BASARABIA în prag de război. Separatiștii de la Tiraspol se mobilizează

Aug 31, 2017 21280 3 goo.gl/C5kKyH

soldat intr-un tanc in Tiraspol

Tensiunea creşte pe Nistru, după ce Parlamentul Moldovei a cerut retragerea trupelor ruseşti care asigură practic susţinerea regimului de la Tiraspol.

Transnistria este pregătită pentru un război cu Moldova şi poate mobiliza imediat zeci de mii de voluntari, a declarat miercuri preşedintele auto-proclamatei republici, Vadim Krasnoselski. Afirmaţia a fost făcută în contextul în care Parlamentul Moldovei a decis în iulie retragerea misiunii ruse de menţinere a păcii în Tranistria, în ciuda opoziţiei preşedintelui Igor Dodon şi a deputaţilor socialişti. Guvernul de la Chişinău a inclus ulterior cererea şi pe agenda Adunării Generale ONU.

„Suntem pregătiţi”, a spus Krasnoselski, într-o conferinţă de presă.. „Putem mobiliza foarte repede miliţiile, sunt zeci şi zeci de mii de oameni care sunt gata să îşi apere ţara”. Liderul de la Tiraspol a declarat că, în cazul unei „invazii” moldoveneşti, Rusia va apăra regiunea separatistă.

De altfel, duminică ambasadorul moldovean la Moscova a fost convocat la Ministerul rus de Externe. Aici i s-a atra atenţia asupra ”iniţiativei provocatoare a Chişinăului, care cere includerea retregerii totale a forţelor străine de pe teritoriul (Republicii) Moldova pe agenda celeii de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU. Rusia a subliniat că Moscova a examinat această măsură, care ignoră adevăratele motive ale prezenţei contingentului rus limitat în zona râului Nistru, drept o nouă acţiune dntr-un lanţ de acţiuni recente şi ostile ale unor politicieni de la Chişinău care nu vor o îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale”, se arată în comunicat al diplomaţiei Kremlinului. „Cei care iniţiază asemenea acţiuni, care nu corespund aspiraţiilor unei părţi semnificative a cetăţenilor (Republicii) Moldova, trebuie să înţeleagă că ele vor avea un efect negativ inevitabil atât asupra cooperării bilaterale, cât şi a procesului soluţionării crizei din Transnistria”.

Trupele ruse de menţinerea păcii au fost desfăşurate în regiune în baza Acordului cu privire la principiile soluţionării paşnice a conflictului armat în regiunea Transnistria din Republica Moldova, semnat cu Chişinăul pe 21 iulie 1992.

În acest moment, în Transnistria staţionează în jur de 1.200-1.300 de militari ruşi în cadrul Grupului Operativ de Trupe Ruse, creat din fostele efective ale Armatei a 14-a, plus aproximativ 400 de militari în cadrul contingentului rus de menţinere a păcii in stânga Nistrului. Regimul separatist de la Tiraspol nu ar avea mai mult de 7.000 de militari, conform presei moldoveneşto, însă ar putea dispune de o rezervă de circa 80.000 de oameni.

Ți-a plăcut acest articol? Te rugăm să ne susții, făcând o mică donație pentru menținerea acestui portal.

Ne mai puteți sprijini și în alte modalități! Click pentru detalii.
Categorii:
articole asemănătoare
3 Comentarii la “BASARABIA în prag de război. Separatiștii de la Tiraspol se mobilizează”
Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor revine exclusiv comentatorilor.
 1. Stan
  # 31 august 2017 at 9:37

  Este posibil ca Dodon sa joace o carte a Rusiei si sa faca un gest necugetat care ar „legitima” ocuparea Moldovei de separatisti si, ulterior, trecerea puterii de partea Rusiei. Este o situatie care merita atentie.

 2. # 31 august 2017 at 9:43

  Lasă mă,bine că nu i la noi

 3. john
  # 1 septembrie 2017 at 8:30

  Ascultaţi ce spune Dughin
  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10155751059982577&id=6499393458

Scrie un comentariu

0 0 0 0