X

Bartolomeu de Istanbul cere oprirea tuturor slujbelor

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Liderul spiritual al creştinilor ortodocşi din întreaga lume a cerut bisericilor să îşi suspende serviciile religioase şi ritualurile până la sfârşitul lunii martie, ca reacţie la răspândirea coronavirusului, a anunţat Patriarhia ecumenică, citată joi de Reuters. 

Patriarhia ecumenică, sediul liderului spiritual al aproximativ 300 de milioane de creştini ortodocşi din întreaga lume, a anunţat demersul printr-un comunicat emis miercuri seară din Istanbul, Turcia.

„Astăzi declarăm unanimă rezoluţia noastră ecleziastică şi mandatăm încetarea, până la sfârşitul lunii martie, a tuturor slujbelor, evenimentelor şi ritualurilor religioase, cu excepţia rugăciunii în privat în bisericile care vor rămâne deschise”, a transmis patriarhia.

Instituţia a făcut apel la populaţie să limiteze ieşirile în mediul exterior, să nu călătorească dacă nu este strict necesar şi să rămână în locuinţe, pentru binele personal şi al publicului larg.

„Patriarhia ecumenică monitorizează situaţia cu un sentiment urgent de responsabilitate faţă de credincioşii săi şi faţă de toţi oamenii”, a precizat instituţia adăugând că suspendarea serviciilor religioase va fi reevaluată ulterior, în conformitate evoluţia pandemiei.

Mănăstirile vor continua să ţină slujbe religioase regulate pentru comunităţile lor monastice, dar nu se va permite accesul cu excepţia pelerinilor şi vizitatorilor, potrivit patriarhiei.

Patriarhul ecumenic Bartolomeu şi clerul se vor ruga pentru întreaga lume şi „pentru trecerea rapidă cu bine peste această încercare”, a adăugat instituţia.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

13 comentarii

  1. Cu alte cuvinte, se teme mai mult de coronavirus si de politic decât de Hristos…Tragic…Ăștia sunt pastorii vremurilor din urma

  2. De cand e patriarhul Constantinopolelui ”lider”, fie el si spiritual? Este doar ”primus inter pares = primul intre egali”, nu ”lider”, seful sefilor. Hai sa fim seriosi si sa acordam atentie mai mare semanticii si simbolurilor, caci razboiul cu care suntem confruntati este aceasta al semanticii si simbolurilor – care vin din stravechime, au o baza istorica si ofera acoperire si dovezi celor care le respecta adevarul.

  3. LITURGHIA NU POATE FI OPRITĂ, FIZIC VA AVEA LOC CHIAR SI IN CASE UNDE SE ORGANIZEAZA PPREOTII. SA NU UITAM DE CATE ORI NU AM FOST PREZENTI DIN BINECUVANTATE MOTIVE LA SF LITURGHIE SAU DOAR LA O PARTE DIN EA, IN BISERICA, TV, RADIO. SA NU UITAM DE LEGEA IUBIRII, IUBESTE-L PE APROAPELE TAU CA PE TINE INSUTI.

  4. Nu stiu cum e situatia in tara, dar la noi este o biserica (nu spun care, ca sa nu le fac probleme) unde Sfintele Slujbe merg in continuare ca si mai inainte, in Sfanta Biserica.

    O persoana pe care o cunosc mi-a zis ca autoritatile ar fi facut o nuanta, a doua zi dupa comunicat. In sensul ca ar fi zis ca deleaga in teritoriu responsabilitatea de a aplica aceste reguli. Cum ar veni, ii deleaga pe prefecti sau sefii politiei sa aplice aceste masuri, de la caz la caz.

    Oricum, politistii deocamdata sunt si ei oameni, inca n-am ajuns sa avem “politisti” androizi. Ce-o sa faca jandarmii, o sa intre cu bastoanele peste credinciosi, sa ii scoata din Biserica ?
    ____
    Din ce am vazut pana acum, la noi nu va fi la fel de grav ca in apus. Deocamdata n-a murit nimeni, si numarul de imbolnaviri este destul de mic fata de o tara precum Italia.

    Daca vor indrazni sa interzica slujbele cu totul, probabil ca Biserica se va muta in catacombe. O sa fie facute slujbele prin apartamente, unde vor veni oameni de incredere, ca sa nu tradeze. Opinez ca poti face Sfanta Liturghie si pe camp sau in padure, cata vreme ai Sfantul Antimis si ai voie de la episcop sa slujesti. Parintele Cleopa facea Sfintele Slujbe in padure, impreuna cu Parintele Arsenie Papacioc, si se spovedeau unul la altul. (Ba chiar o data a slujit singur, iar raspunsurile se pare ca le-au dat niste pasarele, daca poate fi primit un asemenea cuvant.) Inca am auzit pe un parinte care opina ca poti sluji si fara voie de la episcop, in vreme de prigoana, dar nu era nici el sigur.
    _____
    Lucrurile se precipita. Guvernele iau masuri similare, de parca raspund la acelasi centru de comanda.

    Un tip care statea pe strada (care nu urmareste prea mult internetul), mi-a zis ca antihrist vine prin 2025-2026. Daca ar fi adevarat cuvantul, s-ar potrivi cu ce spunea cineva pe aici ca sfarsitul va fi in 2033, deoarece atunci se vor implini acele “mii de ani” de care zice in Sfanta Scriptura (La Sfantul Prooroc Daniel oare ?). Adica 2 mii de ani de la nasterea Domnului, in interpretarea acelei persoane. Daca incepe domnia lui mincinoasa in 2026, ar fi 7 ani pana in 2033. Dar stiu ca se vorbeste si de anul 4 BC ca fiind anul nasterii lui Hristos … poate chiar e anul acceptat pe larg la ora actuala. Daca ar fi asa, ar insemna ca domnia lui antihrist incepe in 2022, iar sfarsitul in 2029.

    Oricum o dam, mai multi parinti au zis (de mai demult) ca antihristul este deja nascut. Apoi vad ca factorii de decizie actioneaza cam la unison, parca ar fi dirijati de cineva.

    1. Când a făcut Jandarmeria un singur rău credincioșilor? Sau când a intrat cu bastoanele în biserici peste credincioși?
      De ce toată lumea vede această instituție ca un rău? Nu mereu, ce-i drept, f sunt inundații și calamități naturale, de le scoate nămolul din case la “harnicii” care stau în birturi, sunt buni.
      După ce trece răul și-ți faci treaba cu ei, nu mai sunt…
      Ăștia suntem noi ca oameni și avem tupeul să ne întrebăm de ce trăim asemenea vremuri.
      Uite de ce!
      Avem dușmănie în noi cât Muntele Athos și iubire pentru aproape cât un grăunte de muștar.
      Să dea Bunul Dumnezeu ca acel grăunte de muștar să devină în noi buturuga mică ce răstoarnă caru’ mare.
      Doamne Ajută! ??

      1. Îmi pare rău dacă am comunicat greşit ce aveam de spus şi s-a înţeles altceva.
        Am vrut să spun: jandarmii sunt şi ei oameni. Mulţi poate că sunt şi botezaţi ortodox. Nu cred că ei ar fi în stare să prigonească pe ortodoxşi pentru că stau la slujbă în Biserică.

        Încă n-am ajuns vremurile să existe ”poliţişti” roboţi, dar s-ar putea să prindem aşa ceva.
        ____
        Am înţeles că în armata americană nu numai că nu e o problemă dacă raportezi un ordin ilegal, sau dacă nu-l execuţi, dar soldatul are chiar datoria să raporteze ordine abuzive. Problema e ce faci când cei care dau ordinul au susţinere la ”superiorul” acela mare, adică la preşedintele însuşi ?

        Fiecare om este persoană, dotată cu liber arbitru. Poate alege să denunţe asemenea ordine, şi să-şi dea demisia. Nu te poate obliga să slujeşti în forţele de ordine.

      2. Dar când au intervenit la Pungeşti și i/au ologit pe aia care scandau contra Chevronului cum a fost? Au bătut de au rupt! Cunosc cazuri personal ce n-au putut sa iasă din casa 2-3 săptămâni Dar când au scos pe preotul de la bozia din biserica cum a fost ? Șezi calm, de aia se zice: bagă Jandarmeria in ei! Oamenii trebuie sa respecte ordinele dar sunt care le fac și cu plăcere și deseori remunerați consistent

  5. Pentru această dispoziție, Bartolomeu a fost gratulat/recompensat de presa atee și anticreștină cu titlul de „lider spiritual” al tuturor ortodocșilor.

  6. Matei 7:21-23

    „21 Nu tot cel ce-Mi zice:Doamne,
    Doamne! va intra în împărăţia ceruri-
    lor, ci acela care face voia Tatălui Meu
    Celui din ceruri.
    22 Mulţi Îmi vor spune în ziua aceea:
    Doamne, Doamne, oare nu în numele
    Tău am profeţit? şi nu în numele Tău
    demoni am scos? şi nu în numele Tău
    multe minuni am făcut?
    23 Şi atunci le voi mărturisi: Niciodată
    nu v’am cunoscut pe voi. Depărtaţi-vă
    de la Mine, voi, cei ce lucraţi fărădele-
    gea!”

    VAI DE PREOTII SI ARHIEREII CARE SUNT NUMAI CU NUMELE !
    VAI DE LUMEA CARE ASCULTA DE ANTICHRIST!SE BUCURA CA MAI ESTE PUTIN SI APARE ANTICHRIST DAR BUCURIA LOR SE VA TRANSFORMA IN PLANS SI DURERE:

    „Atunci când vor zice: pace şi linişte, atunci, fără de veste, va veni peste ei pieirea, ca şi durerile peste cea însărcinată, şi scăpare nu vor avea.”(1 Tesaloniceni 5:3)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button