X

Israelul se victimizează și respinge acuzația de “genocid”: “Vom continua războiul nostru defensiv”

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Acuzația Africii de Sud de genocid comis de către Israel împotriva populației din Gaza a fost descrisă vineri ca fiind „total denaturată” de unul dintre principalii avocați ai statului evreu în fața Curții Internaționale de Justiție, scrie Le Figaro. 

Israelul a descris vineri drept “total denaturate” acuzaţiile de genocid aduse împotriva sa în faţa celei mai înalte instanţe a ONU şi a afirmat că acestea nu reflectă realităţile conflictului din Fâşia Gaza.

Africa de Sud „a prezentat Curții, din păcate, o imagine de fapt și juridică complet distorsionată”, a declarat Tal Becker, unul dintre avocații de seamă ai Israelului în fața Curții Internaționale de Justiție (CIJ), care se află la Haga. „Întregul său argument se bazează pe o descriere deliberată, decontextualizată și manipulativă a realității ostilităților actuale”, a adăugat el.

Africa de Sud a făcut un apel urgent la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) luna trecută, argumentând că Israelul încalcă Convenția Națiunilor Unite privind genocidul, semnată în 1948 în urma Holocaustului. Pretoria dorește ca judecătorii să ordone Israelului să oprească „ imediat ” campania militară lansată în Gaza după atacul fără precedent al Hamas pe teritoriul israelian din 7 octombrie, care a făcut în jur de 1.140 de morți, potrivit unui număr AFP din recordul israelian. Ca răzbunare, Israelul a promis că va „anihila” Hamas la putere în Gaza și a lansat o ofensivă pe acest teritoriu palestinian care a provocat cel puțin 23.469 de morți, majoritatea femei, adolescenți și copii, potrivit ultimului raport al Ministerului Sănătății Hamas.

„Vom continua războiul defensiv”

Israelul și aliatul său, Statele Unite, au respins cazul la CIJ ca nefondat. „Nu, Africa de Sud, nu noi am venit să comitem un genocid, ci Hamas”, a declarat prim-ministrul Benjamin Netanyahu înaintea audierilor. „Vom continua războiul nostru defensiv, a cărui justiție și moralitate sunt de neegalat”, a adăugat el. „De fapt, cei care atacă violent Israelul sunt cei care continuă să ceară deschis anihilarea Israelului și masacrul evreilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller. Washingtonul s-a distanțat și de unele dintre criticile israeliene la adresa Africii de Sud.

Întrebat despre acuzația Israelului că Africa de Sud servește drept „braț legal” al Hamas, un alt purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel, a spus reporterilor că „acesta nu este un termen pe care l-aș folosi în ceea ce privește partenerii noștri sud-africani . „Dar din nou, continuăm să credem cu tărie că acuzațiile că Israelul comite genocid sunt nefondate”, a spus domnul Patel. Întrucât aceasta este o procedură de urgență, CIJ s-ar putea pronunța în câteva săptămâni. Deciziile sale sunt definitive și obligatorii din punct de vedere juridic, dar nu are puterea de a le pune în aplicare. De exemplu, ea a ordonat Rusiei să suspende invadarea Ucrainei.

„A trecut linia”

Pe de altă parte, instanța nu se va pronunța încă asupra fondului cauzei – dacă Israelul comite într-adevăr genocid – ci doar asupra întrebării dacă drepturile fundamentale ale locuitorilor din Gaza sunt în prezent amenințate. Africa de Sud poate da în judecată Israelul la CIJ, deoarece ambele țări au semnat Convenția de genocid. Ministrul justiției sud-african, Ronald Lamola, a declarat joi magistraților că Israelul a „depășit linia” și a încălcat convenția, ceea ce nici măcar brutalitatea atacului Hamas nu poate justifica. „Genocidurile nu sunt niciodată declarate în avans , a spus Adila Hassim, un avocat sud-african.

Congresul Național African (ANC), aflat la putere în Africa de Sud, a sprijinit de mult cauza palestiniană. Fostul președinte sud-african și erou al luptei anti-apartheid Nelson Mandela a spus că libertatea Africii de Sud ar fi „incompletă” fără cea a palestinienilor. În acest caz este în joc și justiția internațională, a declarat joi un alt avocat din Pretoria, Blinne Ní Ghrálaigh, la CIJ. „Unii ar putea spune că însăși reputația dreptului internațional, capacitatea și dorința acestuia de a lega și proteja toți oamenii în mod egal, este în joc”, a spus ea. Dar, potrivit Israelului, cererea lui Pretoria către CIJ este „una dintre cele mai mari manifestări de ipocrizie din istorie”.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button