X

[VIDEO] Teolog Mihai-Silviu Chirilă – Omilie la Duminica Sfintei Cruci

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

În Duminica a treia – a Sfintei Cruci, din Sfântul și Marele Post, în Municipiul București, după săvârșirea Sfintei Liturghii la care au participat credincioși din toată țara, a avut loc un eveniment deosebit de important pentru cei care s-au îngrădit de panerezia ecumenismului și mărturisesc fără frică Ortodoxia prin respingerea hotărârilor pseudosinodului din Creta. A fost o atmosferă încărcată de emoție și bucurie, atât la Sfânta Liturghie la care au participat drept-slăvitori în mijlocul cărora au slujit părinții Grigorie Sanda și Claudiu Buză, cât și la fericitul eveniment ce a urmat liturghisirii. Cuvântul de învățătură, despre importanța Sfintei Cruci în viața noastră, care a precedat evenimentul lansării cărții „Promovarea ecumenismului la nivel panortodox de către pseudosinodul din Creta” – scrisă de Mihai Silviu Chirilă și prezentarea cărții tradusă în limba română – „Îngrădirea nu este schismă” – a Părintelui Profesor Teodor Zisis, a fost rostit cu dăruire și elocință de teologul Mihai – Silviu Chirilă.

Redăm mai jos frumoasa și ziditoarea predică a teologului Mihai – Silviu Chirilă, urmând ca, în cel mai scurt timp să oferim și înregistrarea video a conferinței în cadrul căreia a avut loc lansarea cărții domniei sale.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

11 comentarii

  1. eu nu am pomenit sa tina predica un mirean, Dumnezeu sa ma ierte !!!!!!! pai unde-i Harul preotiei ?!

    da, se poate sa tina o conferinta, o cuvantare in afara bisericii, dar NU PREDICA !!!!!!! Nu am pomenit asa ceva !!!

    Cand eram copil, in satul natal, aveam un preot batarn si bland, cand urca in amvon ca sa spuna predica, se facea o liniste de mormant ! vorbea putin parintele, dar cuvintele sfintiei sale te patrundeau si simteai ca Hristos este Viu, este acolo cu noi !!!!!!

    1. Cu binecuvantarea staretului, a preotului paroh poate tine predica si un mirean, mai ales daca are studii in teologie. Amintim ca Parintele Justin dadea astfel de binecuvantari mai multor mireni care veneau la manastire.

    2. Pentru ca nu ati citit si explicatia canonului 64 al sinodului Trulan, unde se spune ca laicul poate sa tina cuvant daca are instructie teologica si aprobarea preotului paroh. Dupa cum ati vazut inaintea omiliei mele am primit invitatia si binecuvantarea parintelui Claudiu sa tin cuvant, iar pregatirea teologica o am pentru a putea tine un cuvant de invatatura, asa cum mi-am luat angajamentul la absolvirea facultatii de teologie.
      Cei care au interpretat canonul 64 ca pe o interdictie absoluta la adresa mirenilor de a cuvanta, fara nuanta permisa de canon, au facut-o din dusmanie fata de mine. IN REALITATE, EI TOTI, PE CAND ERAU STUDENTI LA TEOLOGIE SAU SEMINARISTI SI NU ERAU INCA HIROTONITI AU FOST TRIMISI LA PAROHII SA TINA CUVINTE DE INVATATURA IN CADRUL ORELOR DE OMILETICA. DE CE ATUNCI S-AU DUS SI NU AU REFUZAT CATEGORIC SA O FACA?
      Aceasta fatarnicie are un singur scop: sa imi inchida mie gura.

      1. Iata talcuirea corecta:

        „Oprește Canonul acesta pe tot mireanul a nu învăța în arătare, și în Biserică, ci mai vârtos el învață-se de la cei ce au luat darul învățăturii. Căci precum într-un trup se află osebite mădulare, precum zice Pavel, așa și într-o Biserică se află osebiți oameni, după rânduiala ce Dumnezeu o a dat fiecăruia. Precum Teologul Grigorie tâlcuind cuvântul Apostolului zice, că altul este în Biserică ureche, altul limbă, altul mână, și altul altceva mădular, nu toți sunt limbă, adică învățători, nici toți Apostoli, nici toți prooroci. Deci, omule, tu oaie fiind, ce te faci păstor? Picior fiind, ce te faci cap? Soldat fiind, ce te apuci a te face general de oști? Zice și Solomon: Nu fi lesnicios a vorbi, nici sărac fiind, să te întreci cu cei bogați, nici căuta a te face mai înțelept între cei înțelepți. Iar care va face afară de Canonul acesta, să se afurisească pe 40 de zile. De va fi însă vreun mirean iscusit în cuvânt, și cu chip cucernic, nu se oprește de a răspunde și a învăța INDEOSEBI (în particular) pe cei ce îl întreabă, că vor fi zice toți învățați de Dumnezeu; în ce chip grăia și Apolos, și învăța cele pentru Domnul, cu toate ca numai botezul lui Ioan știa, și Achila și Priscila, cei ce au învățat pe acestași Apolos mai cu scumpătate calea lui Dumnezeu.”
        PIDALION p 290

        Chiar nu intelegeti ca nu aveti voie sa predicati ?

      2. Tâlcuirea nu motivează predica mireanului. Ar fi în nonsens, canonul intr-un fel, iar talcuirea diferita.
        Ci îi dă voie să răspundă la întrebări și să învețe ÎNDEOSEBI (în particular) pe cine îl întreabă, asta o poți face și pe stradă și în mașină. Deci n-are nicio legătură cu predica. Punct. Așa că nu mai scotociți cuvinte din subsolul unui Canon CLAR care s-ar potrivi părererii voastre greșite !

  2. “Stati deci tari, avand mijlocul vostru incins cu adevarul” [Efeseni 6, 14]
    “Pentru aceea, incingand mijloacele cugetului vostru, trezindu-va, nadajduiti desavarsit in harul care vi se va da voua, la aratarea lui Iisus Hristos” [I Petru 1,13]

    Ascultand predica domnului teolog Mihai Silviu Chirila,ne bucuram din nou launtric,caci este un mesaj, impartasit noua cu binecuvantarea Sfintiei Sale,Parintele Claudiu Buza, in lumina Marii Sarbatorii inchinate slavirii Sfintei,Cinstitei si de Viata facatoarei Cruci,in duminica a treia a Sfantului si Marelui Post.

    In fata unui larg auditoriu venit din toate colturile tarii,bine credinciosii crestini ortodocsi,in numar foarte mare, in fruntea carora s-au aflat, gazda ospitaliera si plina de dragoste covarsitoare,Cinstitul Parinte Claudiu Buza,cu invitatii Sfintiei Sale ,care ne-au onorat cu prezenta:Prea Cuviosia Sa, Ieromonahul Grigorie Sanda,Cinstitul Monah Chiriac,alt reprezentant al cinului monahal si binecunoscutul teolog ,domnul Mihai Silviu Chirila,am aplecat’ urechea cea iubitoare de Dumnezeu'(Sf.Grigorie Palama),in tacere,spre a patrunde tainele Crucii
    Am avut astfel ocazia deosebita sa-l vedem fata la fata si sa ascultam cuvintele domniei sale, despre bucuria urmarii Crucii lui Hristos, devenind astfel”* implinitori ai mantuirii noastre prin implinirea invataturilor sfinte, date noua de Insusi Dumnezeu”,nadajduind a fi si a ramane pana la sfarsitul vietii,”*stegari” al acestui scump “*stindard ceresc”.

    Este greu de redat in cuvinte, frumusetea si trairea in acelasi duh ,cuget si simtire profund ortodoxa,in care ne-am simtit inimile batand la unison,intr-un singur glas,intr-o unica respiratie,invaluiti de Harul tainic al Mangaietorului, pe tot parcursul Sfintei si dumnezeestii Liturghii arhieresti. Predica domnului teolog ne-a incalzit inimile,cu dragoste sfioasa si smerita,indemnandu-ne sa urmam neabatuti drumul Golgotei,prin purtarea cu bucurie a Crucii Mantuitorului Hristos,darul nostru cel mai de pret,scump giuvaier al vietii noastre vremelnice pe acest ‘pamant ratacitor’,fara de care nu am putea sa vietuim nici macar o clipa.
    Cred ca sunt in asentimentul tuturor celor care au participat la acest moment unic si inaltator,a-l retine ca un important punct de reper al Marturisirii de credinta ortodoxa a pleromei si cinstitilor parinti ingraditi de erezia ecumenista,propovaduita de minciuno-sinodul din Creta,semnatari ai Proiectului de rezolutie.
    “Trebuie restaurata comunicarea dintre oameni. Acest lucru este cu putinta numai prin compasiune, suferind pentru ei, jertfindu-ne pentru ei; doar astfel poti deschide poarta celuilalt. Oamenii sunt foarte neincrezatori. Numai o dovada de iubire care merge pana la jertfa prin care omul se daruie celuilalt poate castiga inima celuilalt. Atunci insa Il imitam pe Hristos“. Dar aceasta “imitatie” a lui Hristos este o unire cu El; trebuie ca Hristos sa Se incorporeze in noi si sa ne refaca in Sine dupa El, Modelul nostru originar…Inima celuilalt poate fi miscata daca vede ca eu port o Cruce pentru el. Atunci el va intelege sensul Crucii fara ca eu sa ii spun ca tocmai Crucea este cea care ma impinge sa fac aceasta. O fac pur si simplu…..
    Sa nu le predicam doar oamenilor sa-si ia Crucea, ci sa o luam noi insine ajutandu-i pe ceilalti. Voi ajunge astfel la convingerea ca aceasta Cruce nu este o suferinta pentru mine. Sufar pentru celalalt, dar aceasta suferinta pentru el ma bucura, ma odihneste, cum spune un monah de la Athos..Dumnezeu prefera mantuirea oamenilor odihnei Fiului Sau..In taina Crucii se manifesta bunatatea lui Dumnezeu. El nu pedepseste, nu reactioneaza, accepta totul, chiar suferinta, chiar moartea Fiului Sau din iubire pentru oameni. Daca omul nu se mantuieste, e pentru ca ramane indiferent la aceasta..“( Parintele Dumitru Staniloae)
    Am retinut ca Sinodul al saptelea ecumenic, tinut la Niceea in anul 787, a stabilit ca modul de cinstire al Sfintei Cruci este asemenea cu cinstirea Sfintelor Icoane.
    Astept ca sinodalii nostri ,in frunte cu PF.Patriarh Daniel,sa dea tuturor un exemplu viu de intelegere a cuvintelor marelui teolog,si sa le puna in practica,asumandu-si purtarea Crucii neamului romanesc,aducand pacea intre romanii ortodocsi,pentru a deveni fii ai CELUI PREA INALT, cu dragoste si credinta adevarata,acceptand -si greselile si neputinta de a ne iubi asa cum porunceste Atotiubitorul Dumnezeu,declinandu-si orice legatura,orice semnatura ,orice pact cu vrajmasul omenirii prezent la „soborul dracesc”din Creta.Poate prin aceasta pocainta in fata lui Dumnezeu Cel Atotputernic,vor putea redeveni Marturisitorii Adevarati Ortodocsi,si numele lor vor fi inscrise in Cartea Vesniciei,de catre Atotmilostivul Dumnezeu….
    Si Inaltilor ierarhi,si noua tuturor, ni se adreseaza peste timp,aprigii Marturisitori ai Ortodoxiei stramosesti:
    „*De aceea cand suntem biruiti de necazuri grele, cand crucea suferintelor ne apasa mai greu, sa nu ne tulburam ca talharul cel nesocotit. Sa ne cercetam cu luare aminte faptele noastre rele, sa ne recunoastem cinstit vinovatia fata de aproapele nostru, fata de Dumnezeu, sa ne caim sincer ca in anumite imprejurari din viata noastra am putut fi rai si ticalosi, sa ne rugam lui Dumnezeu din adancul inimii sa ne ierte, sa ne usureze si sa ne izbaveasca din necazul in care se afla fiecare… si care ne apasa. Sa fagaduim in taina ca ne vom schimba viata in bine pentru restul zilelor noastre. Daca vom face asa, ne vom linisti fara intarziere, intr-un chip neobisnuit si minunat. Atunci suferinta ne va aparea cu mult mai usoara si ne vom da seama ca ea ne-a fost cu adevarat de folos, ca o doctorie din partea lui Dumnezeu. Amin”
    (Parintele Sofian Despre Sfanta Cruce)
    „*Fratilor, sa fim urmatori ai Crucii lui Hristos, sa lepadam patimile si ispitele intunericului, si va asigur ca, sub stindardul Crucii lui Hristos, omenirea in prezent si in viitor, ca si in trecut, va gasi intelepciune, viata curata, inalta cat idealurile cele mai sfinte si fericire vesnica. Amin.”(Protos. Dr. Vasile Vasilache (din volumul „DUMNEZEU ESTE LUMINA” – Predici rostite la Iasi intre anii 1935-1939)
    Slava lui Dumnezeu pentru toate!Amin

  3. Multumesc lui Dumnezeu pentru aceasta ziua de duminica unde am fost si am cunoscut pe acest mare teolog Mihai Silviu Chirila care cu adevarat lupta sincer si cu dreapta socoteala impotriva sinodului din creta.Vreau sa spun ca am invitat si eu pe cumnatul si sora mea care nu prea au treaba cu mersul la slujba si i-am chemat intr-o comuniune frateasca unde prin Mila lui Dumnezeu vrem sa luptam si sa ducem mai departe Adevarul pe care Hristos prin jertfa sa ni-la lasat.Am ramas foarte mirat de ce am auzit apoi acasa cand Imi spune sora de cumnatul meu ca i-a placut foarte mult,si sa simtit foarte bine si ca de acum o sa vina mereu cu noi,a vazut oameni cu dragoste,omeni care se purtau ca niste frati intru Hristos.
    M-am simtit si eu cu adevarat foarte bine si ce-a mai mare supriza este ca in afar ca sa vorbit foarte clar cum sa ducem lupta impotriva ecumenismului fara sa cadem in extreme si schisma,sa vorbit fratilor impotriva Cnp-ului si Mihai Silviu Chirila este impotriva Cnp=ului si sa bucurat ca sunt oameni care duc lupta asta si a promis ca va duce si el o lupta si juridica impotriva acestuia.
    Am ramas surprins si de faptul ca vroind sa-i spun de planul de a merge prin tara cu inca 3 persoane cu binecuvantarea parintelui duhovnic Grigorie sa dam brosuri,carti despre Dicatura numerica si sa vorbim cu oamenii,ducandu-ma la Mihai Silviu Chirila si incercand sa negociez un pret bun la cartea sa pentru a o proocura si a putea darui oamenilor interesati de sinodul din creta acesta mi-a spus ca imi va gratis carti sa dau.Multumesc Lui Dumnezeu si Maicii Sale in primul rand ca mi-a dat putere si lumina sa pot ajunge sa i-au hotararea cu acesti frati ai mei sa mergem prin tara 2 saptamani,mi-a dat Dumnezeu si oameni cu suflet care sa ajute la cheta pe care am facut-o,mi-a dat Dumnezeu in cale om cu credinta mare cu o editura sa imi faca un pret foarte mic ,mi-a dat Dumnezeu o fata care lucreaza la editura care sa corecteze si sa aranjeze cele 2 carti Dicatura Numerica si povestea mea din inchisoare pe care am tot amanat-o de un an jumate de cand m-am eliberat de la inchisoare unde am cunoscut pe Dumnezeu,multumesc si tie Saccisiv ca ai ramas pecalea de mijloc si sa ma ierti daca te-am suparat cu insistenta mea cu acele video despre Cnp,si ma bucur ca suntem o familie si sper si ma rog ca si ceilalti sa vina si sa fim impreuna cum am fost la sinaxa de la Botosani unde a fost Sfantul Duh cu noi si am simtit la fel fericire mare.Sa ne ajute Dumnezeu sa luptam lupta ce-a buna.Doamne ajuta la toti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button