X

[VIDEO] Un “episcop” armean, deci eretic, spune că Lumina Sfântă nu coboară din cer

@rombee2022 Lumina de la Ierusalim Mărturia sincera a unui Episcop armean #ierusalim #lumina #miracol #marturie ♬ sunet original – 🍯RomBee

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Un episcop armean de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim i-a făcut unui jurnalist o declaraţie neaşteptată.

I-a zis că Lumina Sfântă nu vine sub forma unor picături albastre, din cer, ci este aprinsă de Patriarhul Ortodox al Ierusalimului de la o candelă.

Călugărul grec, gardianul Sfântului Mormânt, a surprins conversaţia şi a cerut oprirea camerelor, negând cele spuse de prelatul armean.

Potrivit tradiţiei creştine, din lăcaş este îndepărtată orice sursă de foc, iar locul este verificat, înainte ca Patriarhul să intre în Sfântul Mormânt şi să adune cu mâna stropii de Lumină Sfântă, care nu arde. Apoi, ia două buchete de lumânări pe care le aprinde şi rosteşte cuvintele “Veniţi de primiţi Lumină!”. Ritualul aprinderii focului în Sâmbăta Mare este cel mai vechi obicei creştin. El datează din secolul al 4-lea.

“Aprind lumina de la lampă. Tradiţia spune că focul vine din cer. Noi credem că e un miracol. Eu am participat la trei ceremonii şi nu s-a întâmplat nimic. Dumnezeu nu face miracole doar ca să le facă oamenilor pe plac. Sunt declaraţii false, îmi pare rău. Eu am făcut asta de trei ori.”

NOTĂ OrtodoxINFO

Citiți vă rog o mărturie adevărată despre minunea Sfintei Lumini, care demontează minciunile înșelatului de armean:

Mărturia singurului călugăr care a văzut cum vine SFÂNTA LUMINĂ în noaptea de Înviere la IERUSALIM

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

23 comentarii

    1. Asta nu-i ispită. E realitate. Odată ce cazi în erezie, mintea se îndrăcește și ajungi și la astfel de concluzii.
      Cum a ajuns Teofan Savu și Irineu Popa când au semnat acordul cu monofiziții ridicând anatemele Sfinților Părinți de la Sinodul IV Ecumenic, astăzi fiind deplini semnatari și ereziilor de la sinodul din Creta, mărturisire publică ce îi face oficial eretici.

  1. referitor la lumina sfântă armenii au o amintire neplăcută din vremea sultanatelor turcești și acesta este motivul pentru care luptă împotriva adevărului , ,, să nu stai cu armeanul la masă ,,. o expresie rămasă din acea vreme printre turci .

    1. @ berlin

      Da asa e.

      Exista o consemnare istorica in care e mentionat faptul ca, asa ca si acum, i-a luat gura pe dinainte pe armeni, afirmand ca si la ei coboara Lumina Sfanta si au cerut sultanatului sa ii lase si pe ei sa oficieze “liturghia” lor, la momentul respectiv Biserica Sfantului Mormant fiind incredintata de sultanat patriarhului grec, daca nu ma insel.

      Evident ca nu s-a intamplat nimc, iar atunci, turcii i-au obligat pe toti cei participanti la “liturghie” sa manance rahat de caine.

      Informatia e de gasit in cartea “Sfanta Lumina. Minunea din Sambata Mare de la mormantul lui Hristos” de Haralambie K. Skarlakidis, o carte foarte bine si obiectiv documentata, ce are peste 40 de consemnari istorice insotite de fotocopii ale unor manuscrise originale, ce descriu coborarea Sfintei Lumini, de-a lungul unei perioade de 800 de ani.

  2. armenii s-au dovedit pizmasi si dusmani si in trecut,sa ne amintim minunea din 1326 de la SFANTUL MORMANT,,cand au platit taxa in locul ortodocsilor si au slujit ei la SFANTUL MORMANT,si ce s-a intamplat atunci…pacat ca nu au invatat nimic din greselile trecute..

  3. “Lumina” care coboara din cer este o inselatorie , Anticristul va face sa coboare foc din cer

    https://www.youtube.com/watch?v=LSDaqVuP1QM

    11. Apoi am vazut ridicandu-se din pamant o alta fiara, care avea doua coarne ca ale unui miel si vorbea ca un balaur.

    12. El lucra cu toata puterea fiarei dintai inaintea ei si facea ca pamantul si locuitorii lui sa se inchine fiarei dintai, a carei rana de moarte fusese vindecata.

    13. Savarsea semne mari, pana acolo ca facea chiar sa se coboare foc din cer pe pamant in fata oamenilor.

    14. Si amagea pe locuitorii pamantului prin semnele pe care i se daduse sa le faca in fata fiarei. Ea a zis locuitorilor pamantului sa faca o icoana fiarei care avea rana de sabie, si traia.

    15. I s-a dat putere sa dea suflare icoanei fiarei, ca icoana fiarei sa vorbeasca si sa faca sa fie omorati toti cei ce nu se vor inchina icoanei fiarei.

    16. Si a facut ca toti, mici si mari, bogati si saraci, slobozi si robi, sa primeasca un semn pe mana dreapta sau pe frunte,

    17. si nimeni sa nu poata cumpara sau vinde fara sa aiba semnul acesta, adica numele fiarei sau numarul numelui ei.

    18. Aici e intelepciunea. Cine are pricepere sa socoteasca numarul fiarei. Caci este un numar de om. Si numarul ei este sase sute saizeci si sase.

    1. “Dar era mai dinainte în cetate un bărbat, anume Simon, vrăjind şi uimind neamul Samariei, zicând că el este cineva mare,
      La care luau aminte toţi, de la mic până la mare, zicând: Acesta este puterea lui Dumnezeu, numită cea mare.
      Şi luau aminte la el, fiindcă de multă vreme, cu vrăjile lui, îi uimise. ” (Fapte, 8;9-11)

      Faptul ca altii fac “miracole” cu alte puteri decat puterea de la Dumnezeu, nu inseamna ca oamenii placuti lui Dumnezeu nu fac minuni.
      Tu de ce confesiune apartii, ca sa fie lucrurile clare?

    2. Sa compari minunea de la Sfantul Mormant cu falsele minuni ale antichristului este o erezie. Diavolul nu poate face sa se coboare lumina din cer dar se poate juca cu mintile necredinciosilor ca sa le dea impresia asta.

  4. Dorind sa inteleaga cu mintea cumde se petrece aceasta taina, nici un om nu va putea pricepe.
    Cum spune Marcu aici … cand te iei dupa mintea ta sigur ca nu poti cuprinde Adevarul.
    Sa nu sarim la beregata armenilor – se straduiesc si se pare ca mai au de “tras” ca sa se poata dumiri “ce” si “cum” este drept.
    CU ceva vreme in urma, citam o explicatie despre neintelegerea semantica a dualitatii fiintiale a lui Iisus, lipsind cuvintele corespunzatoare in limba armeana.
    Dupa atatea secole, dupa ce au migrat si s-au stabilit in multe tari dintre care si ortodoxe… (nu mai spun de deceniile cand a facut parte din URSS!) – s-ar fi cuvenit sa “afle” si sa restaureze corectitudinea, claritatea duhovniceasca daca despre cuvinte era vorba… Nu stiu daca au facut asa ceva – poate ca aparent, diplomatic… da si poate ca de aceea BOR nu-i [mai] considera eretici…. nu stiu!
    Stiu ca difera celebrarea Bobotezei – o fac in aceeasi zi cu Craciunul!
    La fel serbează şi alte biserici orientale – Biserica Egipteană Coptă, Biserica Ortodoxă Etiopiana şi cea Eritreeană, Biserica Ortodoxă Siriacă, Biserica Ortodoxă Malankara din India.
    Stiind ca….
    “Data sarbatorii Nasterii Domnului a fost modificata in Imperiul Roman, dupa acceptarea crestinismului printre religiile imperiului de catre imparatul Constantin (Edictul din Milan, anul 313 al erei crestine). Astfel, ea a fost celebrata deodata cu ultima zi a sarbatorii pagane a Saturnaliilor, 25 decembrie, care semnifica lupta si, in cele din urma, izbanda luminii impotriva intunericului, iar prin extindere victoria binelui asupra raului. In cele din urma, aceasta modificare a fost acceptata in mod oficial de catre Bisericile crestine, in urma Sinodului din Chalcedon (451). ”
    la https://brailachirei.wordpress.com/2018/01/06/armenii-serbeaza-craciunul-si-boboteaza-in-6-ianuarie-2018/
    inteleg aceasta dubla sarbatoare, insa nu si “neintelegerea” analizata foarte detaliat aici:
    https://cidadededeus.wordpress.com/2008/10/24/principalele-rataciri-ale-necalcedonienilor-scurt-istoric/
    “Principalele rătăciri ale necalcedonienilor. Scurt istoric”
    care se incheie astfel:
    “Tocmai din cauza ereziei şi a pericolului vătămător şi pierzător de suflet, învăţătura de credinţă al celui de al IV-lea Sobor al Bisericii de la Calcedon aduce limpezire şi maturizare în credinţa ortodoxă, păzeşte tradiţia liturgică de înnoiri vrăjmaşe, arată ereticilor calea de îndreptare, dar mai ales povăţuieşte până astăzi mădularele cele vii ale Bisericii întru credinţa cea dreaptă:
    înomenirea Mântuitorului Iisus Hristos este unirea (firească, fiinţială şi reală) într-o singură persoană a celor două firi – dumnezeiască şi omenească.
    Iar cei care cugetă diferit sau au în vreun fel părtăşie (vezi mai sus) cu cei care cugetă diferit, sunt deopotrivă anatemizaţi de Biserica Ortodoxă ca eretici.
    Deci diferenţa dintre monofiziţi şi ortodocşi nu este o problemă prăfuită a istoriei, o neînţelegere formală asupra unor cuvinte sau a unor termeni teologici, ci este vorba de lupta Bisericii de a păstra curat adevărul credinţei, de a-L păstra întreg pe Hristosul Apostolilor, pe Hristosul Treimii, pe Hristosul Ortodoxiei.”
    ———
    Sper ca nu am plictisit, …

  5. …”Patriarhul este controlat de armata in fata a mii de oameni, ca nu cumva sa aiba ceva de aprins si sa se spuna, ca a facut ceva si a aprins Sfanta Lumina. Dupa aceea, episcopii il imbraca. Stiharul alb ramane pe el, il imbraca cu toate vesmintele de Patriarh.

    SFANTA LUMINA SE APRINDE NUMAI LA ORTODOCSI. MINUNEA ANULUI 1326.

    In anul 1326 erau trei sultanate turcesti, unul in Damasc, unul in Egipt si unul in Babilon. Ce au zis turcii? Cand vin crestinii la Ierusalim sa serbeze Pastile sa nu le dam voie sa slujeasca, pana ce nu vor plati taxa de 9000 bani de aur, caci turcii nu cred in Hristos.

    Patriarhul ortodox Ioachim n-a avut de unde sa plateasca suma pentru ca crestinii ortodocsi erau putini in Ierusalim si doar 100 de preoti, caci erau religii altele, de tot felul. Dar sunt doua strazi de armeni in Ierusalim, mosieri, bogati mari, ei au zis: Platim noi taxa! Dar turcii i-au intrebat: “De ce iese Sfanta Lumina numai la ortodocsi si nu iese si la voi?” Armenii au zis: “Pentru ca ortodocsii numai ei slujesc la Mormantul lui Hristos si pe noi ne-au dat la o parte”. “Dar, daca veti sluji voi va veni Lumina?” Noi platim si taxa – au zis armenii – Lumina va veni la noi la armeni!

    Turcii au zis: “De nu iese lumina la voi o s-o patiti!” Noi ii scoatem pe ortodocsi din Mormant – si l-au luat pe Patriarhul Ioachim si l-au inchis in Manastirea Sf. Sava, din Ierusalim, cu toti preotii.

    A zis Patriarhul: Daca nu ne lasati sa facem, slujba la Mormantul lui Hristos, o sa facem la Biserica Sf. lacob, care este aproape de Mormant, iar turcii le-au dat voie ortodocsilor la aceasta. Dar, turcii au pus de paza peste ei doi turci, generali de armata, ca sa nu vina vreun crestin la Mormant. Crestinii au inceput a plange si au zis ca s-a suparat Dumnezeu pe ei si I-a indepartat de la Mormantul lui Hristos, dar patriarhul le-a zis: “Nu va temeti, ca are sa se faca minune mare.”

    Armenii ziceau, ca Lumina la ei o sa vina. Iar Patriarhul zicea, ca de va vrea Hristos sa iasa Lumina la ei n-avem noi ortodocsii ce face. Armenii au facut slujba si ziua si noapte-a, dar n-a mai venit Sfanta Lumina. Turcii le-au zis: De ce n-a venit Sfanta Lumina, ca ati platit taxa? In acelasi timp, ortodocsii faceau slujba tocmai a doua zi, pe cand rasarea soarele si cand a zis patriarhul: “Hristos a inviat!” un stalp de marmora din Biserica Sf. Iacob a crapat si a iesit Sfanta Lumina in varful Stalpului. Patriarhul a pus o scara si au luat Sfanta Lumina din varful stalpului si in acest fel Sfanta Lumina a iesit tot la ortodocsi.

    Generalul turc de pe varful stalpului, care pazea acolo pe stalp, a strigat: “Cred in Hristos!” Celalalt general de langa el i-a si taiat pe loc cu sabia capul, celui ce a strigat ca crede in Hristos. Moastele acestui general turc convertit si martir al Sfintei Lumini le-am sarutat si eu, sunt acolo in Ierusalim si acest turc este martirul Sfintei Lumini.

    Vazand turcii ca Sf. Lumina a iesit tot la ortodocsi, au pus un ciuber cu murdarie inaintea usii Sf. Mormant si fiecare armean trebuia sa manance cate o lingura de murdarie si in acest fel i-au spurcat turcii pe armeni. Anul 1326. De atunci a ramas o zicala: “Este bine sa te duci cu armenii la Biserica, dar sa nu mananci cu ei, ca ei cauta sa te spurce, asa cum i-au spurcat turcii pe ei, cand n-a venit Sf. Lumina”. Distanta de la Sf. Mormant pana la Biserica Sf. Iacob unde s-a aprins Sf. Lumina este de 100 m. Stalpul este fotografiat si sapat din marmura fiind pus in Altarul Bisericii Sf. Iacob. Aceasta este minunea cu armenii, din anul 1326. Generalul turc convertit si martir al Sfintei Lumini este pus in Biserica Sf. Iacob. De aici se vede, ca Iisus Hristos numai o Biserica a intemeiat – pe cea Ortodoxa – aceasta este mantuirea, lumii. Sf. Lumina este dovada sigura, ca numai ortodocsii sunt pe calea adevarului pur al lui Hristos, drum ce duce sigur la ceruri.”

    Sursa: https://www.sfaturiortodoxe.ro/sfanta_lumina.htm

    Faptul ca lumina nu arde in primele 2 – 3 minute o fi tot vreo facatura – https://www.youtube.com/watch?v=IRFAvk93nxU . Stalpul din 1326 l-or fi crapat tot prin vreo facatura si au facut sa iasa focul din el. Sau… or fi de la diavol minunile astea, caci adevarata credinta este… ecumenismul nu ?

    O fi oare posibil ca in viitor lumina sfanta sa nu mai vina datorita caderii ortodocsilor in erezia ecumenismului, si atunci sa poata crea un scenariu in care patriarhul este “prins” aprinzand lumanarile de acolo ?

  6. Ceace Dumnezeu a zidit si a intarit vrajmasul nu are nici o putere asupra ei.Cand va veni antihristul , va face minuni mincinoase,care vor avea putere asupra celor cipuiti,asupra slugilor lui.Asa spun Sfintii Parinti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button