VIDEO: 200 de „oameni de știință” trag un semnal de alarmă privind defrișarea masivă a pădurilor din România

mart. 15, 2017 2017 2 http://bit.ly/2qKSYCE


Doua sute de oameni de stiinta din 27 de tari le cer autoritatilor sa ia masuri urgente pentru a proteja ce a mai ramas din padurile virgine din Romania, printre ultimele din Europa.

In plus, expertii solicita Guvernului sa mareasca suprafetele pentru care taierile sunt interzise.
Initiativa apare intr-un moment in care in tara noastra dispar trei hectare de padure pe ora. Pentru zona barajului Vidraru, ministerul Apelor si Padurilor a trimis corpul de control pentru a ancheta dezastrul semnalat de activistii de mediu.
Imaginile surprinse cu drona sunt revoltatoare.
Autoritatile din Romania au tolerat prea multa vreme distrugerea padurilor virgine, spun oamenii de stiinta din tari ca Germania, Austria, America si Australia, care au semnat memorandumul.
Documentul lor a ajuns la ministerul Padurilor, dupa ce saptamana trecuta activistii de mediu au protestat fata de distrugerea padurilor din zona lacului Vidraru, din judetul Arges.

Adriana Petcu, ministrul Apelor: „Dumnealor au venit pentru initierea unui moratoriu de interzicere a taierilor pe o anumita perioada si in alte zone decat cele care sunt identificate acum ca fiind paduri virgine, urmeaza sa analizam.”
Reporter: Ce masuri ati luat legate de taierile ilegale din Vidraru?
Adriana Petcu: Este un control in desfasurare!

Controlul este insa abia un prim pas, facut dupa multi ani in care copacii au fost taiat abuziv, spun activistii.

Gabriel Paul, presedinte Agent Green: „Am atras atentia ca in ultimii 10-15 ani s-a produs un dezastru sustinut – paduri care erau in mare parte intacte s-au pierdut in procent de 75%.
In judetul Arges se poate gasi toata gama de ilegalitati posibile – de la retrocedari ilegale, taieri ilegale, amenajamente ilegale.”

Potrivit activistilor, trei hectare de padure dispar din tara noastra in fiecare ora, dar autoritatile nu iau masuri suficiente pentru a stopa taierile ilegale, pe care legea le considera un atentat la siguranta nationala.
Problema e recunoscuta si de premier.

Premierul Sorin Grindeanu: „Fie ca vorbim despre extinderea radarului padurilor, fie ca vorbim despre alte programe informatice, care sa acopere aceasta zona, oricat am face aceste lucruri, nu putem sa ne punem in fata drujbelor, a lacomiei sau a iresponsabilitatii anumitor cetateni ai nostri si nu numai.”

Organizatia Green Peace a facut demersuri pentru ca padurile virgine din zona barajului Vidraru sa fie incluse in Catalogul National al Padurilor Virgine, pentru a fi protejate.

NOTĂ OrtodoxINFO

Până să se ajungă aici, unde au fost acești „oameni de știință”?

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Ne mai puteți sprijini și în alte modalități! Click pentru detalii.
articole asemănătoare
2 Comentarii la “VIDEO: 200 de „oameni de știință” trag un semnal de alarmă privind defrișarea masivă a pădurilor din România”
Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor revine exclusiv comentatorilor.
 1. remy71
  # 16 martie 2017 at 18:25

  Grindeanu: „Nu ne putem pune in fata drujbelor”. Pe bune? Asa gandeste un prim ministru?
  Deci hai sa recapitulam.
  Ei au doar drujbe.
  Statul are:
  1-legea+corpul de control (fiscul,auditul,experti contabili,etc)
  2-politia romana (nu are drujbe dar are catuse si pistoale,si drept de control asupra camioanelor incarcate cu lemne)
  3-jandarmeria montana (nu are drujbe dar are catuse,pulane si semiautomate).
  Da’ drujba tot drujba este!

 2. Mihai
  # 19 martie 2017 at 0:17

  Pai da și ei sunt complici

Scrie un comentariu

Scroll Up