X

Tezaur din timpul lui Mihai Viteazul, găsit în Olt

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Un fost polițist, astăzi pasionat de căutarea de comori cu detectorul de metale, a anunțat autoritățile că a dat, din nou, peste ceea ce pare a fi un tezaur monetar.  Arheologii confirmă, dând detalii despre monedele descoperite.

Dintre cei aproximativ 70-80 detectoriști care s-au adresat Poliției Olt și și-au înregistrat detectorul de metale, Paul Durcă, fost polițist, este singurul care în ultimii doi ani a predat către diverse instituții zeci de obiecte de valoare descoperite în incursiunile sale în teren. Are, spune, în cei aproape doi ani de când face asta, 30 procese-verbale de predare-primire, Durcă fiind deja recompensat cu 21.000 euro pentru prima sa descoperire importantă, tot un tezaur monetar, evaluat la 57.000 euro.

„Se pare că mie 13 îmi poartă noroc. E prima dată când găsesc aur”

Noua descoperire a fost făcută într-o pădure de pe raza localității Nicolae Titulescu din județul Olt. S-a întâmplat marți, 13 decembrie 2022 (și prima mare descoperire a făcut-o tot într-o zi de 13, în martie 2021), după descoperirea primelor monede detectoristul sunând autoritățile și stopând căutarea.

Așa se pare, că 13 îmi poartă noroc. O să merg în fiecare zi de 13 la detecție”, spune Paul Durcă.

Dezvăluie că studiază pădurile pe Google Maps, iar pădurea de la Nicolae Titulescu i-a fost cea mai apropiată, fiind situată la 20 de kilometrui de localitatea de domiciliu, Radomirești.

„Asta a fost a șasea oară de când am umblat în pădurea asta. Am mai găsit monede de argint, aproape de fiecare găseam ceva important, pe care le-am predat, bineînțeles. Acolo a fost cea mai mare monedă pe care am găsit-o vreodată, o monedă de 60 de parale, turcească, extraordinar de frumoasă și de bine păstrată. Am insistat în zona asta și adevărul este că nu mă așteptam să iasă chiar un tezaur. Bine, e un tezaur mic, în sensul că sunt puține monede, dar e prima dată când găsesc aur”, a mărturisit căutătorul de comori.

Paul Durcă a mai anunțat autoritățile, după prima descoperire, cea de la Radomirești, de o altă descoperire importantă, la Morunglav, tot în județul Olt, obiectele scoase la iveală de acolo (ajutoritățile au deschis atunci foarte repede un șantier arheologic) fiind importante și, cel mai probabil, având și o valoare destul de mare. A acceptat să renunțe, prin act notarial, la drepturile care i s-ar fi cuvenit pentru acele descoperiri, la rugămintea directorului Muzeului Județean Olt.

De data acesta, Durcă a scos singur primele zece monede, ulterior, realizând că e vorba, cel mai probabil, de un tezaur, a anunțat telefonic autoritățile, care au continuat săpăturile.

Cum se descoperă un tezaur

Prima dată mi-a ieșit o monedă din aur. Curios a fost faptul că a fost un semnal foarte slab, cred că din patru sau cinci cazuri asemănătoare, doar în unul din ele s-ar fi întâmplat să sap. Și am zis – hai să sap. În situații din astea găseam un fier ruginit. Am văzut că mi-a dat semnal adânc, dar mi-am zis că poate fi un obiect important, pentru că acum o lună-o lună jumătate am găsit un topor de luptă dacic, într-o pădure la Fruzaru. Am zis că și fiarele foarte vechi sunt importante,. Dar s-a întâmplat și mi-a ieșit moneda asta din aur. La început am crezut că este un fals. (…) M-am convins că e din aur, am mai scos câteva monede și atunci m-am oprit și am sunat autoritățile, pentru că îmi dădea semnal în continuare”, a mai dezvăluit Paul Durcă.

În total au fost scoși din pământ: trei ducați de aur, opt taleri austrieci, 19 akce otomane, trei monede poloneze, trei monede suedeze și încă o monedă rămasă, în primă fază, neidentificată.

„Sunt monede din șase state, sunt otomane, austriece, suedeze, poloneze, habsburgice, și una, și cea mai interesantă, un ducat de aur realizat în Transilvania, la monetăria din Sibiu. Descoperirea a fost realizată cu detectorul de metale de către domnul Paul Durcă și aici chiar am rugămintea față de dumneavostră, de presă, să se evidențieze în viitor descoperirea întâmplătoare de descoperirea realizată cu detectorul de metale. Domnul Durcă ne-a anunțat repede, și îi mulțumim pentru acest lucru, practic dumnealui a găsit zece monede, nouă de argint și una de aur, celelalte au fost descoperite de noi după ce am ajuns acolo. Piesele au ajuns la Muzeul Județean Olt, le puteți vedea, în marea lor majoritate sunt foarte bine păstrate, foarte frumoase, iar talerii austrieci, cei opt taleri, sunt piese deosebite”, a explicat arheologul Muzeului Județean Olt, Florin Ciulavu.

Scos la iveală după 400 ani, din timpul lui Mihai Viteazul

Tezaurul stă îngropat în pădurea de la Nicolae Titulescu de peste 400 ani.

„Foarte probabil, a fost îngropat pe fondul luptelor pentru tronul Țării Românești, dintre Alexandru cel Rău și Mihai Viteazul, foarte probabil acolo este momentul îngropării lui, undeva în 1603”, a mai precizat arheologul.

Cel mai probabil monedele au fost depuse în pământ într-o pânză, pe una dintre monede găsindu-se impresiuni textile, în timp ce pe o altă monedă otomană, perforată, s-a găsit o parte din ața care intra prin perforație.

„Puteau să aparțină unui negustor care a trecut prin zonă sau unui personaj mai important din sat, dar, repet, valoarea nu este foarte-foarte mare. În orice caz, un om de rând nu putea să le aibă”, a mai precizat arheologul Florin Ciulavu.

Piesele urmează să fie datate și evaluate în colaborare cu un expert, procedurile, conform legii, putând să dureze până la 18 luni, acesta fiind termenul maxim în care descoperitorul trebuie să-și primească răsplata legală.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

  1. Articole despre bănci centrale care urmăresc proiecte privind moneda digitala CBDC si ce va fi nevoie pentru a obține adoptarea universală planetara.

    Blockdata | The State of CBDCs in 2022
    https://www.blockdata.tech/blog/general/the-state-of-cbdcs-in-2022

    Banque de France, HSBC, IBM test interoperability of wholesale CBDC
    https://www.finextra.com/newsarticle/41509/banque-de-france-hsbc-ibm-prove-interoperability-of-wholesale-cbdc

    Un alt tip de moneda digitala verifică identitatea utilizatorilor și oferă acces la cont, pe baza unui plan de identitate digitală.
    Acest lucru este mai potrivit pentru monitorizarea activităților ilicite în cadrul unei structuri de plată fără garanții de confidențialitate.

    ….
    Analiza urmărește să abordeze aspecte importante privind proiectarea și distribuția unui CBDC din zona euro.
    Un euro digital ar fi un mijloc electronic de plată pentru plățile de mică valoare, emis de BCE și accesibil tuturor celor din zona euro. Potrivit BCE, “O monedă euro digitală ar păstra rolul banilor publici ca ancoră a sistemului de plăți în era digitală”.
    ….
    Fundația Hyperledger

    Soluțiile Fundației Hyperledger, în special Besu și Fabric, au fost furnizori de tehnologie pentru proiectele CBDC ale marilor bănci centrale…

  2. Third Temple Sanhedrin Synagogue of Satan – YouTube
    https://m.youtube.com/watch?v=vCqwITZ3qMA&t=0s
    👇
    Al treilea Templu tainic pentru 70 de batrani dedicat lui Hanuka

    Hidden Third Temple For 70 Elders Dedicated on Hanukkah – YouTube
    https://m.youtube.com/watch?v=yzmC2-sY5IM&t=0s
    👇
    Ca parte a planurilor Institutului Templului de a construi al Treilea Templu, aici aveti prezentat modele arhitecturale pentru 2 clădiri.
    Una pentru Templul principal si una pentru cei 70 de Batrani ai Sinedriului.
    “Templul” Sinedriului a fost deja construit și dedicat, care poate fi văzut cu cele 70 de locuri ale Sinagogii subterane tainice.

    The Altar has also been dedicated https://youtu.be/xRkgFOa58_I
    24 and 70 False Elders https://youtu.be/ty4i02ClLaY

    Update on Underground Third Temple and Ezk8 Synagogue – YouTube
    https://m.youtube.com/watch?v=Y5NprTBk3yk

    👇

    Da, aceasta face parte din cel de-al Treilea Templu!
    Ce este Camera de Piatră Hewn?

    What is the Chamber of Hewn Stone? Third Temple – YouTube
    https://m.youtube.com/watch?v=8y5NYKtBr7A&t=0s

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button