X

Profesorul ecumenist Constantin Necula va conferenția în Comuna Tașca, din județul Neamț. Ar fi dispus la un dialog teologic onest pe tema ecumenismului și a sinodului din Creta?

de Mihai-Silviu Chirilă

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

UPDATE: Desfașurata intr-un decor de petrecere campeneasca, conferința parintelui Necula a adunat destul de puțina lume, in ciuda faptului ca preoții locali au mediatizat evenimentul intens in saptamana anterioara, promițandu-le credincioșilor, pe langa hrana sufleteasca pe care ar fi trebuit sa le-o dea conferința, si hrana trupeasca specifica petrecerilor de acest gen. Datorita slabei prezente a publicului, conferința a inceput mai tarziu decat era programata și a durat destul de puțin. Din informațiile de la fața locului, numarul preoților prezenți a fost foarte redus, deși s-a făcut mediatizare intensă la protopopiat, cei mai mulți dintre puținii preoți prezenți aparand catre sfarșit. Conferențiarul a ținut sa faca o referire indirecta la articolul de prezentare pe care i l-am facut pe siteul nostru.

Primăria Comunei Tașca, din județul Neamt, l-a invitat sâmbătă, 19 august, pe preotul profesor Constantin Necula să țină o conferință în localitate, sub titlul “Îndrăznim, El a biruit lumea”. Nu știm care va fi tema exactă a conferinței, însă evenimentul este promovat inclusiv de către Protopopiatul Piatra Neamț.

Profesorul sibian de teologie s-a impus publicului larg printr-o abordare neconvențională a teologiei, printr-o atitudine megaecumenistă referitoare la marile teme legate de raportarea Bisericii Ortodoxe la celelalte culte religioase. Animat de un spirit de vedetă, de un fel de revival de tip penticostal, preotul Constantin Necula atrage mulțimea prin prezentarea unei viziuni lumești, dezbrăcate de caracterul sacru si spiritual despre Ortodoxie, dar și prin unele afirmații cu caracter eretic legate, de exemplu, de caducitatea Sfintelor Canoane sau de pretinsa sfințenie a papei Ioan Paul al II-lea.

Într-o conferință, într-un spirit manipulator, domnia sa a încercat să acrediteze ideea că ecumenismul este singurul motiv pentru care etniile din Romania trăiesc în pace religioasă. În același duh, într-o altă conferință, a afirmat: “Ardealul nu poate fi decât ecumenist”. Această idee este o blasfemie la adresa sfinților ardeleni care au luptat și și-au dat viața pentru apărarea Ortodoxiei pe meleagurile lor, împotriva uniației greco-catolice și a propovăduririi diferitelor erezii1, iar ecumenismul “istoric” la care face referire excludea cu totul Ortodoxia dintre religiile acceptate în Ardeal.

Cu aceeași ocazie, a afirmat că este rocker, că stă pe un post de radio de muzică rock patru ore pe zi, că are de gând sa meargă la concerte rock cu sutana și cu crucea la gât etc. etc2.

Într-o scrisoare a unor preoți suceveni, trimisă spre publicare în urma unei conferințe susținute la Rădăuți anul trecut, reiese că acei preoți s-au smintit complet de răspunsurile oferite de doctorul în teologie, care a bagatelizat importanța sfintelor canoane, a fost de acord cu pictarea ereticilor în pictura ortodoxă etc. Cu acea ocazie, la fel a fost banalizată și gravitatea sinodului din Creta, în sesiunea de întrebări care i s-a pus pe această temă3.

În urmă cu ceva vreme, profesorul Necula a afirmat că papa Ioan Paul al II-lea este “sfânt astăzi” o opinie teologică pentru care, în mod firesc, ar fi trebuit să fie sancționat disciplinar, deoarece în afara Bisericii Ortodoxe nu există mântuire, nici har, și, prin urmare, nu poate exista sfințenie. Cu acea ocazie, domnia sa a vorbit despre faptul ca Biserica Ortodoxă este “Sora apostolică a Bisericii Romano-Catolice”, prin aceasta dând glas ideii eretice a “Bisericilor surori” și a “celor doi plămâni ai creștinismului”, atât de prezente în dialogurile ecumeniste. În realitate, Biserica Ortodoxă este singura Biserică a lui Hristos, neavând nicio “soră”, deoarece Hristos nu poate fi cap mai multor “biserici”4.

În altă luare de poziție, părintele Necula afirma că “popa e popă de la ușă încolo”, acreditând ideea că “de la ușă încoace” își poate permite orice, idee puternic promovată în rândul preoților liberali în gândire, influențați de obiceiuri ecumeniste5.

Invitat la o conferință la penticostalii de la Beiuș, organizatorii au explicat prezența preotului Necula prin faptul că: “vom face ca toți ortodocșii care vor veni să se simtă bine, pentru că suntem biserici surori, toți suntem creștini și avem aceeași credință în Dumnezeu”, când în realitate nu suntem toți biserici surori, ci Ortodoxia este Biserica lui Hristos, pe când ceialalți sunt eretici și schismatici, rupți de trupul Bisericii. La aceasta conferință ecumenistă, preotul Necula a fost invitat în Duminica Ortodoxiei, când Biserica sărbătorește triumful asupra tuturor ereziilor și schismelor. Partenerul de conferință i-a fost controversatul pe atunci încă preot Cristian Pomohaci. Conferința respectivă s-a desfășurat sub egida: “Depășind barierele confesionale, ne vom ruga împreună și vom cânta din cântările Oastei Domnului”, o idee curat ecumenistă, condamnată de canoanele 45 si 46 apostolice, care interzic orice formă de rugăciune cu ereticii. Afirmațiile legate de faptul că penticostalii sunt frați cu ortodocșii au fost făcute de pastorul Vladimir Pustan, trecut de la Ortodoxie la penticostalism6.

Cu acea ocazie, creștinii ortodocși din Beiuș au considerat participarea celor doi preoți ortodocși, alături de pastorul Vladimir Pustan, ca fiind nepotrivită, mai ales în Duminica Ortodoxiei, fiind de opinia că pentru acest lucru cei doi ar fi trebuit sancționați canonic7.

Chiar dacă pe parcursul conferinței, preotul Necula le-a vorbit penticostalilor despre Ortodoxie, prezența sa acolo i-a legitimat pe penticostali ca “frați”, iar erezia lor ca “biserică soră”. Este un exemplu clasic de abordare ecumenistă a “dialogului” dintre teologii ortodocși ecumeniști și eretici, în care ortodocșii vorbesc fără să îi audă nimeni despre valorile Ortodoxiei, legitimându-i însă pe eretici ca parteneri de dialog și ca “biserici surori”. Există obiecția că după această conferință câțiva penticostali au trecut la Ortodoxie. Întrebarea este: la ce fel de Ortodoxie au trecut ei? La Ortodoxia Sfinților Părinți sau la o Ortodoxie despre care știau de la ecumeniști că este “biserică soră” cu penticostalismul?

Există numeroase exemple care ilustrează teologia postpatristică originală pe care preotul Necula o practică. Cu siguranță, locuitorii micuței așezări montane din Neamț sunt onorați să aibă în mijlocul lor un teolog recunoscut precum părintele Constantin Necula. Dar oare știu ei toate detaliile despre teologia propovăduită de sfinția sa? S-a consultat oare primăria din localitate cu cei trei preoți din zonă, care mărturisesc că sunt apărători ai ortodoxiei și că nu au nicio părtășie cu ecumenismul, atunci când a decis să invite una dintre cele mai cunoscute figuri ale ecumenismului teologic românesc să le conferențieze?

Părintele Constantin Necula îi îndeamnă pe tașcani să îndrăznească. Să sperăm că nu îi îndeamnă să îndrăznească să treacă împreună peste frontierele Ortodoxiei, în țara străină și plină de primejdii a ecumenismului.

Poate nu ar fi de rău augur, dacă tot vine într-o localitate cu oameni credincioși care țin Ortodoxia de secole din moși strămoși, să le vorbească despre sinodul din Creta și despre ecumenism, cu onestitate și cu dorința de a-i informa cu adevărat despre implicațiile în viața pe termen lung a Bisericii. Ar fi foarte bine dacă ar accepta și invitația la un dialog teologic onest, documentat, nu în stil de sitcom, pentru ca ortodocșii din audiență să își poată face o opinie cu privire la ecumenism și sinodul din Creta, despre care preoții parohi nu le spun mai nimic.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

13 comentarii

    1. Stan laso că toată ziua buna ziua aduce osanale apostaților, nustiu cum de nu sa dus să ia un autograf de la popa Necula

  1. Un clown cu pretentii de teolog !
    Un fel de … “wash and go” pentru mătreața de pe creierul “noului ortodox” din România !
    Ăsta, nu m-ar mira dacă într-o conferință ar face bancuri pe seama Sfinților Mărturisitori din Ardeal/România, că, nu-i așa, prea a încremenit în trecut ortodoxia la români !

  2. Oare asa predica parintele Cleopa Ilie caci cand striga odata te strangea in spate cat despre nicula ar face concurenta la un stand-up comedy si o zic cu parere de rau poate poate il va mustra constiinta intr-o zi! Va rog sa ma iertati poate am intrecut masura dar o spun ca unul ca unul care l-am cunoscut pe parintele Cleopa Ilie.

  3. Oare asa predica parintele Cleopa Ilie caci cand striga odata te strangea in spate cat despre nicula ar face concurenta la un stand-up comedy si o zic cu parere de rau poate poate il va mustra constiinta intr-o zi!

  4. “Ar fi dispus la un dialog teologic onest pe tema ecumenismului și a sinodului din Creta?” cu aceasta intrebare retorica cred ca era mai bine sa inaugurati rubrica “POANTA ZILEI”

    Sunt atatea contradictii in cateva cuvinte ca nici nu-mi vine sa comentez. Cea mai flagranta este cu dialogul teologic onest. Dumnealui, pr Necula, nu stie teologie ortodoxa. A dovedit-o in nenumarate randuri. Daca nu stie cum poate dialoga si cum ar putea fi si onest?

    Cum va vorbi despre ecumenism o persoana cu convingeri ecumeniste? Foarte frumos desigur.

    Sinodul din Creta a fost ecumenist? Daca da, inseamna si pr Necula va vorbi frumos despre el.

    Totul este atat de simplu si clar.

    Crede cineva ca va putea fi scos din ale lui? Nici o sansa. Este un vector de imagine si va fi dus acolo, in barlogul lupilor din Neamt, ca sa creeze confuzie prin falsa impresie ca cei care se opun sunt niste marginali neinformati.

    Va putea fi contracarat numai de catre multi participanti care vor pune presiune sa raspunda intrebarilor lor (acestia sa nu stea grupati si sa nu ia toti odata atitudine ca sa nu poata fi identificati usor iar apoi scosi din sala).

  5. Poate ne explica pr Necula care e logica BOR pt care cateriseste preotii care au dreptul sa nu fie de acord cu concluziile unui sinod tinut cu usile inchise, fara o consultare si o dezbatere larga cu clericii, in prealabil.

  6. Ce sa faca Mihai Silviu Chirila cu asa un mascarici?
    – Se lucreaza din greu la demolarea Ortodoxiei. Primaria invita teologi sa tina discursuri de descretit fruntile oamenilor. Povestea Parintele Cleopa (despre perioada in care a fost copil in satul Sulita – Botosani) ca daca era o nunta in sat, el ocolea satul numai sa nu treaca prin vecinatatea celor care petrec… Acum petrecerea e data chiar de teologi. Atentiune, atentiune, popa Necula face spectacol gratisssss (de sarpe ce e!)!
    Sa ne fereasca Dumnezeu!

  7. Da stai așa un pic, va fi și cooprezentator alături de Daniel Buzdugan la i.to ce va avea loc în perioada 1-4 septembrie la Iași

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button