X

COMISIA EUROPEANA: consultare publica privind SEMNATURILE ELECTRONICE si INDENTIFICAREA ELECTRONICA

Citez din articolul Agenda digitală: Comisia lansează o consultare publică privind semnăturile electronice și identificarea electronică:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Pentru a găsi soluții pentru nivelurile scăzute de încredere în rândul consumatorilor și al întreprinderilor în tranzacțiile online, Comisia Europeană solicită opinia cetățenilor și a altor părți interesate asupra modului în care semnăturile electronice, precum și identificarea electronică (eID) și autentificarea electronică pot contribui la dezvoltarea pieței unice europene în domeniul digital.  În prezent, dezvoltarea economiei online a Uniunii Europene este mult frânată de dificultățile în ceea ce privește verificarea identităților și a semnăturilor persoanelor. Semnăturile electronice, precum și identificarea electronică (eID) și autentificarea electronică pot constitui un instrument important care să le permită atât utilizatorilor, cât și furnizorilor să se bazeze pe servicii online securizate, de încredere și ușor de folosit, dar trebuie să funcționeze în toate statele membre pentru a fi eficace. Rezultatele acestei consultări vor fi integrate în revizuirea de către Comisie a directivei existente privind semnătura electronică și vor contribui la elaborarea unei inițiative planificate în ceea ce privește recunoașterea reciprocă a identificării și a autentificării electronice. Încurajarea comerțului electronic, a activităților economice electronice și facilitarea angajării unor proceduri administrative online în cadrul pieței unice constituie aspecte importante ale Agendei digitale pentru Europa (a se vedea IP/10/581, MEMO/10/199 și MEMO/10/200). Consultarea online se încheie la 15 aprilie 2011.

Neelie Kroes, vicepreședintă a Comisiei Europene și responsabilă cu agenda digitală, a declarat: „Salut opiniile fiecărui cetățean cu privire la modalitățile în care putem verifica cel mai bine identitatea și semnătura persoanelor atunci când cumpărăm, vindem sau întreprindem online proceduri administrative care este nevoie să fie foarte securizate. Doresc să îi ajut pe toți cetățenii europeni să intre online fără aibă sentimentul că vor cădea victime ale fraudelor sau înșelăciunilor informatice.”

Printre factorii care încetinesc dezvoltarea economiei online a Uniunii Europene se numără nivelurile scăzute de încredere a consumatorilor și întreprinderilor atunci când efectuează tranzacții online. Este esențial ca o piață unică europeană în domeniul digital puternică și sănătoasă este esențial să se bazeze pe servicii online securizate, de încredere și ușor de folosit. Pentru a aborda aceste aspecte, Agenda digitală pentru Europa a anunțat o revizuire a Directivei privind semnăturile electronice (Directiva 1999/93/CE), precum și o inițiativă privind recunoașterea reciprocă a identificării și a autentificării electronice.

Toți cetățenii sunt invitați să participe la consultare făcându-și cunoscute opiniile asupra modului în care pot contribui identificarea, autentificarea și semnăturile electronice la crearea pieței unice europene în domeniul digital și asupra măsurilor prin care să se poată crea condiții optime de stimulare a evoluției acesteia.

Prin consultarea publică se urmărește obținerea de reacții în legătură cu:

  • ceea ce așteaptă cetățenii și întreprinderile de la normele UE privind identificarea, autentificarea și semnăturile electronice, și anume, utilitatea în general a semnăturilor electronice și a identificării electronice ale utilizatorului și nevoile specifice în sectorul întreprinderilor, avantajele socioeconomice, domeniile de aplicare, eventuale servicii suplimentare de consolidare a încrederii (de exemplu, datarea), utilizarea tehnologiilor mobile și recunoașterea juridică a consimțământului prin mijloace electronice prin validarea mesajului „Accept”;
  • opinia sectorului TIC asupra modului în care semnăturile electronice pot fi cel mai bine adaptate pentru a face față provocărilor viitoare generate de evoluția tehnologiilor; părțile interesate sunt invitate să își exprime părerile cu privire la obstacolele existente, la cerințele în materie de securizare, la posibila gradare a nivelurilor de securitate și la așteptările privind standardizarea;
  • setul comun de principii care ar trebui să orienteze recunoașterea reciprocă a identificării electronice și a autentificării electronice în Europa, precum și considerații privind economiile de scară prin autorizarea sistemelor naționale de identificare electronică, în beneficiul utilizatorilor dincolo de frontierele UE, și a utilizărilor transsectoriale în sectorul public și cel privat;
  • contribuția eventuală a cercetării și inovării la dezvoltarea unor noi sisteme de autentificare a identificării electronice și a semnăturilor electronice, de pildă o alternativă la infrastructurile cu chei publice (Public Key Infrastructure – PKI) utilizate în prezent pentru gestionarea simplă a semnăturilor electronice, precum și cardurile eID.

Comisia va examina răspunsurile primite în urma consultării în cadrul revizuirii Directivei privind semnăturile electronice și al pregătirii unei inițiative privind recunoașterea reciprocă a identificării electronice și a autentificării electronice

Proiect-pilot

De asemenea, Comisia sprijină deja un amplu proiect-pilot denumit „STORK” (Secure idenTity acrOss boRders linKed) în vederea facilitării recunoașterii transfrontaliere a sistemelor eID și a accesului la serviciile publice în 18 țări europene (pentru detalii, a se vedea https://www.eid-stork.eu/). Obiectivul proiectului este de a permite cetățenilor UE să se autentifice și să utilizeze sistemele electronice naționale de identitate (parole, cărți de identitate, telefoane mobile și altele) pe tot cuprinsul UE, nu numai în țările lor.

Pentru informații suplimentare:

Documentul pentru consultarea publică este disponibil la adresa:

http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=eid4&lang=en

Site-ul web al dnei Neelie Kroes:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/

Site-ul web pentru Agenda digitală:

http://ec.europa.eu/information_society/digital-agenda/index_en.htm

Cititi va rog si:

INTERNETUL OBIECTELOR – RFID: Rezolutia Parlamentului European din 15 iunie 2010. Sau cum ni se construieste o cusca invelita in staniol frumos colorat

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button