Catedrala Sfânta Sofia din Varșovia va fi sfințită, în ajunul sărbătorii nașterii Sfintei Fecioare Maria

Author:

orthodox.pl

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Lucrările de construcție ale Catedralei Sfânta Sofia din Varșovia, au început încă din 2015 iar anul acestea, pe 20 septembrie, atunci când creștinii ortodocși pe rit vechi, sărbătoresc nașterea Maicii Domnului, aceasta va fi sfințită.

După cum declară Preafericitul Mitropolit Sava al Varșoviei și al întregii Polonii, într-o nouă declarație către episcopat, cler și credincioși ai Bisericii Ortodoxe Polone, publicată pe site-ul oficial al Bisericii Poloneze, construcția catedralei este deja într-o etapă în care „putem intra și oficia cea mai sfântă jertfă care poate fi făcută aici pe Pământ de către om – Sfânta Liturghie.”

Piatra de temelie a catedralei, prima nouă biserică din Varșovia din ultima sută de ani, a fost pusă de Mitropolitul Sava și de Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului, în decembrie 2015, iar prima Sfânta Liturghie a fost sărbătorită aici, în mai 2018. Noi fresce au fost dezvăluite în cupola principală a catedralei în luna octombrie a anului trecut.

Acest proiect a fost posibil datorită voinței lui Dumnezeu și puterii de credință a Bisericii Ortodoxe din Polonia, împreună cu permisiunea autorităților de stat și administrative.

Catedrala este „dedicată Dumnezeului Celui viu în Sfânta Treime, iar Înțelepciunea Sa a fost revelată în nașterea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu”, a declarat mitropolitul Sava.

Biserica este ridicată și în amintirea strămoșilor ortodocșilor polonezi, în special a celor care au murit în lagăre și în răscoala de la Varșovia.

Și, după cum notează primatul polonez, sfințirea Catedralei Sfânta Sophia din Varșovia are loc, întrucât durerea convertirii Catedralei Sfânta Sofia din Istanbul în moschee, este încă resimțită în inimile tuturor creștinilor. Marea catedrală din secolul al VI-lea a servit ca șablon pentru noua catedrală din Varșovia.

traducere de  Nușca

4 thoughts on “Catedrala Sfânta Sofia din Varșovia va fi sfințită, în ajunul sărbătorii nașterii Sfintei Fecioare Maria”

  1. Patriarhia Rusiei, a Greciei, a Serbiei tin randuiala normala, dupa Patriarhia Ierusalimului. Românii au decalat calendarul cu 13 zile inainte si trebuie sa indrepte aceasta greseala (anomalie). Mai sunt si stilistii, dar despre ei nu incape vorba acum.
    Eu merg la Ierusalim… Este sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului acum. In România sunt pregatiri pentru sarbatoatea Taierii Capului Sf. Ioan. Botezâtorul.
    Apoi… Alt exemplu… In Romania, pe 7 ianuarie, este Soborul Sf. Ioan Botezătorul; la Ierusalim e prima zi a sarbatorii Nașterii Domnului. Apele Iordanului se intorc pe 19 ianuarie… Deci atunci e Boboteaza.
    Apoi…. Pe 14 octombrie, in România este sarbatoarea Sf. Cuvioase Paraschiva; la Ierusalim este Acoperamantul Maicii Domnului.
    Ori de cate ori metg la Ierusalim am o stare de discomfort sufletesc, simt un gol in suflet, cand simt aceasta discrepanta a sarbatorilor tinute de români faţă de biserica Ierusalimului.
    Unii spun ca nu conteaza calendarul , ci dreapta randuiala. Pentru mine conteaza ambele.
    Pe 18 august seara crestinii merg pe Tabor… pentru minunea Schimbarii la Faţă… Românii au sarbatorit demult… Ce prostie!!!

  2. Această plandemie,mai mult ca niciodată,a scos la iveală inutilitatea zidurilor de tot felul. Paradoxul pe care-l trăiesc #rezistenții și creștinii de toate confesiunile: unii strigau „vrem spitale nu catedrale” ,alții vrem catedrale mai bine decât spitale..Dorințe îndeplinite,numai că toate sunt goale(de conținut)
    Mai bine zidiți OMUL și Credința în Dumnezeu!

  3. Pentru cei care vor să părăsească Biserica, crezând că aşa slujesc lui Dumnezeu- despre calendar:

    Familia Ortodoxa

    Am aflat de la cititorii noştri că în cadrul unor dezbateri privind chestiunea calendarului a fost adus în discuţie şi sfântul stareţ athonit Gheron Iosif Isihastul, cunoscut românilor mai ales prin scrisorile sale, publicate în limba română la Editura Bizantină sub titlul generic Mărturii din viaţa monahală. Încercând să-şi justifice propria stare de neascultare faţă de Biserică, unele voci îl prezintă ca fiind un părinte „zelotist”. În cazul ortodocşilor aflaţi „pe vechi”, a fi zelotist nu se traduce simplu prin ceea ce numim în România stilist (vechi-calendarist) – pentru că Sfântul Munte, Patriarhia Ierusalimului, Rusia, Serbia, ş.a. s-au opus schimbării calendarului şi slujesc după vechiul calendar, dar păstrează comuniunea cu întreaga Biserică Ortodoxă. Într-o primă accepţiune, la Sfântul Munte, zelotişti s-au numit toţi aceia care, neprimind noul calendar, au încetat şi pomenirea patriarhului de la Constantinopol (atitudine adoptată în primă fază şi de Cuvios). Cu timpul, s-a cristalizat un zelotism extremist, caracterizat prin neascultarea faţă de ierarhie, tăgăduirea valabilităţii Sfintelor Taine ale tuturor acelora care slujesc „pe nou” şi respingerea comuniunii cu toate Bisericile Ortodoxe „oficiale”.
    Am considerat de mare folos publicarea pentru prima oară în limba română a capitolului Despre calendar, dintr-o lucrare biografică închinată Bătrânului Iosif de către ucenicul său iubit Stareţul Efrem Filotheitul, una dintre personalităţile cu mare autoritate duhovnicească în zilele noastre. Stareţul Efrem s-a stabilit în America unde a înfiinţat peste 20 de mănăstiri ortodoxe, făcând să înflorească pustiurile de peste ocean. Mulţumim pe această cale părinţilor români de la Chilia Buna-Vestire, Schitul Lacu –Athos, pentru bunăvoinţa cu care ne-au pus la dispoziţie traducerea făcută după originalul grecesc. Nădăjduim să fie de folos tuturor acelora care caută cu sinceritate adevărul.

    https://impantokratoros.gr/despre-calendar.ro.aspx

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X