X

MAE recunoaște oficial: Ungaria sfidează România și nu dă socoteală

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

MAE admite oficial că statul ungar refuză să răspundă României legat de controversatul plan ”Koš Károly” de dezvoltare economică derulat în 17 județe în beneficiul strict al cetățenilor maghiari.  Într-un răspuns la o interpelare a senatorului AUR Ionuț Neagu, MAE spune că Ungaria nu dă curs solicitării României de a livra informații și de a reglementa printr-un acord juridic intervențiile sale economice în Transilvania, care depășesc normele firești.

În 2017, Ungaria a lansat așa-zisul Plan ”Koš Károly”, care a stat la baza Programului de Dezvoltare Economică a Ardealului, în 17 județe din România, în disprețul cadrului juridic bilateral și internațional. În interpelarea sa, senatorul AUR a cerut guvernului român să livreze explicații legate de acțiunea Ungariei în Transilvania, iar răspunsul recent relevă o situație șocantă: MAE recunoaște că Ungaria sfidează statul român și refuză să dea informații despre planul respectiv, ca și semnarea unui Acord juridic care ar pune acțiunea în cadrul legal.

”Ministerul Afacerilor Externe a întreprins demersuri respectate pe lângă autoritățile ungare pentru a obține informații detaliate și clarificări în privința modului de implementare a acestuia pe teritoriul României așa-numitului „Program de Dezvoltare Economică a Ardealului” și a evidențiat că acordarea de asistență economică depășește sfera tratamentului preferențial care poate fi oferit de către un stat pentru minoritatea sa înrudita pe teritoriul altui stat, conform standardelor acceptate la nivel internațional. Astfel de măsuri ar putea fi promovate având, în prealabil, consimțământul statului pe teritoriul căruia trăiește minoritatea înrudita și fără vreo discriminare în funcție de criteriul etnic.

Ținând cont de aceste considerente, MAE a evidențiat în dialogul cu partea ungară pe acest subiect necesitatea încheierii unui acord internațional care să aibă în vedere următorii parametri: implicarea autorităților române, caracterul transparent și nediscriminatoriu, monitorizarea și implementarea în conformitate cu legislația română și cu dreptul UE în materie de concurență și ajutor de stat.

Menționăm că până în prezent nu a fost încheiat niciun acord bilateral care să reglementeze derularea în România a unor programe de natură economică cu finanțare de la bugetul de stat ungar” se arată în răspunsul oficial.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

4 comentarii

  1. Aha…am inteles: demersul AUR este de genul “Cum isi permite capra vecinului sa fie atat de vivace si sa nu moara?” Mai romanesc ca atat nu se poate….de fapt, nici nu ma asteptam la altceva de la un roman sadea ca dl. Simion. Hai: sa va spun ceva: statul maghiar a demarat Programul de Dezvoltare Economica a Ardealului pentru ajuta si a ridica calitatea vietii – in primul rand a cetatenilor de etnie maghiara din zonele respective, dar si a romanilor din acele zone; ca, da, daca statul maghiar finanteaza de ex. construirea unui bazin olimpic la M.Ciuc, la acel bazin se antreneaza atat copiii maghiari, cat si cei romani, fara discriminare. Nu mi-e clar ce il roade cel mai tare pe dl. Simion, faptul ca Ungaria a reusit sa faca pentru cetatenii romani mult mai mult decat face statul roman sau ca de ce construieste doar in Ardeal, nu si in alte zone? Daca ceea ce il doare pe dl. Simion este ceea ce am scris in prima parte a intrebarii de mai sus, ei da, romanul Simion chiar are motive serioase sa roseasca de rusine.

  2. Domnilor de la ortodoxinfo:
    Numele meu este Ruxandra si sunt o eleva in clasa a zecea, romanca, domiciliata in municipiul Alba Iulia. Am auzit si eu de aceste investitii facute de guvernul de la Budapesta in unele orase ardelene.Nu m-as grabi sa critic aceste investitii deoarece rezultatele lor in sine sunt foarte bune si aduc plus-valoare localitatilor respective si multumire locuitorilor; de ex, ce este rau ca in municipiul Sf.Gheorghe CV a fost construit un nou stadion ultra-modern, la standardele anilor 2020, de care toti locuitorii sunt incantati? Sau ca la M.Ciuc a fost contruit un patinoar de hokey acoperit, unde sa se antreneze echipa de hockey locala? Cu ceea ce nu sunt de acord (si chiar ma dezgusta) este politica asta a politicienilor de la Bucuresti, bazata pe negativitate, pe “nu e voie, nu se poate”; bun…inteleg, politicienilor de la Bucuresti nu le convine ca guvernul de la Budapesta a facut acele investitii; dar ei ar fi putut sa combata acele investitii printr-o politica pozitiva, constructiva, de ex.: “tocmai am aflat ca autoritatile locale din Sf.Gheorghe sunt in tratative cu Budapesta pentru a construi un nou stadion…de aceea, NOI, GUVERNUL ROMANIEI, ne vom grabi si vom construi NOI acel nou stadion de care este nevoie la Sf. Gheorghe, astfel incat politicienii de la Budapesta sa ramana cu buza unflata…”. Pentru ca, daca tu nu faci dar nu lasi nici pe altul sa faca, asta este o prostie! Oamenii din Ardeal au nevoie de progres, de infrastructura moderna, de stadioane, de scoli noi etc.

    1. Ungaria nu are cum sa faca investitii ca si cum ar fi in tara lor. Trebuie in acord si cu informarea Guvernului României. Aceasta netransparenta arata ca altele sunt motivele lor. Isi fac conditii pentru ca etnicii maghiari sa nu mai plece din Romania si mai mult populatia din Ungaria sa se stramute masiv in Transilvania, sa devina majoritari! Ungurii sunt vicleni!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button