ESTONIA, ţara care deţine preşedinţia UE pentru următoarele 6 luni, este cel mai DIGITALIZAT stat din lume: carti de identitate cu cip, sisteme electronice securizate, vot electronic, e-rezidenta

iul. 17, 2017 8069 1 http://bit.ly/2qGFish

Estonia este o ţară mică. Are doar 1.300.000 de locuitori.

Fostă republică sovietică, a evoluat în mai puţin de 30 de ani de la statutul de stat din zona gri a Europei la acela de putere informatică de necontestat.

Aici s-a născut binecunoscuta aplicaţie Skype, care a creat o adevărată efervescenţă în domeniu.

Estonienii au fost primii care au introdus cartea de identitate cu cip, care permite conectarea la computer şi interacţiunea cu autorităţile, astfel că în Estonia votul pentru alegerile parlamentare şi locale poate fi exercitat online în deplină siguranţă.

Sistemele electronice sunt excelent securizate, iar mita electorală este exclusă, pentru că un vot electronic poate fi exercitat de mai multe ori într-o zi de către aceeaşi persoană, astfel ca opţiunea reală a alegătorului să nu fie pusă în discuţie.

 

Pentru comparaţie, în Germania, cheltuielile pentru colectarea unei sute de euro sunt de 4 ori mai mari.

Şi revoluţia nu se opreşte aici: estonienii au inventat sistemul de e-rezidenţă, care permite oricui să devină cetăţean virtual estonian.

Adam Rang, purtător de cuvânt e-Residency:

Ca e-rezident, ai toate drepturile în afaceri la fel ca un estonian. Poţi înfiinţa o companie UE online, o poţi dirija online„.

E-rezidenţa, destinată investitorilor din afara UE ce nu au acces la piaţa blocului comunitar, îi atrage ca un magnet pe ucraineni, de exemplu, dar poate deveni interesantă şi pentru britanici, care urmează să părăsească Uniunea Europeană.

Ambiţia estonienilor este ca până în 2025 să ajungă la 10 milioane de rezidenţi virtuali, adică de 10 ori populaţia ţării.

O altă ambiţie este ca, pe parcursul celor 6 luni în care deţin preşedinţia UE, să extindă modelul lor de succes la nivelul întregii Uniuni, ca antidot la birocraţia europeană.

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Ne mai puteți sprijini și în alte modalități! Click pentru detalii.
Categorii:
articole asemănătoare
Un comentariu la “ESTONIA, ţara care deţine preşedinţia UE pentru următoarele 6 luni, este cel mai DIGITALIZAT stat din lume: carti de identitate cu cip, sisteme electronice securizate, vot electronic, e-rezidenta”
Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor revine exclusiv comentatorilor.
  1. Dorel
    # 20 iulie 2017 at 14:42

    Estonia nu e singura, Rusia vine tare din urma:
    http://www.mediafax.ro/externe/putin-economia-digitala-pe-lista-principalelor-obiective-de-dezvoltare-strategica-ale-rusiei-16604358

    În urma reuniunii Consiliului pentru Dezvoltare Strategică şi a Proiectelor Prioritare, preşedintele rus Vladimir Putin a decis că economia digitală ar trebui să fie inclusă pe lista principalelor obiective de dezvoltare strategică ale Rusiei până în 2025, informează agenţia de ştiri TASS.

Scrie un comentariu

Scroll Up