X

Judecătoria Târgu Neamț admite contestația credincioșilor ortodocși de la Rădeni împotriva protopopului din Târgu Neamț

de Mihai-Silviu Chirilă

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Victorie importantă în procesul intentat protopopului din Târgu Neamț de către câțiva credincioși aflați la rugăciune în ziua de 9 februarie 2017 la Rădeni: Judecătoria Târgu Neamț a restituit cauza procurorului pentru completarea urmăririi penale. Instanța a considerat că actele de cercetare penală au fost greșit întocmite și le-a trimis spre refacere.

În urmă cu o lună, Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Neamț a decis clasarea procesului intentat de câțiva credincioși, aflați în biserica de la Rădeni în ziua de 9 februarie 2017, protopopului din Târgu Neamț, Nicolae Axentioi, care a intrat în Sfântul Altar în brânci în timpul Sfintei Liturghii, cu scopul de a-l scoate din slujire pe Părintele Pamvo Jugănaru. Credincioșii l-au acuzat pe protopopul de Târgu Neamț că a încălcat art. 381 din Noul Cod Penal, care pedepsește tulburarea desfășurării unui serviciu religios.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Neamț a dat două soluții în acest caz, în care a reținut doar poziția MMB față de acest eveniment și a schimbat fără niciun temei încadrarea faptei din tulburare a unui serviciu religios în abuz în serviciu.

În urma contestării în instanță, aceasta a admis reluarea cercetării penale, care să țină seama și de depozițiile și probele părții vătămate. Reclamanții au cerut păstrarea încadrării pe art. 381 NCP, motivând că ei nu au nicio relație de serviciu cu protopopul din Târgu Neamț și că au fost tulburați în timp ce se rugau. Mai mult decât atât, ei au atras atenția și asupra faptului că protopopul se afla în acea zi la Rădeni pentru a le impune îndeplinirea unui act religios la care ei nu consimțeau, în speță pomenirea ierarhului la Sfânta Liturghie, faptă ce poate face obiectul art. 381, alin 2) din Noul Cod Penal, care prevede că “obligarea unei persoane, prin constrângere, să participe la serviciile religioase ale unui cult ori să îndeplinească un act religios legat de exercitarea unui cult se pedepsește cu închisoarea de la unu la trei ani sau cu amenda.

În apărarea sa, protopopul de Târgu Neamț a introdus o împuternicire din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, datată 13 februarie, prin care a încercat să demonstreze că se afla la Rădeni cu câteva zile înainte, pe data de 9 februarie 2017, în îndeplinirea unei sarcini de serviciu.

Prezent în sala de judecată la ultimul termen, protopopul a avut un comportament cu totul neadecvat solemnității unei instanțe de judecată. Din mărturia unuia dintre reclamanți, la ieșire din instanță, și-ar fi exprimat opinia că demersul credincioșilor în instanță nu are nicio șansă de izbândă. Se pare că predicția sfinției sale a fost imprecisă de această dată.

Dacă, în urma reluării cercetării penale, se va stabili că se face vinovat și de încălcarea art. 381, alin. 2) NCP, cercetarea ar putea fi extinsă și asupra emitentului împuternicirii respective.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

4 comentarii

  1. off topic

    Ieri a fost 14 septembrie , sarbatoare mare pentru ortodocsi- Inaltarea Sf Cruci……in aceasta zi satanistii de la conducerea fotbalului mondial au pus 2 echipe europene ( Steaua si Viktoria Plzen) sa dea cu piciorul in Sf Cruce….practic 11 ortodocsi de ai lui Becalii au dat cu sutul de sute de ori in imaginea Sf Cruci , zugravita pe minge ( priviti atenti modelul desenat pe minge)

    https://www.youtube.com/watch?v=Dh_4PJtKnKM

    Ar trebuii sa ii spuna cineva lui Becali , daca tot se pretinde ortodox, sa numai accepte mingi cu desene ortodoxe pe ele, pe care sa la ia la suturi crestinii…..

    ce au mai ras la faza asta jidanii( de la UEFA) …caci sunt convins ca ei au pus blasfemia asta la cale, si romanii care sunt fraieri, au dovedit ca nu se pot ” prinde” cand li se intinde o capcana de catre neamul asta blestemat de jidani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button