X

Ierarhii ardeleni se solidarizează în condamnarea părintelui mărturisitor Cosmin Tripon

de Mihai-Silviu Chirilă

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Canonul 12 Cartagina reglementează modul în care trebuie judecate apelurile preoților și diaconilor care fac recurs la judecata de care au avut parte în prima instanță. Canonul statuează: “Potrivit celor hotărâte la sinoadele din vechime, propun ca, dacă vreun episcop (ceea ce să nu se întâmple) ar cădea în vreo învinovățire și apar multe piedici încât să nu se poată aduna mai mulți, atunci pentru ca cel învinovățit să nu rămână sub acuză, să se audieze de 12 episcopi, iar presbiterul de șase episcopi și de al său, iar diaconul de trei”.

Din acest canon tragem următoarele învățături:

  1. Canonul reglementează o prevedere conformă hotărârilor sinoadelor din vechime: canonul 74 apostolic, 5 sin. I, 6 sin. II, 9 sin. IV etc.

  2. Canonul prevede ca numărul de episcopi care audiază recursul să fie de minimum 6+1 pentru preot și 3 pentru diacon, în cazul în care “apar multe piedici să nu se poată aduna mai mulți”.

  3. Pentru recursul preotului caterisit în primă instanță este obligatoriu să existe cel puțin șase episcopi plus episcopul sufragan.

Profesorul de drept canonic Ioan N. Floca apreciază că prevederea canonului 12 Cartagina instituie de fapt un for de judecată extraordinar, format din 12 episcopi pentru judecarea episcopului, din șase plus sufraganul, pentru recursul preoților și din trei pentru judecarea diaconilor.

Singura excepție de la această regulă este cea prevăzută de canonul 14 Cartagina pentru provincia nord africană Tripolitania, unde este permis “din cauza sărăciei provinciei”, ca apelul unui preot condamnat în primă instanță să fie audiat de cinci episcopi. Această excepție nominală nu poate fi invocată ca excepție de alte mitropolii, deoarece canonul 14 nu face o derogare de la regula generală de care să poată beneficia oricine nu poate împlini condițiile canonului 12, ci o derogare specială doar pentru provincia Tripolitania.

Sinodul mitropolitan din Sibiu a respins în data de 18 mai 2017 apelul făcut de părintele mărturisitor Cosmin Tripon, condamnat în martie în primă instanță de către Consistoriul eparhial Oradea, la capătul unui proces în care au fost sesizate de către părintele mai multe nereguli de fond și de formă:

  1. Trimiterea în judecată s-a făcut fără a se efectua cercetarea disciplinară.

  2. Acuzația de schismă, în baza căruia a fost caterisit, i s-a adăugat în timpul procesului, ea neexistând pe niciuna dintre citațiile trimise părintelui în timpul procesului.

  3. Nu s-a făcut proba că membrii Consistoriului Eparhial au pregătirea necesară pentru a fi în poziția de judecători ai părintelui.

  4. Nu s-a stabilit, pe baza unei expertize profesionale realizată de o terță parte, neimplicată în sinodul din Creta sau în procesul părinților nepomenitori, dacă sinodul din Creta a fost sau nu eretic. În lipsa acestei demonstrații, nu se poate nega faptul că întreruperea pomenirii s-a făcut în conformitate cu canonul 15 I-II, în interpretarea pe care i-o dau Sfinții Părinți, nu teologii ecumeniști sau autorii anonimi ai unei broșuri editate de Patriarhia Română, în care este ridicat în slăvi “marele și sfântul sinod”. Iar dacă pomenirea a fost întreruptă canonic, atunci întregul proces este nul de drept.

Decizia de respingere a apelului înaintat de părintele Cosmin Tripon a fost semnată de toți membrii Sinodului Mitropolitan din Mitropolia Ardealului. Indiferent că au participat sau nu la sinodul din Creta, că și-au manifestat sau nu atașamentul sau respingerea față de deciziile acelui sinod, ierarhii ardeleni s-au solidarizat în a-l condamna ca schismatic pe părintele Cosmin Tripon pentru simplu motiv că s-a opus, în limitele impuse de sfintele canoane, sinodului eretic din Creta.

Părintele Cosmin Tripon a înaintat un apel la Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în care adaugă la motivele de anulare a caterisirii sfinției sale și faptul că recursul nu a fost judecat de către șase episcopi plus episcopul sufragan și că, în primă instanță, episcopul și-a judecat propria cauză. Apelul a fost înregistat la Cancelaria Sfântului Sinod, urmând a se lua o decizie în privința acceptării sau respingerii sale.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

17 comentarii

  1. asta-i doar inceputul…vor urma si alte grozavii mai mari.deabia a inceput vremea marturisirii dreptei credinte…in timpul uniatiei din ardeal.1/3 din cler a cazut,de ce va mirati acum?de data asta s-ar putea sa cada si mai multi,nimic nu ne mai mira

  2. S-ar putea ca încrâncenarea ierarhilor bor în prigonirea mărturisitorilor ortodocşi să-L facă pe Dumnezeu să mai vădească unele dintre stricăciunile lor, aşa cum a procedat cu Onilă. Să ia aminte împricinaţii!

  3. Haita de lupi agreseaza oaia. Oaia reclama la lupi agresiunea, in speranta de a i se face dreptate.
    Pare un non-sens toata povestea.

    Toate povestile de acest gen sant ca si zbaterea in teapa. Solutia e separarea totala, ei cu ale lor, noi cu ale noastre.
    E ca si cum Parintele Calciu s-ar fi dus la Ceausescu sa-i faca dreptate. (Ceausescu il considera pe Parintele Calciu unul din marii sai dusmani).

    Biserica din catacombe.

  4. De acum apele sau separat, domnii ,,ierarhii” atît din b.o.r cât și din celelalte părți și-au ales calea de a se autoexclude din biserica ortodoxă prin ceea ce au semnat și aprobat sinodal și care făceau de multă vreme, acum culmea tupeului tot ei schismaticii strigă schismatici după cei care țin dreapta Credință

    1. @Vintila Marian

      Canoanele sunt carma Bisericii care este una, ca oamenii nu le respecta, nu inseamna ca acestea sunt perimate ci inseamna ca omul sa vitregit incat nici iconomia canonoceasca nu o mai vede si nici intelege.(exceptie aplicata partial , nu Absolut).

      Deci Canoanele sunt pururea vii iar omul netrebnic prin delasarea de la rigoare.

      Anatema ecumenismului osandit de Sfintele Canoane.

      Mantuire

  5. Scrisoare deschisă

    Către întregul Sobor al Bisericii Ortodoxe Române,

    Preafericirea Voastră,
    Înaltpreasfințiile Voastre,
    Preasfințiile Voastre,

    Cu sufletul tulburat vă adresez această scrisoare deschisă în nădejdea de a vă îndupleca să reveniți la starea cea firească de păstori ai turmei lui Hristos ! Și când spun firească mă refer la Ortodoxia cea adevărată, nu la cea prefacută pe care ați ales să o practicați. Ați părăsit Calea cea Dreaptă pe care ne-a dăruit-o Hristos și pe care au păstrat-o sfinții părinți de-a lungul mileniilor prin jertfă, prin lupta împotriva ereziilor, cu ajutorul Duhului Sfânt.

    Vicleanul stă la pândă și atacă mereu când vede slăbiciune. E ca virusul sau parazitul care e mereu prezent în organism, dar dacă sistemul imunitar al ființei e puternic, ei, nu au șanse să învingă. Doar când suntem delăsători, cu lipsă de trezvie, cum zic sfinții părinți, ne pot dăuna !

    Acum ne aflăm din nou în stare de slăbiciune duhovnicească. Stăm mai rău ca înaintea căderii Constantinopolului ! E o situație critică, căci erezia ereziilor își face loc din ce în ce mai mult în Cea Una, Sfântă, Sobonicească, Apostolică Biserică Ortodoxă, și a început, acest parazit, să roadă mai bine de un secol fără ca sistemul de apărare să acționeze ferm, așa cum au făcut-o predecesorii noștri precum Sfântul ierarh Nicolae, Sfinții mari Trei Ierarhi, Sfântul Maxim Mărturisitorul, Sfântul Ierarh Palama, și alți sfinți, precum și pleiada de mari sfinți mucenici ai Bisericii celei Adevărate !

    Nu mai e vreme multă de întors ! Aveți de pierdut mântuirea voastră și a turmei pe care o smintiți !
    Nu vă fie frică de cei ce vă pot pricinui necazuri lumești ci temeți-vă de Cel ce vă poate osândi
    pentru veșnicie ! (Să nu fie !)

    Noi, turma, vă iubim și vă vom iubi și mai mult dacă vă veți întoarce la Adevăr ! Și vă vom ierta de
    orice păcat mare l-ați fi avut ! E greu. Dar știți prea bine că la Domnul toate sunt cu putință.
    Pâna și Iuda ar fi fost iertat dacă făcea căință !

    Nu luați îngăduința și răbdarea creștinească a turmei drept slăbiciune. Nu suntem orbi și nici proști.
    Nu e o pornire de a vă judeca, ci o dorință de a îndrepta lucrurile pe făgașul cel drept și se numește
    discernământ !

    Nu faceți compromisuri, concesii, adică trădări, cu alte cuvinte. nu-L vindeți pe Hristos pentru a avea statut social înalt, și privilegii ! Ați ales să fiți căldicei, cum lui Hristos nu-I place ! Vreți să fiți, cum bine se știe că nu se poate: Și cu Hristos și cu mamona ! Ați îmbrățișat minciuna ! Sunteți obedienți față de politic, față de ideologiile vremurilor din urmă, a globalizării de tot felul: politic, economic, cultural și religios. Pe de altă parte ați părăsit firea de păstori adevărați. Aceea de a fi blânzi, drepți, smeriți, îngăduitori, iubitori, sobornicești, ocrotitori față de cler și turmă ! Nu ați ascultat de Hristos care a zis: „Știți că ocârmuitorii neamurilor domnesc peste ele și cei mari le stăpânesc. Nu tot așa va fi între voi, ci care între voi va vrea să fie mare să fie slujitorul vostru. Și care între voi va vrea să fie întâiul să vă fie vouă slugă. (Matei20.25,26,27) !”.

    Vedeți să nu fi ajuns, cumva, mândri și plini de sine, închipuiți, infatuați, scorțoși, autoritari, trufași,
    opulenți, ostentativi, fățarnici, vicleni ! Să nu vă credeți cumva niste prinți ! Să nu vă credeți infailibili, imuabili !

    În loc să vă străduiți să le arătați limpede celor căzuți din Biserică că sunt în erezie și să caute calea
    cea adevărată a ortodoxiei, să se unească astfel prin Adevărul Lui Hristos cu noi, voi îi lăsați în
    eroare, și ne duceți pe noi, turma adevărată a lui Hristos, în țarcul lor, al lupilor !

    Mai e puțină vreme de întors ! Faceți-o ! Nu vă fie teamă de ei ! Nu-i lăsați să vă șantajeze, să vă
    amenințe cu dezvăluiri de tot felul ! Faceți pocaință publică, sinceră ! Recunoașteti public toate
    greșelile voastre, oricât de oribile ar fi ! În felul acesta vă veți elibera de lanțurile lor. Iar noi vă vom
    ierta, vă vom iubi, vă vom respecta și vă vom apăra ! Noi, turma, știm ce e păcatul, nu suntem străini de el, și mai știm și ce e pocăința și ce putere are ea ! Și Îl cunoaștem pe Hristos cât este de blând, iertător, îngăduitor, iubitor ! Dar lepădați-vă de satana, ! De legăturile oculte !

    Lepădați-vă de erezia ecumenismului, de consiliul mondial al așa ziselor biserici , deziceți-vă de
    sinodul mincinos din Creta [„Nu vă lăsați înșelați. Tovărășiile rele strică obiceiurile bune.” (1
    Corinteni 15,33.)].

    Iertați-i pe cei pe care i-ați caterisit pe nedrept ! Nu vă lăsați orbiți de mândrie, de mânie ! Nepomenirea sfințiilor voastre, în cazul rătăcirii eretice este cel mai mic rău ce-l puteți pătimi !

    Alungați urâciunea pustiirii care s-a instalat în biserică !

    Vedeți ca nu cumva Harul Protector să înceapă să se ridice de la sfințiile voastre !

    Sacul și cenușa ninivitenilor căci altfel vom pieri !

    Nu pune-ți nici pe mama, nici pe tata, nici patria înaintea lui Hristos. Căci El are grijă de toate. Așa a fost de veacuri. N-a pierit neamul nici sub unguri, nici sub turci. Credința ne-a salvat !
    Doar să nu-L vindem pe Hristos !

    Nu vă cerem să renunțați la dialoguri intrerconfesionale, dar să o faceți în spirit critic ortodox, ca să
    îi puteți mântui și pe eretici ! Așa le arătați dragostea și nu prin iubirismul fățarnic afișat de
    ideologiile lor ! Și noi dorim unire cu toată lumea, dar în Biserica Adevărată ! Îi iubim pe toți și îi primim cu drag în Biserica lui Hristos dacă se leapădă de satana și primesc harul Duhului Sfânt care se află doar în Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească Biserică Ortodoxă !

    Faceți aceasta cât mai este timp !

    Iertați îndrăzneala, dar o fac din dor de Hristos !

    Doamne ajută !

    Cu nădejde, și iubire de fiu al Bisericii,
    Păcătosul Sighismund-Rudolf Bone

    Oradea
    A.D. 2017

  6. Preoțimea L-a prigonit pe Hristos, tot ea Îl va prigoni și la sfârșitul veacurilor, adică în zilele noastre. Exact ca în Deuteronom: Ce a mai fost va mai fi iarăși. Cine s-a dat cu puterea lumească, cine s-a mânjit cu ea, greu se va mai întoarce la Hristos. Noi vorbim despre Hristos, adică despre adevăr și dreptate dumnezeiască iar ei, conducerea BOR își țin planul lor de a fi pe mai departe la conducere(la putere), în fruntea bucatelor lumești. Ei(conducerea BOR) n-au nicio treabă cu Hristos, căci dacă ar fi avut s-ar fi văzut acest lucru, ei u treabă să-și poată ține scaunele din vârful Bisericii Ortodoxe pe viață. Desigur că ne rugăm pentru ei ca să iasă din întuneric, dar odată ce au prins gustul bucatelor alese, e aproape imposibil ca ei să facă pasul înapoi, adică să recunoască c-au greșit în Creta. Așa cum a spus anterior un alt adevărat creștin(Mihai), ei, adică mai marii BOR, lucrau ceea ce au semnat în Creta mai dinainte de a fi ținut Sinodul din Creta. În Creta doar au legiferat ceea ce au lucrat mai dinainte vreme. Preoțimea trufașă L-a osândit pe Hristos la moarte și deci la Înviere, tot ea, adică conducerea preoțimii de azi Îl va băga din nou pe Hristos mai întâi pe cruce(probabil că în închisori) și apoi, ca o consecință a acestei jertfe, în Cer. Atunci ar trebui să ne rugăm ca ei să ne omoare? Nicidecum, căci ei au hotărât deja, după cum se vede, să-i prigonească pe toți cei care nu sunt de partea lor, ei(conducerea BOR) nemaifiind pe linia credinței Sfinților Părinți. Banii și puterea i-a orbit. Toți și-au dat mâna ca să fie mai puternici, deci cu toții vor răspunde pentru prigoana începută deja. Doamne ajută să se mai poată întoarce de la calea lor ce duce sigur la Iad !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button