SUA anchetează o eventuală complicitate a Rusiei în atacul chimic din Siria

apr. 12, 2017 2662 0 http://bit.ly/2HaKWy4

Statele Unite anchetează o eventuală complicitate a Rusiei în atacul chimic din Siria, imputat regimului lui Bashar al-Assad, a declarat un înalt oficial american citat de Reuters, potrivit News.ro.

„Cum este posibil ca forţele lor (ruse – n.r.) se aflau în aceeaşi bază ca şi forţele siriene care au pregătit, planificat şi desfăşurat acest atac (…) şi să nu ştie dinainte?“, s-a întrebat oficialul, citat sub protecţia anonimatului.

Un alt oficial din administraţia SUA a afirmat pentru Reuters că Washingtonul acuză Moscova că „generează confuzie în lume“ privind rolul regimului sirian în atacul chimic, pentru a încerca să acuze rebelii sau jihadiştii din Statul Islamic.

Acuzaţiile ruse corespund unui tipar de deflectare a vinei de la regimul (sirian – n.r.) şi tentativei de subminare a oponenţilor săi“, a spus una dintre sursele citate.

Armata rusă şi regimul sirian au dat asigurări că sunt dispuse să le permită experţilor internaţionali să verifice dacă există urme de gaz toxic la baza despre care SUA afirmă că a fost punctul de pornire al avioanelor care ar fi lansat atacul chimic.

Un oficial de la Washington a sugerat că Assad a folosit atacul pentru o strategie de a încetini progresele rebelilor atacând civili.

Între timp, ministrul turc al Sănătăţii, citat de Associated Press, a declarat că rezultatele testelor au confirmat că în atac a fost folosit gaz sarin.

Damascul a negat că a comis atacul de săptămâna trecută asupra oraşului rebel Khan Sheikhoun, soldat cu 89 de morţi, inclusiv copii.

Ca ripostă, Statele Unite au lansat în noaptea de joi spre vineri 59 de rachete de croazieră asupra bazei aeriene siriene de la al-Shaayrat, de unde afirmă că a fost lansat atacul.

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Ne mai puteți sprijini și în alte modalități! Click pentru detalii.
Categorii:
articole asemănătoare
Scrie un comentariu

Scroll Up