X

Sa incepem sa ne cunoastem, caci fiecare singur nu va rezista fara cip si nici in timpul prigoanei

Asadar, ceea ce m-ati rugat si am promis, multumita bunului Dumnezeu, am facut:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

VIDEO – Interviu ca parintele Iustin Parvu (02. 03.2011): E bine sa ne cunoastem?

Si am facut-o sub forma unui interviu, ca sa auda toata lumea. Sa nu poata veni mai apoi niste unii sa zica: „e o minciuna, parintele Iustin nu si-a dat acordul sa ne cunoastem.”

Intrebarile au fost cu subiect si predicat, clare, iar raspunsurile marelului duhovnic au fost aidoma, nelasand loc de interpretari.

Am vorbit de multe ori cu dansul, dar mereu m-am mirat cat de lucid poate fi la varsta sa. Slavit fie bunul Dumnezeu! Insa rar l-am vazut cu asemenea pofta de vorba. Discutia per total a fost mult mai lunga, extinzandu-se si dupa incheierea interviului. Multe avem de invatat de la dansul …

Ca element aparent aparte, dar de fapt emblematic:

Acest stalp al ortodoxiei se lupta curajos pentru neamul sau. Care neam ce face? Il doare in glezna si traieste clipa. La Manastirea Petru Voda e un leu al carui glas de tunet e auzit pana in departare de catre dusmani. Neamul sau insa nu-l aude nici de la cativa kilometri. Cand privesti imprejurimile manastirii pare totul atat de minunat si linistit … Dupa coama dealului insa, incepe dezastrul: taie habaucii la padure cu atata ura, de zici ca s-au jurat sub blestem cumplit sa distruga tara. Dar vor s-o faca banditeste, ferindu-se de privirile curioase. E o vorba in zona: cica sunt in stare sa-ti impuste si cainele daca ajunge in zona lor de actiune. Dupa cum spuneam: emblematic. Iar parintele e tare mahnit …

Revenind la tema articolului: nu mai e timp de pierdut, nici de amanari, nici de fixari de date. Parintele nu agreaza o masa de oameni stransa la manastire, ci ne invata sa ne cunoastem la inceput pe zone. Si cat mai repede. Asta nu inseamna sa nu se mearga la Petru Voda, dar nu in grup masiv.

Mesajul a fost clar: sa avem drept exemplu biserica primara. Dar nu ne-a dat detalii pana la nivel de virgula: sa ne strangem cate 3 sau cate 30, intre femei sau intre barbati sau mixt, in zile libere sau de lucru. Asta nu inseamna s-o facem dupa capul nostru, ci dupa modelul celor din vechime. Ca sa pricepem insa ce si cum, trebuie citita Sfanta Scriptura (si legat de subiect, neaparat Faptele Apostolilor) si Vietile Sfintilor. Si in primul rand, cat mai multa rugaciune.

Asadar, pe regiuni, fata catre fata. Pentru a ne cunoaste, caci doar uniti putem rezista cat de cat fara cipuri, dar si cand prigoana se va declansa.

Cum sa procedam insa pentru a stabili intalnirile intre noi, pe zonele respective, nu stiu. Eu pun la dispozitie blogul, folositi-l la maxim, cat mai e, dar va rog nu ma puneti sa fac tabele si sa sistematizez care unde e si cine cu cine sa se intalneasca. Ar insemna sa nu mai am timp sa lucrez si la blog. Astept si sugestiile voastre, dar sa ne hotaram mai iute si fara lungi sedinte, fie ele si pe internet.

O idee ar fi si folosirea blogurilor, sa le zicem regionale. Avem de exemplu o sora ravnitoare la Constanta, un frate aidoma la Cluj si Brasov. Nu-i numesc insa, caci poate inca nu vor sa se inhame la lucrarea asta.

Indubitabil ca vor fi si intrusi. Asta e. De la Iuda incoace au tot fost.

Unii spera ca intalnindu-ne fata in fata, chipul ii va trada pe vanzatori. Asta insa e valabil pentru extrem de putinii care au darul de a citi un chip. Ceilalti insa citesc de obicei taman pe dos …

Dracii nu vor dormi si vor incerca sa bage zazanie intre noi. Mai ales ca fiecare e pe viteza lui, unii mai incepatori, alti mai „avansati”, unii mai postitori, altii mai putin, unii mai rugatori, altii mai putin, unii mai milostivi, altii inca nu. Unii au fost plini de pacate, au tot renuntat in timp la ele, dar au mai ramas cateva cu care se lupta. Altii au avut mai putine pacate si vor avea tendinta de a se mandri. Unii au fost in mlastina si le-au facut aproape pe toate. Au tot taiat ei de pe lista, dar poate cate ceva inca a mai ramas: mai scapa o injuratura sau un paharel sau o tigara. Sa nu-i judece cei ce n-au fumat in viata lor sau n-au baut sau n-au injurat. Sa fie constienti ultimii ca sigur au si ei pacate, dar mai putin vizibile, stiute doar de bunul Dumnezeu si alti cativa. Si poate chiar mai mari: mandria, putina milostenie, lauda cu „faptele bune”, razbunarea, ura, neiertarea, etc.

Si mai e o chestie extrem de importanta care poate apare: ispita spre desfrau. Multi sunt incepatori si tineri. Si cunoscandu-se si placandu-se si intelegandu-se la vorba decid ca le-ar sta bine impreuna. Si la inceput se iau de mana, apoi in brate si tot asa pana sex. Dar sexul in afara casatoriei e desfrau. Sa ne intre bine in cap treaba asta. Iar daca unul dintre ei are deja sotie (sau sot) de acela sau aceea nici nu te atingi, nici nu-l (n-o) saruti. Te limitezi strict la o relatie intre frati, caci altfel e jale mare. Vi se pare ca va intelegeti, atunci casatoriti-va. Nu e loc de intors. Interzis sexul pana atunci.

Ma limitez deocamdata la atat. Mai dezvoltam la rubrica de comentarii.

Doamne ajuta!

 

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button