Conform articolului Can Geoengineering Help Slow Global Warming? (Poate geoingineria sa ne ajute sa incetinim incalzirea globala?) „pe masura ce pompam miliarde tone de dioxid de carbon in atmosfera, facem mai mult decat sa incalzim planeta si sa afectam climatul. Facem ceea ce climatologul James Hansen a numit “un vast experiment necontrolat”
Mai nou, incercam sa inchidem robinetul de carbon, sperand ca prin treptata reducere a emisiilor pe care le-am tot turnat in aer de-a lungul secolelor putem stopa stricarea climei inainte de a fi prea tarziu.
Dar daca nu putem face asta? Daca de fapt se descopera ca reducerea emisiilor de carbon suficient cat sa faca o reala diferenta – si se pare ca asta inseamna reducerea lor la jumatate pana la mijlocul secolului – este imposibila din punct de vedere economic si politic? Avem nevoie de un plan B?
Un numar mic, dar in crestere, de cercetatori incep sa creada ca da. Daca am geo-inginerit pamantul intr-o vraiste din cauza apetitului nostru necontrolat pentru combustibilii fosili, poate ca trebuie sa ne geo-inginerim si solutia – adica, racind direct planeta printr-un experiment controlat pentru a contracara efectele experimentului necontrolat.
Intr-adevar, in concordanta cu un document recent publicat pentru Copenhagen Consensus on Climate — un think tank studiind solutii ieftine de a schimba clima – geoingineria nu ar fi doar o cale buna de a controla temperaturile in crestere pe termen scurt, in timp ce asteptam ca reducerea emisiilor de carbon sa-si faca simtite efectele pe termen lung, ci ar fi singura cale.
“Posibilele beneficii ale geoingineriei sunt cu adevarat foarte largi”, spune Lee Lane, coleg la American Enterprise Institute si co-autor.
Exista mai multe posibile abordari ale geoingineriei, dar cea mai populara se focuseaza pe controlarea cantitatii de radiatii solare care ating suprafata pamantului.
Clima, in cea mai simpla acceptiune a sa, este in mare relatia dintre cantitatea de energie solara ce loveste pamantul si cantitatea de energie care e retinuta de atmosfera, in opozitie cu cea care este radiata sau reflectata inapoi in spatiu. In acest sens, efectul de sera nu este in totalitate ceva rau.
Fara un pic din acest efect, pamantul ar fi un loc rece si mort, cu o temperatura medie de -0.4°F. Din pacate, prin adaugarea de CO2 si alte gaze de sera in atmosfera, am dat vina, intr-un sens, tot pe planeta de care de altfel eram foarte multumiti la inceput.
O cale de a mai reduce temperatura ar fi sa imprastiem particule sulfuroase in atmosfera, fie prin artilerie sau prin avioane, ingrosand aerul suficient cat sa mai reflecte ceva din lumina solara.
Stim ca acest proces reduce temperaturile globale: cand a erupt vulcanul Pinatubo in Filipine in 1991, a aruncat in atmosfera milioane de tone de dioxid de sulf, cauzand scaderea temperaturilor in urmatoarele luni cu apoape 1°F. Geoingineria ar functiona cam la fel – numai ca ar trebui facuta continuu, pentru a tine pasul cu intensificarea efectului de sera.
Alte metode includ imprastierea de ceata de apa de mare din nave catre norii de joasa altitudine, ceea ce ar reflecta mai mult din lumina solara. Alta optiune, mai extrema dar adesea discutata ar implica plasarea de oglinzi pe orbita pamantului. Daca aceste idei au dezavantajul de a parea complicate, au realul avantaj de a fi ieftine – cel putin in termeni relativi.
In acceptiunea lui Lane si J. Eric Bickel din Universitatea Texas, metoda cetei din apa de mare ar putea contracara efectele unui secol de incalzire pentru 9 miliarde de dolari. Comparati aceasta cu complexitatea politica si necunoscutele economice implicite unui acord global privind clima, care sa fie cu adevarat de insemnatate si aplicabil.
Dar inainte de a incepe sa cream vulcani artificiali, ar trebui sa ne ingrijoram in ceea ce priveste efectele secundare. In primul rand, cresterea sulfurilor din atmosfera ar creste ploile acide, cu toate pagubele pe care acestea le aduc vietii salbatice si padurilor. Si sunt seriose ingrijorari ca patura de nori artificial schimbata ar putea strica modelele de precipitatii la nivel global, un risc pe care oamenii de stiinta Susan Solomon si Gabriele Hegerl l-au ridicat intr-un recent articol din Science.
Ele au descoperit o scadere a nivelelor de precipitatii dupa eruptia de la Pinatubo, si o crestere a secetelor. O planeta rece dar uscata nu ar fi un progress fata de situatia actuala. “Efectele schimbarii climei sunt generate nu doar de schimbarile de temperatura, ci si de schimbari ale altor aspecte ale sistemului climatic, precum precipitatiile sau extremele climatice.”
Aceasta reprezinta o critica puternica: e destul de greu pentru oamenii de stiinta sa prezica acum ce se intampla cu clima noastra, si ar fi si mai greu daca incepem sa ne jucam cu ea si mai mult. Dar si mai rau ar fi sa abordam calea sigura si lenta si sa privim colapsul climei in jurul nostru. Suntem deja geoingineri pana la urma; macar sa devenim buni la treaba asta.”
Dupa cum observati, schimbarile climatice sunt folosite pentru a face propaganda geoingineriei. Si nu este de mirare ca aceasta propaganda o face marea presa.
David Rockefeller la 5 iunie 1991, spunea cu privire la prestatia presei fata de deciziile Bilderberg Group:
„Suntem recunoscatori conducerilor publicatiilor The Washington Post, The New York Times, Time Magazine si altor mari publicatii ai caror directori au participat la intalnirile noastre si au respectat promisiunea lor de discretie pentru ultimii 40 de ani. Ar fi fost imposibil pentru noi sa dezvoltam planul nostru global daca am fi devenit subiecti ai luminilor presei in toti acesti ani, dar lumea este mult mai sofisticata si mai pregatita acum sa inainteze spre o guvernare globala …”
Desigur, relatia nu se rezuma doar la Bilderberg Group si de aceea ideile din articol le regasim si la Council on Foreign Relations (organism creat, finantat si coordonat de celebra familie Rockefeller). Cititi va rog si articolul:
Schimbarile acestea ale climei rezolva multe din subiectele aflate pe agenda ELITELOR:
VIDEO si transcrierea documentarului „EARTH 2100”, ultima mare productie pro DEPOPULARE
Specialistii „au stabilit”: ORICE COPIL IN PLUS ESTE UN PERICOL PENTRU OMENIRE
Schimbarile climei au intrat pe agenda securitatii nationale