X

Se destructurează Mitropolia Moldovei? Mai mulți preoți trec la Mitropolia Basarabiei

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Nu mai puțin de 13 biserici din diferite zone ale Republicii Moldova vor trece oficial la Mitropolia Basarabiei, subordonată Bisericii Ortodoxe Române, începând cu săptămâna viitoare, au declarat pentru Europa Liberă surse apropiate instituțiilor religioase. 

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, peste 60 de preoți din R. Moldova au trecut de la Mitropolia Moldovei – subordonată Rusiei, la cea a Basarabiei – subordonată bisericii ortodoxe din România. Săptămâna viitoare, aceste biserici urmează să primească actele de reînregistrare de la Agenția Servicii Publice.

Una dintre parohiile care deja și-a schimbat mitropolia în acte este biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” din satul Malcoci, raionul Ialoveni. Parohul ei, preotul Andrei Oistric, a fost până nu demult decan al Facultății de Teologie Pastorală la Academia de Teologie Ortodoxă, parte a Mitropoliei Moldovei.

„Am făcut studii la Suceava și la București și întotdeauna am fost mai aproape de Mitropolia Basarabiei. Mai mult de jumătate din viața mea am oferit-o învățământului teologic: 13 ani am fost profesor, preot spiritual și director adjunct la Seminarul teologic liceal de fete „Regina Maria” și alți 12 ani am lucrat la Academia de Teologie, dintre care 10 ani am fost decan. Sentimentele mele pentru ortodoxia românească nu erau un secret. Toți colegii și învățăceii mei au știut acest lucru”, a povestit Europei Libere preotul Andrei Oistric.

Parohul de la Malcoci spune că și-a dorit să treacă la Mitropolia Basarabiei încă acum 15 ani, când a venit în sat, dar oamenii din comunitate nu erau pregătiți. Trecerea de la o mitropolie la alta se face printr-o procedură legală. Parohiile sunt reînregistrate la Agenția Servicii Publice, notează g4media.ro.

„La noi, în satul Malcoci, s-a făcut o adunare cu enoriașii și s-a întocmit un proces verbal. L-am depus la Mitropolia Basarabiei, la Ministerul Justiției și la Agenția Servicii Publice. Agenția ne-a dat un nou cod fiscal, dreptul de a avea ștampilă, deci toate drepturile juridice”, precizează parohul de la Malcoci.

La modul practic, însă, nimic nu se schimbă în parohie, nici măcar calendarul religios. Preotul spune că va ține în continuare toate sărbătorile pe stil vechi. Încă înainte de a ieși oficial din Mitropolia Moldovei, el a plecat de la Academia de Teologie. Demisia lui a fost aprobată la același sinod din 25 octombrie și a fost înlocuit cu ieromonahul Macarie Crudu.

Săptămâna aceasta, fondatorul și prorectorul Academiei de Teologie, Vetcislav Cazacu, a declarat și el că a părăsit Mitropolia Moldovei și s-a alăturat Mitropoliei Basarabiei. Alte anunțuri de acest fel sunt așteptate în următoarele săptămâni.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button