Conflict diplomatic între România și Ungaria după declarația lui Tudose: “Dacă steagul secuiesc va flutura pe instituțiile de acolo, toți vor flutura lângă steag”

Author:

Mihai Tudose

MAE a transmis, după ce ambasadorul roman a fost convocat de Ministerul de externe de la Budapesta, că declaraţiile lui premierului nu au “valenţe anti-maghiare”, “ci punctează necesitatea respectării ordinii constituţionale din România.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Premierul Mihai Tudose a declarat miercuri seara ca “nici nu poate fi vorba” de o autonomie a Tinutului Secuiesc, si a avertizat ca “daca steagul secuiesc va flutura pe institutiile de acolo, toti vor flutura langa steag”.

UDMR a reactionat dur, afirmand ca declaratia premierului roman este de ’ev mediu”, iar presedintele formatiunii, Kelemen Hunor a spus ca a fost socat si ca asteapta scuza.

Ministerul roman de externe acuza insa ca “initiativele privind diverse forme de autonomie teritoriala pe criteriul etnic, s-au multiplicat in ultima perioada”.

Comunicatul MAE:

Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de mesajele transmise de autorităţile de la Budapesta în contextul convocării ambasadorului român la Budapesta, la data de 12 ianuarie a.c. şi face următoarele precizări:

Declaraţiile făcute de Prim-ministrul României atrag atenţia asupra responsabilităţii pe care o au autorităţile centrale şi locale din ţara noastră pentru asigurarea respectării legii, fără a avea valenţe etnice, anti-maghiare şi punctează, în primul rând, necesitatea respectării ordinii constituţionale şi de drept din România, stat unitar, suveran şi indivizibil.

Semnalăm, totodată, faptul că dezbaterea în spaţiul public pe acest subiect survine în contextul în care iniţiativele privind diverse forme de autonomie teritorială pe criteriul etnic, s-au multiplicat în ultima perioadă, culminând cu semnarea, la 8 ianuarie, a Rezoluţiei comune a organizaţiilor politice maghiare din Transilvania privind alinierea conceptelor de autonomie.

Aceste demersuri, pe o temă care ţine strict de ordinea constituţională a României şi asupra căreia s-au pronunţat anterior atât factorii politici cât şi instanţa constituţională din România, nu contribuie la menţinerea unui spirit de convieţuire interetnică armonioasă şi nici la progresul în relaţia bilaterală.

Astfel de gesturi sunt cu atât mai regretabile cu cât ignoră, în mod deliberat, măsurile substanţiale adoptate de-a lungul timpului de autorităţile române în beneficiul persoanelor aparţinând minorităţii maghiare din România, corespunzând celor mai înalte standarde de protecţie în materie, angajament pe care România şi-l menţine şi pe care îl va urmări în mod constant în toate politicile sale.

MAE dezavuează orice provocări de această natură, mai ales în anul în care România îşi propune să sărbătorească Centenarul Marii Uniri într-un spirit de unitate, toleranţă şi respect reciproc între toţi cetăţenii săi, indiferent de etnia acestora.

MAE îşi exprimă încrederea că relaţiile româno-ungare vor avea în continuare ca reper pilonii politico-juridici reprezentaţi de Tratatul politic de bază şi Declaraţia privind cooperarea şi parteneriatul strategic pentru Europa în secolul XXI şi se vor dezvolta în spiritul valorilor europene.

18 thoughts on “Conflict diplomatic între România și Ungaria după declarația lui Tudose: “Dacă steagul secuiesc va flutura pe instituțiile de acolo, toți vor flutura lângă steag””

  1. Razboi….ungurii sunt nebuni mai exact toata planeta a luato razna….de 4 luni ii numai inorat numai chemtrail pe cer in 4 luni o saptamana adunata in ore a fost senin…organismul o ia razna lumea va devenii tot mai nervoasa si vor apasa pe butoane….”lumea va inebunii si se vor omori intre ei” apocalipsa de ioan

  2. Treaba cu fluturatul celor care ridica steagul unui ținut inexistent este interpretabilă, dacă Conaționalii noștri se gândesc la spânzurătoare este problema lor, au ei un complex de vinovație o ,, musca pe caciula’’ cum spune un proverb neaoș, de data asta românesc.

  3. In nici o tata din lume Minoritățile nu au tupeul pe care astia i-l au si nu ei oameni de rând sunt pricina acestui sovinism, el vine din partea celor care sau cocoțat si erijat in conducători adică UDMR. Aceasta organizație nu trebuia primită la guvernare dar o vorba zice asa : cui ii dai un deget îți ia mana toată . Vine la tine de unde nu avea loc de trai si după aia se face stăpân. Nu e frumos in tata asta cand te duci la Tusnad sau in alta parte ,intr-un magazin sa ți se spună intr-o limba straina nem todo Româno . Nu stiu daca am scris corect dar am plecat cu gust amar .

    1. Nu sunt toti asa. Eu am avut surpriza placuta in Cluj de a fi intrebat direct in romaneste de patroana unei brutarii (care si-a intrerupt conversatia inlimba maghiara pe care o purta cu altcineva), pana sa apuc eu sa spun ceva.
      In general, mie mi-au facut o impresie buna si cred ca tot scandalul asta e rezultatul unor manipulari. Din pacate, la propaganda agresiva a unor cercuri maghiare se adauga incompetenta politicienilor romani, incapabili sa administreze corect si eficient aceasta tara.

      1. Chiar daca există și unguri normali, ăștia care sunt la putere au nevoie de clarificare, nu înțeleg bine, au probleme, de evul mediu zic ei că sunt afirmațiile făcute de premier… E o viclenie la mijlocul acestei interpretări, p t că nu se gândește nimeni la acel mod barbar de a fi cei vizați fluturați la propriu
        E o deturnare de la sensul figurat utilizat de conducătorul român ca să se agațe și de data asta de chichițe și să se prefacă , de fapt că nu înțeleg , se victimizează că la fotbal, nu i-am atins dar se zvârcolea u de jumătate de oră pe gazon.

  4. Ca ardeleancă, pot să afirm că problemele dintre români și maghiari necesită extrem de multă diplomație. NIMENI, din București, sau din orice parte a țării, indiferent cine ar fi el, nu are voie să dea cu BARDA și să arunce aiurea ” vorbe în vânt”, atunci când se întâmplă asemenea situații delicate, așa cum a făcut-o premierul nostru Mihai Tudose. Și, sata cu atât mai mult, că are o funcție importantă care presupune o mare responsabilitate, pentru că orice conflict la nivel înalt se repercutează și asupra omului din popor, în cazul nostru, asupra ardelenilor, în primul rând. Cine nu este suficient de abil, rafinat și subtil să-i lase pe alții,mai înțelepți decât el, să vorbească, pentru ca altădată MAE să nu fie nevoit să salveze, din răsputeri, o situație dificilă creată de prestația regretabilă a premierului nostru – asta, dacă nu vrem să dăm foc Ardealului.

  5. Bineinteles ca provocarile nu pot fi lansate decat din interior, pe fundalul frustrarii sadite in inimile romanilor de 27 de ani, perpetuand o ilegalitate in tot acest timp: UDMR nu a avut si nu are ce cauta in guvernarea Romaniei, ca de altfel nici o asociatie, uniune sau partid politic, constituit pe criterii etnice.

    UDMR nu are avizul judecatoresc pentru a functiona legal, lucru pe care l-a zbierat din rasputeri si Vadim din 90 in coace.

    Acum masonul Tudose, isi umfla plamanii de „patriot” si aprinde fitilul.

    Nu suntem prosti acum. Am fost 27 de ani. Nu mai punem botul.

    Romani, nu raspundeti provocarilor. Stati in case cuminti, indiferent ce se intampla-n piata Revolutiei.

  6. Problema e complexa.
    In primul rand, secuii ar trebui sa se lamureasca asupra propriei lor origini si istorii si sa nu se lase manipulati sau sa reactioneze emotional.

    De pilda, ar trebui sa citeasca asta:

    m.adevarul.ro/locale/alba-iulia/cum-imbratisat-secuii-unirea-1918-discursul-patimas-parlamentul-romaniei-mari-n-ar-trebui-lipseasca-manualul-istorie-1_56ec0fc55ab6550cb8fb66aa/index.html

    In al doilea rand, daca veti da o cautare pe Google veti obtine foarte multe rezultate privind investitiile Ungariei in Transilvania. O mare problema este dreptul strainilor de a cumpara terenuri in Romania si responsabilitatea o poarta partidele parlamentare.

    In al treilea rand, ar trebui totusi purtat un dialog cu secuii astfel incat sa vedem ce inteleg ei prin autonomie, autonomie fiscala, lingvistica etc.

    In mod clar, nici un stat strain nu poate revendica Transilvania in intregul ei. Insa Transilvania a fost folosita de Hitler si de Stalin ca sperietoare pentru Romania si momeala pentru Ungaria, si cred ca e folosita la fel si in ziua de azi. De aceea cred ca problema trebuie transata.
    Romanii, ca nationalitate, in 2011, reprezentau 70% din populatia Transilvaniei, iar ungurii 18%. Daca secuii (sau unguri, ce-or fi) vor autonomie sau independenta, cred ca ar trebui lasati sa si-o declare si sa ne separam, dar in cazul asta consider ca si comunitatile romanesti din Secuime ar trebui sa aiba dreptul la autodeterminare.
    Decat sa stai cu un cui al lui Pepelea intr-o casa, mai bine construiesti un zid prin care sa separi camera cu cuiul lui Pepelea si iti faci intrare separata. Repet, cred ca problema trebuie transata, altfel Transilvania va avea mereu un „cui al lui Pepelea” cu care vom fi santajati. Si cred ca solutia e valabila si pentru gagauzi si transnistreni.
    Din punctul meu de vedere, nu este nici o problema daca secuii din Harghita, Covasna si Mures, precum si localitatile cu populatie maghiara din NV isi declara independenta.

    Marea problema nu e ca Romania ar pierde (teoretic) 18% din teritoriul Transilvaniei castigandu-si linistea pentru viitor, ci faptul ca Romania in intregul sau a devenit o colonie, mosia strainilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X