X

În cursa pentru funcții înalte în UE și NATO, Europa de Est se întreabă: „Suntem egali sau nu?”

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Cei mai noi membri ai UE nu sunt încântați de probabila numire a premierului olandez Mark Rutte în funcția de șef al NATO.  “Se pune întrebarea dacă există țări de rangul întâi și de rangul doi în NATO” spune premierul estonian Kaja Kallas, scrie Politico

La două decenii de la aderarea la Uniunea Europeană și NATO, țările est-europene se tem că vor fi lasate deoparte, în timp ce posturile de top ale ambelor instituții vor fi redistribuite la sfârșitul acestui an.

Numirea probabilă a premierului olandez Mark Rutte ca noul șef al NATO în această vară ar fi primit aprobarea de la Washington, Londra, Paris și Berlin. Cu toate acestea, printre mulți dintre membrii mai noi ai alianței, în special cei de la granița cu Rusia, Belarus și Ucraina, primirea a fost mult mai puțin caldă.

„Ce credibilitate morală are tipul ăsta?” a declarat fostul președinte estonien Toomas Hendrik Ilves subliniind eșecul Olandei de a-și îndeplini angajamentul NATO de a cheltui 2% din PIB pentru apărare în cei 13 ani ai lui Rutte ca prim-ministru.

Alți candidați la această funcție au fost președintele României Klaus Iohannis, al cărui guvern a notificat NATO despre potențiala sa candidatură în februarie, și premierul estonian Kaja Kallas, care nu a depus o ofertă, dar și-a exprimat interesul anul trecut.

„Dacă ne gândim la un echilibru geografic, va fi al patrulea secretar general [NATO] din Olanda”, a declarat Kallas săptămâna trecută pentru podcast-ul Power Play de la POLITICO. „Și apoi se pune întrebarea dacă există țări de rangul întâi și de rangul doi în NATO”.

„Suntem egali sau nu suntem egali? Deci aceste întrebări rămân încă”, a adăugat ea.

Remaniere de top

Țările din Europa de Est au ocupat puține dintre cele mai importante posturi ale UE și NATO de când majoritatea acestora s-au alăturat celor două instituții în 2004, la aproximativ 15 ani după căderea Cortinei de Fier.

Polonia este singura țară din regiune care a primit una dintre funcțiile de conducere ale blocului. Fostul (și acum) prim-ministru Donald Tusk a servit un mandat ca președinte al Consiliului European, iar Jerzy Buzek, un alt fost prim-ministru polonez, a condus Parlamentul European timp de trei ani, aproximativ o jumătate de mandat.

În prezent, cel mai înalt est-european din UE este Valdis Dombrovskis, un leton care a fost pus la conducerea puternicului portofoliu comercial după ce predecesorul său Phil Hogan, un politician irlandez, a demisionat în urma unui scandal. Românul Mircea Geoană este secretarul general adjunct al NATO.

„De la extindere [2004], în Europa Centrală și de Est trăiesc 110 milioane de oameni”, a spus Ilves. „Există cinci poziții mari în UE și NATO și se rotesc la fiecare cinci ani, deci sunt 25 de posturi în total. În acest timp, 20% din UE are 7% din posturi.”

Pe lângă numirea NATO, care va avea loc de summitul liderilor de la Washington din această vară, funcțiile de vârf ale UE vor fi redistribuite anul acesta, după alegerile pentru Parlamentul European din iunie.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, fost ministru german al apărării, este de așteptat să primească un alt mandat . Dar cursa pentru celelalte posturi – Președintele Consiliului European, Președintele Parlamentului European și cel mai înalt diplomat al UE, înaltul reprezentant responsabil cu politica externă – rămâne deschisă.

Ministrul polonez de externe, Radosław Sikorski, a fost propus ca posibil comisar pentru apărare, o nouă funcție von der Leyen a spus că o va crea în timpul unui al doilea mandat. Kallas și ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis sunt, de asemenea, văzuți ca perspective baltice pentru posturi în UE.

Ulii din Rusia

În Estonia, Lituania și Letonia, oficiali înalți cred că marile puteri din Europa de Vest încă mai au o părtinire nedreaptă împotriva lor, în special având în vedere pozițiile lor dure față de Rusia după invazia pe scară largă a Ucrainei. Viziunea în regiunea Rusiei ca fiind o amenințare existențială este adesea interpretată de omologii lor occidentali ca fiind slăbiciune.

„Noi [oamenii din Letonia] simțim că nu am fost suficient consultați”, a spus fostul ministru leton al apărării Artis Pabriks, referindu-se la procesul de selecție pentru postul de top al NATO. „Ele [țările occidentale] au avut motive în spate să creadă că țările baltice nu ar trebui să propună în acest moment un candidat”.

Frans Timmermans, un fost oficial olandez de rang înalt la Comisia Europeană, a simbolizat rezistența vest-europenilor față de un șef al NATO baltic, spunând anul trecut că „ea [Kallas] este și prim-ministru al unei țări care se află la granița cu Rusia”.

Următoarea speranță a lui Kallas pentru o slujbă de top este să-i succedă Spaniei Josep Borrell în calitate de înalt reprezentant pentru afaceri externe. Într-adevăr, această posibilitate s-a vorbit în oraș de luni de zile, înalți oficiali europeni așteptând ca președintele francez Emmanuel Macron să o susțină pentru un post superior.

Nu toată lumea, însă, este convinsă că are o șansă.

Un oficial al UE a spus că ideea ca Kallas să devină principalul diplomat al UE „rămâne sensibilă” în unele capitale ale UE.

„Nu văd că Franța și Germania sunt de acord cu asta, din aceleași motive pentru care ea nu era o opțiune pentru postul NATO”, a spus oficialul. „Chiar punem în această poziție pe cineva căruia îi place să mănânce ruși la micul dejun?”

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button