X

George Damian: Câteva gânduri referitoare la știrea cu cercetarea genetică „românii sunt slavi” care a explodat în presa maghiară și bulgară, puțin și pe la noi

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Câteva gânduri referitoare la știrea cu cercetarea genetică „românii sunt slavi” care a explodat în presa maghiară și bulgară, puțin și pe la noi. 

De obicei când văd aberații de genul ăsta îmi aduc aminte de exercițiul de logică al lui Gheorghe Brătianu: ungurii spun că românii sunt veniți de la sudul Dunării, bulgarii și sârbii spun că românii au apărut la nordul Dunării – astfel că poporul român nu poate fi decât un caz unic de generație spontanee în istoria umanității.

Problema este reprezentată de activarea și intensificarea teoriilor de factură roesleriană în spațiul public românesc, formarea unei „vulgate roesleriene” care tinde să devină un loc comun în rândurile intelighenției românești contemporane. Susținătorii continuității daco-romane sunt împinși în spațiul public în zona „extremiștilor”, „ceaușiștilor”, „național-comuniștilor”, „protocroniștilor” chiar a „legionarilor” și „fasciștilor”. Și nu vrea nimeni să umble în spațiul public cu etichetele astea pe frunte, ceea ce eliberează spațiul pentru vectorii și releele neo-roeslerienilor.

În schimb actualii vectori locali ai noilor argumente de factură roesleriană beneficiază din plin de expunere și finanțare – mai ales din partea editurii Humanitas. Vectorii noii teorii roesleriene sunt locali, nu mai avem situația din secolele XIX – XX când era vorba de polemici între Roesler și Xenopol sau între Brătianu și istoricii maghiari. Răsturnarea paradigmei continuității daco-romane este o acțiune constantă și persistentă în spațiul public românesc de câteva decenii deja și se produce pe extrem de multe canale, nu doar în spațiul editorial, ci și în mass-media (unde a cam dispărut orice urmă de discernământ) sau pe rețelele sociale.

Foarte pe scurt: în ziua de azi este la modă să susții teoria neo-roesleriană. Nu m-aș mira ca în următoarele decenii această teorie să intre în manualele școlare, iar eventualii susținători ai teoriei continuității să fie sancționați în baza vreunei legi. Acesta este doar unul din multiplele efecte ale ideologizării istoriei în România, dar și al dispariției istoricilor din spațiul public, înlocuiți de experți în științe politice.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. E vorba despre încercările unora de ștergere a identității noastre. Să ne cunoaștem istoria noastră cea adevărată, nu cea fabricată de alții!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button