X

Leacul depresiei

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Dragii mei,

am prilejul să vă vorbesc despre leacul depresiei ce se oferă de Biserică prin rugăciunea Sfîntului Efrem Sirul, rostită de-a lungul Postului Mare. 

DEPRESIA, sau “duhul trîndăviei”, este în centrul luptelor duhovniceÈ™ti È™i constituie un domeniu de studiu al tuturor SfinÈ›ilor. Acum mai bine de 3000 de ani, sfîntul proroc David face referire la acest duh care se abate asupra tuturor, numindu-l *”dracul cel de miază-zi”* (Psalmul 90). Acest drac este tatăl depresiei, numită de sfinÈ›i “trîndăvie” È™i este socotit de Sfîntul Ioan Scărarul drept *”cel mai turbat duh din cîte se abat asupra călugărilor”*.

Duhul acesta trîndav are mii de fețe și se manifestă cu fiecare potrivit temperamentului și patimilor sale, astfel încît poate fi inert sau plin de griji deșarte, poate fi însingurat sau mult vorbitor, poate abate dureri de cap și burtă, foame, căscat sau neastîmpăr.

Că trîndăvia este o boală grea È™i atotcuprinzătoare o vedem chiar în această perioadă a Postului Mare, cînd Biserica se roagă cu rugăciunea Sfîntului Efrem Sirul, o rugăciune pe care o facem cu toÈ›ii căzînd la pămînt È™i cerînd, înainte de orice, să fim izbăviÈ›i de *”duhul trîndăviei”*.

Biserica se roagă cu această rugăciune de peste 1500 de ani, o rugăciune care este și un îndreptar, o terapie pentru toți cei care vor să se izbăvească de depresie.

Iată, așadar, semnele depresiei și leacul lor, așa cum reies din rugăciunea marelui ascet sirian, o rugăciune care sintetizează învățătura despre patimi a Bisericii:

*”Doamne È™i Stăpînul vieÈ›ii mele, duhul trîndăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpînire È™i al grăirii în deÈ™ert nu mi-l da mie”*

– adică duhul trîndăviei nu este doar pasiv, ci poate avea înfățiÈ™area unor false activități, a grijii de multe de care suferă tot omul contemporan; apoi acest duh hrăneÈ™te dorinÈ›a de a stăpîni, dorinÈ›a de avansare în carieră sau de întîietate în casă, de superioritate – o altă ispită insuflată omului modern; toate făcîndu-se prin foarte multă vorbire care este deÈ™artă. Iată, în cîțiva paÈ™i, cauzele depresiei enumerate de Sfîntul Efrem, un mare ascet È™i scriitor, mare poet È™i văzător de taine.

Urmează apoi soluțiile vindecării:

*”Iar duhul curăției, al gîndului smerit, al răbdării È™i al dragostei, dăruieÈ™te mie, slugii Tale”*. AÈ™adar, curăția vindecă depresia adusă de curvie È™i alte păcate trupeÈ™ti, cum ar fi beÈ›ia È™i îmbuibarea; iar gîndul smerit ne face răbdători cu neputinÈ›ele semenilor, răbdare care aduce roadele dragostei.

Iar ca să nu cumva să pierdem aceste roade prețioase si care se dobîndesc cu multa osteneală, *Sfîntul ne învață să nu ne judecăm aproapele, faptă care mai presus de toate alunga de la noi pe Duhul Sfînt și ne lasă descoperiți în fața duhului turbat al depresiei*:

*”AÈ™a, Doamne ÃŽmpărate, dă-mi mie să-mi văd păcatele mele È™i să nu osîndesc pe fratele meu, că binecuvîntat eÈ™ti în veci. Amin”*.

Rugăciunea aceasta, care este și o învățătură, și o meditație, se face însoțită de un post de 49 de zile, alături de mărturisirea păcatelor și a neputințelor, lucrări care ne descoperă cele mai de taină adîncuri sufletești și pricini ale suferinței.

*În acest chip ne luptăm noi cu depresia, care nu este o boală ca și ulcerul, ci o tulburare sufletească ce se poate abate asupra oricui pînă la ultima clipă a vieții, dacă nu vom păzi smerenia, nejudecarea și curăția, așa cum ne arată dumnezeiescul Efrem.*

Cuvioase Părinte Efrem, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Preluat Pr Cristian Savu

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.

€


Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. Pai mergeti parinte Cristian Savu pe la cabinetele de psihiatrie, luati-i pe bolnavi si ajutati-i, ca altfel nu are cine îi ajuta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button