Se mai săvârșește Sfântul Maslu în România?

Author:
Taina Sfântului Maslu. Mănăstirea Paltin- Petru Vodă, 2013

O lovitură împotriva ortodocșilor, despre care se vorbește mai deloc, este suspendarea Tainei Sfântului Maslu de când cu plandemia covrigului. La fel ca Sfânta Taină a Sfintei Împărtășanii, Sfântul Maslu aduce tămăduirea credincioșilor de boli, atât sufletești, cât și trupești. Taina Sfântului Maslu este slujba prin care Biserica se roagă pentru cei bolnavi, dăruindu-le harul tămăduirii, al iertării păcatelor prin ungerea cu untdelemn sfinţit însoţită de rugăciunea preoţilor (Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae, „Dogmatică”, vol III).

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

În epistola Sfântului Apostol Iacob găsim originea practică a Tainei Sfântului Maslu, când ni se vorbeşte de vindecarea celor bolnavi prin „rugăciunea credinţei”: „De este cineva bolnav să cheme preoţii Bisericii şi să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn în numele Domnului. Şi rugăciunea credinţei va mântui pe cel bolnav şi-l va ridica pe el Domnul, iar de va fi făcut păcate se vor ierta lui” (Iac.5, 15). Înţelegem prin aceste cuvinte că vindecarea bolnavului constă în credinţa sa în Dumnezeu, unită cu rugăciunea preoţilor şi chiar faptul că bolnavul cheamă preoţii să se roage pentru el implică credinţa lui în lucrarea lui Dumnezeu, „Doctorul sufletelor și al trupurilor”, prin aceasta făcând-o lucrare a Harului lui Dumnezeu cu scopul de a-l vindeca (sufletește și trupește) și întări pe om.

Doar că adevăratele medicamente au fost parțial interzise tocmai când era mai multă nevoie de ele, iar aceasta spune multe despre cei ce au impus aceste restricții. La fel, spune foarte multe despre conducerea Bisericilor unde au fost acceptate. Și au început eliminarea cu ceva ani în urmă prin interzicerea Moliftelor Sfântului Vasile cel Mare.

Totuși, poate mai sunt preoți cu frică doar de Dumnezeu, care chiar și pe timp de așa zisă pandemie, merg la casa celui suferind și îi alină boala cu Sfintele Taine lăsate de Dumnezeu. Deasemeni, nădăjduim că mai sunt preoți care se adună în biserici și săvârșesc Taina Sfântului Maslu.

Trebuie să înțelegem vremurile pe care le trăim, de reală prigoană împotriva Bisericii, atât din exterior, cât și din interior, iar ceea ce ne rămâne este să înmulțim fapta bună, să apelăm la Sfintele Taine și să nădăjduim până la sfârșitul veacurilor în biruința lui Hristos.

37 thoughts on “Se mai săvârșește Sfântul Maslu în România?”

  1. Sunt preoti care savarsesc taina Sfantului Maslu si acasa si la biserica iar referitor la Moliftele Sfantului Vasile cel Mare tin sa precizez ca trebuie o pregatire speciala a celor care participa la Ele adica si preot si mirean. Trebuie tinut post si chiar ajunat un numar de zile. Acum spuneti-mi voi pe 1 ianurie cine a tinut post dintre preoti si mireni? Sa nu mai zic de ajunare. Nu este bine ca au fost oprite dar nici noi nu ne pregatim si ceea ce este mai grav nu spune nimeni despre asta. Una din cauzele opririi lor asta este. Mai sunt preoti si in capitala care le fac.

    1. De 1 ianuarie nu ai cum să postești în prealabil, căci e imediat după Nașterea Domnului, dar Moliftele tot se fac, ele au fost rânduite special pentru că sunt făcute în cinstea Sfântului Vasile cel Mare și e pogoramantul Sfântului. Nu se ține post in acele zile. În afară de această zi deosebită, pregătirea pentru ele trebuie să fie într-adevăr făcută cu mare acrivie.

      PS: Nu mai pierd timpul și cu combaterea sofismului enunțat, referitor la anularea unei slujbe pe motivul nepregatirii preotului, respectiv a credincioșilor…

  2. In primul si singurul rand:
    Toti popii care sunt in functii oficial, adica au drept de slujire si nu sunt prigoniti, sunt ERETICI!
    Adevaratii preoti ai lui Dumnezeu sunt putini si se gasesc foarte rar.
    DECI: SI DACA AR SIMULA ACEL SF MASLU( PT CA NU ARE DECAT EFECT DE RATACIRE ), mai rau ar fi. Asa ca stie Dumnezeu de ce ingaduie sa nu fie lasati sa jecmaneasca oamenii de bani, ca de fapt asta e scopul real, nu acela de : IN DAR ATI LUAT, IN DAR SA DATI!…

    1. Vai de capul tau ! Din cauza indivizilor RAI ca tine a permis SFINTA TREIME inchiderea BISERICILOR !
      Nu te-ai saturat de prostie si rautate nici in al 13 -lea ceas ?
      Cum e posibil sa spui ca „te jegmaneste „preotul de bani ?
      Cind fiecare nu da mai mult de ZECE LEI pentru orice SLUJBA si chiar si un leu ?
      Adica sa SPARGETI bani pentru BARURI SI DEPRAVARI pornind de la vestmentatie si luxuri INUTILE ,precum operatiile estetice de ZECI DE MII DENEURO.sau VACANTE.DE LUX PE MAPAMOND ,nu e scump ,
      Dar cind e vorba sa dai unui PREOT ,SLUJITORUL DOMNULUI cinci lei ,E SCUMP .
      CE O SA VA MAI INGHITA de vii propriile ginduri ,vorbe si fapte .
      CIND GASESTI IN BISERICA UN MEDIU AMBIANT DECENT e bine ,nu !?
      Cu ce bani si cu ce efort iti pui problema ?!
      DIN BANII STATULUI ?! AI STA IN FRIG CA VITA !
      Ar fi in SFINTELE BISERICI O AUSTERITATE TOTALA !
      Bine ar fi ca PREOTII SA LASE SA EXISTE AUSTERITATE TOTALA IN BISERICA ca CEI CREDINCIOSI CU NUMELE sa le vina mintea.la cap cind intra in SFINTA BISERICA si sa nu mai LATRE A PAGUBA !
      AMIN !

    2. Preotii tin postul si chiar ajuneaza in noaptea de Sfantul Vasile plus ca exact in acea zi se citeau in toate bisericile la sfarsitul slujbei. Va imaginati ce prigoana era pe necurat in momentele alea. In ce priveste banii, anonimule sa iei aminte, eu m-am dus de foarte multe ori la biserica si la maslu si la liturghie, am dat pomelnicul fara niciun ban pentru ca nu aveam si mi l-a primit parintele de fiecare data. Vorbiti prostii! Daca vrei sa dai bani, dai iar daca nu, nu. Ce tot stati cu ochii pe banii altora? Daca ti i-as da tie I-ai primi cu doua maini si un bogdaproste dar daca ii dau la biserica sari ca ars.

    3. „Să luăm aminte”: Ati pus punctul pe i. Ati spus un adevăr care doare rău. Toți preoții care sunt de acord cu pseudo-Sinodul din Creta, toți și-au păstrat funcțiile, căci iși pomenesc ierarhii care au semnat in Creta trădarea Ortodoxiei. Cei care s-au opus, despre preoți vorbim, toți au intrerupt pomenirea ierarhilor vinovați și apoi au fost caterisiți pe nedrept, căci au intrerupt pomenirea pe motiv de nerespectare a hotărârilor Sfinților Părinți luate la cele 7 Sfinte Sinoade Ecumenice. Deci fratele „Să luăm aminte” nu bate câmpii, ci spune adevărul. Numai că acest adevăr este cam dureros. Rugăm pe „Duhul Căpitanului”, dacă ne aude, să ne prezinte punctul de vedere al domniei sale la acestea spuse aici. Deci, cine nu este azi prigonit pentru credința in Hristos, acela e de acord cu ecumenismul care este erezia ereziilor, fie el ierarh, preot ori mirean. Acesta-i adevărul, iar isteria aceasta cu Covidul este lăsata să vină mai ales din cauza aceasta. De ce? Ca să ne așeze din nou pe calea cea dreaptă. O să vedeti că așa va fi după ce va pleca isteria Covid. Cu cât se va restabili ordinea mai repede, cu atăt va pleca mai repede Covid-ul. Dar lumea nici nu se gândește la o astfel de schimbare. Mănăstirile iși văd de treaba lor în continuare ca și cum nimic nu s-ar fi întămplat, iar unii dintre noi recunosc faptul că s-a greșit in Creta dar merg in continuare cu turma cea îngăduitoare a preoților și monahilor care au iertat deja cele petrecute in Creta fără însă ca ierarhii semnatari să-și retragă semnăturile, adică sunt cu toții intr-un cuget ecumenist.
      Fiecare dintre noi e liber să facă ce vrea, dar fără delimitarea strictă de erezie nu ne separăm de erezie, ci suntem părtași la ea. Nu suntem de acord cu închiderea bisericilor, dar îi pomenim alături de preoți pe ierarhii care s-au lepădat de Ortodoxie în Creta. ” Cine va da un pahar de apă rece unui ucenic, acela plată de ucenic va avea”. Cine este ucenicul lui Hristos, cel care s-a spălat pe măini de Ortodoxie în Creta, sau cel care s-a opus ierarhilor semnatari ca mai apoi să fie caterisit pe false motive(neascultare de ierarhie)? Deci cui dăm noi azi paharul de apă rece(sau susținerea)? Preoților și monahilor care n-au curajul mărturisirii adevărului, sau preoților și monahilor caterisiți care pentru că s-au opus fărădelegii semnate in Creta au fost puși pe făraș? Fiecare facem după cum gândim, dar bine e să și gândim cu adevărat ortodox, nicidecum ecumenist. E bine să știm acestea ori nu? Eu consider că-i bine, căci știm cum stăm acum și cum ar trebui să stăm. Noi nu putem fi frați in credința atunci cănd unii din noi țin de preoții mărturisitori iar ceilalți de preoții care o duc bine mersi cu erezia. Nu putem avea comuniune de credința, ci doar ca oameni de altă credință. Așa stau lucrurile chiar dacă unora n-o să le convină. Nu se poate unire decât în adevăr, iar adevărul e musai să fie mărturisit.

    4. Toți preoții ecumeniști sunt eretici! Toți cei care cred în erezia ecumenismului!
      Deci toți cei care au semnat la sinodul tâlhăresc din Creta și nu s-au îndreptat!
      Dar ce ne facem cu cei care nu sunt ecumeniști, dar nu sunt nici nepomenitori?
      Mi se pare o mare înșelare a spune că nu există Har decât la foarte puțini preoți!
      Mai exact la cei nepomenitori! Dacă nu cunoaștem unul, ce putem face? Întreb!

        1. Un comentariu preluat de pe un alt sait:
          „canonul 1 al sinodului III ecumenic: ” Fiindcă se, cuvine ca şi cei ce absentează de la sfântul sinod şi au rămas prin ţară sau în cetate pentru oarecare pricină bisericească sau trupească să cunoască cele ce s-au hotărât la acesta, facem cunoscut sfinţeniei şi dragostei voastre ca dacă vreun mitropolit eparhial s-a desbinat de sfântul şi ecumenicul sinod, şi fi trecut sau , va trece în viitor la adunarea celor desbinati, sau a marturisi sau va mărturisi învăţătura lui Celestiu, acela nici decum nu poate actiona. nimic impotriva episcopilor eparhiei deoarece el chiar de acum prin acest sinod este exclus din toată comuniunea bisericeasca şi este despoiat de toată stăpânirea. Va fi datoria episcopilor eparhie şi a mitropoliţilor de prin prejur, care au credinta ortodoxă, să-I scoată definitiv din treapta episcopească .( La N. Milas).
          Despre cei care s-au opus hotararilor dogmatice ale Sinodului III Ecumenic, acest canon arata ca acestia se afla in starea de condamnare, „este exclus din toată comuniunea bisericeasca şi este despoiat de toată stăpânirea”, „chiar de acum prin acest sinod”, inainte de o judecata nominala, fiind apoi judecati nominal de episcopii si mitropolitii vecini care sa-i inlature de tot din treapta episcopala. Astfel canonul 1 al sinodului III ecumenic, opereaza si in viitor: “va trece în viitor la adunarea celor desbinati, sau a marturisi sau va mărturisi învăţătura lui Celestiu”, adica si cei care pe viitor devin nestorieni sau celestinieni.
          Sfantul Maxim spune ca monotelitii se impotrivesc sinoadelor ecumenice, prin urmare si sinodului III ecumenic, iar monofizitii cu care ecumenistii au incheiat compromisurile dogmatice, in 1989 si 1990, sunt si monoteliti intrand sub sanctiunile sinodului III ecumenic, a canonului 1, sub aceste sanctiuni aflandu-se si cei care au semnat in Creta recunoscand acele acorduri in care se spune ca dogma monofizitilor este ortodoxa.”

        2. Probabil că așa este. Eu am spus doar că cei care au semnat la sinodul tâlhăresc din Creta sunt eretici! Oricum ar trebui să ne lămurim dintr-o sursă oficială (portalul OrtodoxInfo.ro) despre multe probleme, mai ales atunci când acestea apar! De exemplu: să ieșim în stradă la proteste în plină plandemie? Răspunsul este mai degrabă nu. Să mergem la vot? De asemenea, nu. Dar să nu cădem în înșelări precum a nu merge la Biserică doar pentru că este pomenit patriarhul Daniel acolo! Sau a crede că nu există Har din acest motiv!

          1. Eu nam învățat nici o școală ca s-o termin, știu ce spunea cuviosul Anatolie de optima, în urma răcirii trăirii creștinești, vor veni asupra bisericii erezii și rascoluri(schisme) pe de o parte trădarea ierarhilor, pe de alta parte cei ce vor sa se îngrădească de erezie în realitate se vor îngrădi de biserica și vor avea aceeași soarta în iad cu ereticii, lupta cu ecumenismul trebuie dusa în interiorul bisetiericii, și cit timp na avut loc cel deal 8lea sobor harul lucrează prin episcopi

          2. Exemplu vladica login, nu pomenește patriarhul dar lupta cu ecumenismul în interiorul bisericii, „în afara bisericii nu exista mintuire”

          3. PS Loghin poate pomeni si pe patriarh si pe mitropolit. Rusii n-au fost la Creta.
            Ereticii (necondamnati-condamnati) nu mai fac parte din Biserica.

  3. Se face maslu.
    Chiar vinerea trecuta am fost.
    Si a fost multa lume, la o manastire.
    Nu voi da alte detalii, dar da, se face, cel putin unde am fost eu stiu ca se face in fiecare vineri. Exact ca inainte de plandemie

    1. Da,se face Sf Maslu,in majoritatea bisericilor,si Sf Liturghie,in unele biserici in fiecare zi.in orasul in care locuiesc eu,sunt f multe biserici,si majoriratea sau poate chiar toate fac Sf Maslu,dezlegari de pacate,miercuri si vineri dupa Sf Maslu,Moliftele Sf Vasile cel Mare,duminica la catedrala le face Preaunaltul,nu s-a modificat nimic.poate Preainaltul face aceste dezlegari fara pregatirea noastra,pt ca traim vremuri de mare prigoana,si dusmanii nostri sunt ff multi,taria noastra s-a imputinat,credinta a scazut,dragostea a disparut,speranta e ff putina….Dumnezeu sa ne miluiasca si sa ne mantuiasca.Amin.Si credeti fratilor ca inca nu s-a schimbat nimic,inca avem cela 7 Sfinte Taine,Hristos inca locuieste in noi

  4. Maslu se face; se fac si Moliftele Sf. Vasile. Evident, sunt si biserici de mir unde nu se (mai) fac, asa cum in starea de urgenta unele si-au incuiat usile (iar altele au gasit in stil romanesc metode de a le tine deschise – chiar foarte deschise). Depinde de preoti, de consilieri si de enoriasi. Vreti molifte? Directia preot, pisat preot la creieri si o va face. Daca stati in casa, nu va mai face nimeni nimic.

    1. Doamna sa va rugati pentru sanatatea preainaltului/preasfintitului ca are constiinta. Sunteti cumva din Iasi?? sau de unde ca vin si eu. In vremurile aceste eu am crezut ca oamenilor le vine mintea la cap si merg la Biserica, dar de unde. La tara la mine sunt doar cativa mai cu seama cei care vin de la oras. In Bucuresti bisericile sunt pline iar la manastiri nu ai loc sa „respiri” uneori, asa multa lume este. Acum cu distantarea se sta si afara doar la slujba sa participe si este loc de respiratie . In orase oamenii sunt mai credinciosi ca la tara si asta ma intriga, oricum nu mai sunt multi oameni pe acolo.

  5. Doamne, ajută tuturor!

    La mai multe biserici și mănăstiri din Iași, se face slujbă pentru Sf.Maslu. De trei săptămîni, am mers eu în fiecare vineri seara la slujbă, iar cu o săptămînă înainte a fost mama mea. Nu știu exact, dar cred că, de când se oficiază iar slujbele în Biserică, se ține și Sf.Maslu.

    Să mulțumim Domnului pentru toate! ???

  6. Taina sf.Maslul se savarseste si acum in biserica impotriva oricarei minciuni care este promovata la ora actuala de stat cu isteria . Trebuie de stiut ca pt savarsirea ei este necesara cel putin 2 si maxim 7 numarul preotilor slujitori . La oras este mai usor sa se intruneasca numarul preotilor fata de cei din sate unde preotul paroh este nevoit sa cheme un vecin ca sa-l ajute . As vrea sa-l atentionez putin pe SA LUAM AMINTE pentru ca imi aduce aminte de un alt comentator de pe site care era tot asa de critic , sper ca nu si-a schimbat numele o vorba la romani spune ,,lupul isi schimba parul dar naravul ba „si am sa-i spun ca preotul la biserica la taina sf maslu nu-ti cere bani ,daca vrei sa-i dai un pomelnic e treaba ta daca nu nu, eu de exemplu nu-i pun bani la pomelnic si imi citeste pomelnicul , important este pentru preot sa-i vada pe credinciosi la biserica , tot timpul ne multumeste pentru prezenta noastra , iar cand taina sf maslul se savarseste acasa la cineva preotul nu-i cere pret nici nu-i pune taxa ci gazda intreaba cat costa iar raspunsul este cat vreti dumneavoastra . Sfantul Apostol Pavel in Sfanta Scriptura spune ,, şi cei ce slujesc altarului au parte de la altar” . Nu-i judecati pe preoti cum vreti voi pentru ca Mantuitoru spune ,,Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi” . Am sa-l ating putin cu o vorba frumoasa si pe prietenul BALTAG LICA , stimabile e mai usor sa dai cu bata decat sa discerni consecintele . Nu spun ca nu condamn acest sinod talharesc si ca cei care au semnat acolo nu au gresit , dar in BISERICA ORTODOXA astazi nu sinodul e buba ci ECUMENISMUL aceasta panerezie a prezentului care o imbratiseaza ierarhii nostri e cauza, iar efectul v-a fi dezastros . De aceea parintii bisericii atentioneaza mult discernamant , un parinte care iata isi pastoreste turma pe calea mantuirii de vre-o 35 de ani invatand de la prunc pana la cel mai invarsta credinta in Dumnezeu si tine cu sfintenie Biserica in adevarul lui Hristos spunea e usor sa ma inlocuiasca pe mine dar va v-a trimite un ecumenist o sluga de-a lor , Bate-voi păstorul şi se vor risipi oile turmei” iata deci ca nu ,, pomenirea” ci risipirea invataturii celei adevarate o cauta vicleanu diavol prin lucrarea necurata a ecumenistilor . Formula liturgica corecta este,, Pe toti arhiereii ortodocsi care drept invata cuvantul adevarului Tau ” numai ca unii din ierarhi datorita MANDRIEI nu accepta nepomenirea lor si de aceea fac atata valva cu caterisirea si presiune cu oprirea de la slujire . Cred in cuvintele duhovnicului care a zis ca Hristos Domnul cel Rastignit si Inviat v-a rasplati celor care cu osardie si dreptate s-au ostenit sa lucreze cu raspundere si mult discernamant in via LUI. Iar despre ADEVAR sant de acord cu tine prietene sa-L mentinem viu si nealterat in fata vrajmasilor – slugi ale lui antihrist.

  7. Taina fărădelegii este la apogeu! Vinovati sunt și mirenii care se duc la ecumenisti, exact ca cei ce poarta botnita pe strada! Păi, dacă tu te duci la popa ecumenist, te faci părtaș la trădarea lui și îl încurajezi, în timp ce preoții vrednici sunt prigoniți și o duc foarte greu… Ce sa mai zici… Despre „ierarhie”…s-a lepădat pe fata! Și atunci cum sa mai faci diferența între un preot și un popă?! Cei care continuați sa va duceți la ecumenisti sunteți la fel de vinovati ca ei… Au dus-o bine atâția ani ecumenistii, având parohii babane… Acum să își pună și ei pielea la bătaie. Atât le cere Hristos. Nu se poate și cu Hristos și cu ecumenistii! Eu nu zic acuma ca nu mai au har, dar, au trecut deja 4 ani de la Creta. Și Dumnezeu are răbdarea Lui… Acuma, mirenii pot schimba treaba, nemaiincurajand ecumenistii….

  8. Se tine Maslul in Romania , slava Domnului ! Tocmai m-am intors acasa de la slujba Maslului de obste…Trebuie cautati preotii care mai au curajul crestin de a tine slujbele. Cine cauta, gaseste.

  9. În București, clar se face.Acum, pe pandemie, din contra ar trebui sa se facă și mai mult. Eu ma duc în fiecare vineri la o biserica de cartier la Sf. Maslu. Singura diferența e ca preotul nu se mai apropie sa îți pună la citirea evangheliilor sfintele vesminte peste tine.
    La sate, nu se face. De fapt, la sate nici înainte de pandemie nu se făcea mai mult de o data pe an. Nu cunosc raționamentul.

      1. @@@Ștefane, atât timp cât nu este existã pentru savårșirea Sfåntului Maslu,pe ce te bazezi cånd afirmi asta?de aruncat cu noroi și de vorbit vorbe e ușor;Argumentarea romanului este grea;de,stil sectar,stil ateu;cumva faci parte dintr o organizație dasta de ți asigurã pierderea måntuirii?

        1. @@@Ștefane, atât timp cât nu existã taxã pentru savårșirea Sfåntului Maslu,pe ce te bazezi cånd afirmi asta?de aruncat cu noroi și de vorbit vorbe e ușor;Argumentarea este grea;stil sectar,stil ateu;cumva faci parte dintr o organizație dasta de ți asigurã pierderea måntuirii?

  10. Da se tine. Miercurea trecuta am nimerit din intamplare (eu credeam ca citesc Acatist) la un Maslu. S-a cantat Paraclisul Maicii Domnului pe urma preotii au sfintit apa si busuioc s-au citit molitfe la care ne ziceam numele la sfarsit preotul a venit la noi la toti ne-a pus busuiocul pe cap si ne-a dat sa sarutam Crucea. Pe urma a vorbit putin si de Covid si intreba daca are cineva vreo problema (n-a zis ce dar se subintelegea ca era vb despre Covid; preotii n-aveau masca si Crucea am sarutat-o toti cred, poate unii sa se fi ferit, dar parte din mireni aveau masca si deci poate reticente) si ca una este sa ai grija si alta sa exagerezi. Pe urma ne-a povestit ce a sfatuit pe o doamna cu care se vazuse si tocmai venise dna din Italia si care se macina de frica. Pe urma ne-a si miruns lucru care nu am mai vazut sa se faca dupa slujbe.
    Dar desi afara scrie ca sa vii cu masca sa faci asa si asa eu nu am vazut lucrator sau preot sa te opreasca sa iti dai masca jos si sa saruti sfintele icoane si moaste. Dar nu am fost la biserici mari ci doar in cartier (Bucuresti). Multi mireni doar se inchina si poate ating cu mana icoanele.
    Daca la vreuna mai centrala fac ceva in afara regulilor va dati seama ca statul iarasi le inchide pe toate. Mi-e putin frica sa nu fac rau ca am zis ca se face maslu si se saruta icoane dar pe urma ma gandesc ca dragostea invinge mereu si sper ca comentariul meu doar sa ajute pe cei care au nevoie de incurajare si nu pe cei care vor sa faca militie sanitara.
    Frica atavica si anxietatea nu sunt de la Dumnezeu. Frica de Dumnezeu este dragoste fata de El si poruncile Lui si fata de semeni. O sa trecem si peste asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X