Prof. Dr. Vasile Astărăstoae crede că menţinerea distanţării sociale este suficientă, iar măsurile de izolare a populaţiei trebuie ridicate | VIDEO
Ediţie specială ”Marius Tucă Show”, luni, 13 aprilie, de la ora 18.00. Invitat este prof. univ. dr Vasile Astărăstoae, fost preşedinte al Colegiului Medicilor din România.
Medicul Vasile Astărăstoae crede că măsurile de carantină totală ar trebui ridicate, acestea ar trebui să fie ponderate în functie de pericolul pe care il prezinta epidemia, care nu este mai gravă ca gripa sezonieră. Nu ar trebui să întrerupem viaţa socială, să ne punem bariere, consideră medicul, care spune că ar fi suficient să se păstreze distanţa socială de un metru jumătate, plus măsurile de igienă, dezinfectare a mâinilor.
Interviul acordat de dr Vasile Astărăstoae, fost preşedinte al Colegiului Medicilor din România:
T: Am citit toate pozitiile dumneavoastra legate de aceasta pandemie.
V. A: Eu in decursul activitatii mele am prins 6 pandemii, am vazut reactiile si am vazut un esec din partea celor care manageriau aceasta criza că Secolul 21 e sfarsitul tuturor pandemiilor, că nu vom mai avea nicio pandemie.
In momentul in care discuti cu specialistii si nu gasesti explicatii cu privire la aceasta isterii si cand te uiti la statistici ramai la concluzia ca e o pandemie, ca trebuie sa o privim cu toata responsabilitaea. Sistemele de sanatate nu au fost pregatite pentru o asemenea pandemie.
T: Dumneavoastra ati fost inca de la inceput impotriva izolarii, carantinei
V.A Virusul nu merge cu pasaport. Nu putem sa-l oprim la granita. E cea mai simpla masura. Sa ne spalam pe maini, sa evitam aglomeratiile. Carantina care s-a introdus in nordul Italiei tot n-a oprit virusul.
Cand ma uit si compar cu tarile care nu au introdus carantina vad ca nu este nicio diferenta fata de tarile care au introdus carantina. Virusul acesta are niste caracteristici pe care inca nu le cunoastem dar are un mare avantaj ca nu e de o gravitate majora. Nici nu se compara cu ebola, spre exemplu. Masurile trebuie sa fie rationale
T: In comparatie cu gripa sezoniera cat de periculos este coronavirusul
V.A: Pana in prezent ele sunt la egalitate. E foarte greu de facut o estimare pentru ca nu avem standardizate raportele. Fiecare tara raporteaza in mod diferit. Germania raporteaza mortalitatea pe coronavirus doar daca el a fost cauza mortii. Este in Romania un lucru bizar, este un ordin al ministrului care spune ca o persoana care este in carantina si moare el trebuie raportat ca posibil mort de coronavirus
T: Care sunt masurile pe care le-ati implementa?
V.A: In primul rand pentru sistemul de sanatate. Sistemul de sanatate trebuie sa identifice persoanelei vulnerabile.
Orientativ avem o lista cu bolile cronica. Toata atentia trebuie indreptata spre aceste persoaneOrice pacient care intra in spital este testat si pana primeste rezultatul este considerat posibil infectat. Celelalte persoane care nu au aceste riscuri majore sa isi desfasoare o viata normala
Sa evite aglomeratiile. Sa pastreze distanta de 1m jumate si toata lumea sa se spele pe maini. Si preferabil sa poarte masca. Asimptomaticii pot merge la munca. Cand o persoana prezinta simptome se izoleaza la domiciliu. E o boala si nimic altceva.
T: Din punctul dumneavoastra de vedere ar trebui ca viata sa se desfasoare normal fara carantina dar cu respectarea regulilor
A: Da.
T: In momentul in care esti la conducere trebuie sa iti asumi si niste riscuri. Eu n-am inteles de ce nu trebuie sa merg la Înviere, de ce nu pot sa circuli noaptea, de ce unele reuniuni sunt interzise.
Masurile trebuie sa fie ponderate in functie de pericolul pe care il prezinta epidemia. Oprim viata sociala? Ne izolam? Punem barricade? Atunci nu mai suntem oameni. Asta inseamna criza unei mentalitati. Omul nu e stapanul naturii. Omul face parte din natura. De aceasta panica unii beneficiaza. E bine sa ne gandim in momentul in care luam o masura
Nu sunt economist. Dar m-am uitat si eu. Ceea ce vad ma ingrijoreaza. S-ar putea ca cei care nu mor de coronavirus, o mare parte sa moara de foame. Exagerez, bineinteles. Dar asta e imaginea pe care o am in minte.
Masuri care nu au fost eficiente, China si acum raporteaza cazuri, nimeni nu poate sa verifice pentru ca exista o cenzura la sange.
La OMS s-a aplicat dublul standard. Cand Trump a oprit zborul avioanele spre China directorul OMS a spus ca e o masura discriminatorie. OMS am spus ca toate masurile le-au luat fara sa tina cont de experienta, la gripa ANH1 OMS a dat tot felul de recomandari si a recomandat si unele firme de medicamente
OMS spune acum sa asteptam un medicament miraculos, sa asteptam vaccinul. Presa in goana dupa senzational a prezentat o viziune apocaliptica, virusul ucigas, orice virus este ucigas. Nu recomanda carantina si nu recomanda sa ne spalam pe maini si sa pastram o distanta sociala.
Ma astept ca si pe internet sa se reuseasca incet, incet sa se introduca cenzura. In epoca actula s-a creat o retea intre politic, farma si ONG-uri, o retea care trebuie privita cu prudenta. Este un pericol foarte mare. ONG-uri – Au in spate niste finantatori. Cine finanteaza acele ONG uri? Ce interese au? S-a creat o reteaua intre politic, economic si tot felul de ong uri. O retea care nu poate sa fie restructurata.
Politicienii – Ei iau masurile pe care le doreste lumea. Lumea vrea sa vada ca cineva la conducere are nevoie de noi. Preferam sa renuntam la drepturile civila ca unii politicieni sa duca la indeplinire misiunea noastra. Lumea nu se gandeste ca noi renuntam la niste drepturi.
T: Macron si-a dublat cota de incredere
A.S. Andrei Marga are un articol legat de starea de urgenta. Specialistii isi vad domeniul lor limitat. Viata omului nu este schematizata doar la istoricul medical. Omul are si alte aspiratii. Mai este si frica de necunoscut.
Sunt oameni care sunt atei dar se tem de stafii. Frica aceasta de necunoscut determina aceasta teama. Daca nu o gandesti rational, atunci teama devine irationala.
Poate incet incet lumea o sa inceapa sa gandeasca. Si daca o sa gandeasca o sa vada ca nu e sfarsitul lumii. Aceasta pandemie va trece. Dar ce se intampla dupa ce va trece?
Nu trebuie sa se creeze un varf incat sistemul de sanatate sa nu il suporte. Niciun sistem de sanatate nu a fost pregatit pentru aceasta pandemie. S-au luat masuri dupa ureche. O tumora canceroasa nu are semne si se spune ca se poate temporiza dar ea creste si poate determina decesul
T: Nu ar fi mai bine sa fim mult mai liberi in exprimarea noastra?
A: Toate masurile s-au luat dupa ureche. S-au golit spitalele de alti pacienti. S-ar putea sa avem o mortalitate mai mare prin alte afectiuni prin neacordarea asistentei medicale la timp.
T: Sunt convins ca daca românii ar fi putut sa mearga la biserica nu ar fi respectat regulile.
A: La Patriarhie s-a pastrat distanta sociala. Pe aeroport cum de nu se intampla acest lucru? De ce in piete este liber?
T: Ei n-aveau ce sa caute acolo.
A: Eu am o incredere in oamenii simpli.
T: Mi se pare ca cei care s-au imbolnavit sunt priviti ca niste paria
A: Li se pune o eticheta de catre autoritati, Suceava este acum o capitala a leprosilor, nu este nimic exceptional acolo. Are un numar mai mare de infectati dar nu e ceva catastrofal. Le-ai pus eticheta. Aceasta abordare iarasi atomizeaza. Trebuie sa avem frica, suntem oameni rationali, gandim ce se va intampla si luam masuri, frica patologica nu face bine. Suntem oameni. Trebuie sa luam masuri pentru ce se va intampla. Dar frica patologica face mai mult rau decat bine.
Mie imi place sa stau de vorba cu cineva sa fie fata in fata. Acum stau in fata calculatorului. Nu imi place. Imi va fi greu sa ma obisnuiesc.
T: Ma gandesc ca va uitati la Suedia cu invidie.
A: Da, cu foarte mare invidie
T: In Suedia e clar ca nu mai are ce se intample, cu totii am vrea sa fim suedezi, acolo e alta ordine
A: Sa nu credeti ca este chiar asa. Daca vedeti cum se comporta un suedez cand iese din tara nu este diferit de un latin. Nu mai deschid televizorul, ma uit doar pe statistici. Fiecare isi da cu parere dar nu il asculta si ce celalat. Sa nu idealizam. Trebuie sa ne gandim daca blocam economia si nevorzam populatia care e situatia? Niciuna din afirmatiile mele nu au fost infirmate in practica., imi mentin aceleasi convingeri, trebuie sa ai un dubiu pentru ca altfel nu ai mai putea sa fii in domeniul stiintei
T: Care e numarul de infectati in Romania?
A: Am o retinere cu privire la date. Raportarile sunt diferite. Dupa parerea mea cred ca in momentul de fata cel putin 30% din populatie s-a imunizat. 4-5 milioane sunt imunizate deja
T: Credeti ca Romania a avut forme usoare?
A. Din ce s-a publicat pana acum, a avut forme usoare. Cred ca statistica cu formele grave e putin disturbata pentru ca noi raportam si la o insuficienta cardiaca.
T: Putem dupa sarbatori sa mergem la munca.
A: Da. Asta e opinia mea. Acum ce decizii se vor lua va trebui sa le respectam. Aceasta limitare si izolare are repercusiuni grave economice. Noi in momentul de fata nu facem testare in masa. Noi testam un numar mic de persoane.
T: Si la agricultura lucrurile sunt clare. Cum vedeti desfasurarea in teatre, cinematografe?
A: Urmam exemplul Olandei. Olanda a limitat la 50 de persoane – 100. Nu suntem inconstienti sa raspandim virusul.
Reputatul specialist vine cu ultimele informaţii privind criza coronavirusului la nivel mondial, despre situaţia din spitalele din lume, dar şi despre măsuri luate de alte state pentru a limita răspândirea bolii.
Vei afla detalii despre cum vede doctorul Astărăstoae lupta de pe prima linie a fronului, dar şi despre ce trebuie să faci pentru a te feri de infecţie. În cadrul emisiunii se va discuta şi despre reformele care trebuie aduse sistemului medical românesc la finalul epidemiei.
Sunt doar câteva din întrebările la care va răspunde medicul Vasile Astărăstoae, începând cu ora 18.00, într-o emisiune LIVE „Marius Tucă Show”, pe mediafax.ro.
Orice lucru rau are si o parte buna.
Melinda Gates
Here’s what this pandemic could mean for women and girls: The Coronavirus Is a Disaster for Feminism
https://www.linkedin.com/posts/melindagates_the-coronavirus-is-a-disaster-for-feminism-activity-6651582468065415170-xDMD
The Coronavirus Is a Disaster for Feminism
William Shakespeare and Isaac Newton did some of their best work while England was ravaged by the plague.
But one of the most striking effects of the coronavirus will be to send many couples back to the 1950s. Across the world, women’s independence will be a silent victim of the pandemic.
The distorting effects of an epidemic can last for years, Clare Wenham, an assistant professor of global-health policy at the London School of Economics, told me.
According to the British government’s figures, 40 percent of employed women work part-time, compared with only 13 percent of men.
https://www.theatlantic.com/international/archive/2020/03/feminism-womens-rights-coronavirus-covid19/608302/
Coronavirusul bantuie de anul trecut prin Romania!
Dumitru Dragomir: ”Am avut coronavirus anul trecut!”
„Foarte rău am fost anul trecut, am fost internat în spital şi sigur simptomele erau de coronavirus. Nu m-am testat, dar am avut simptomele astea şi am fost internat în spital. Două săptămâni groaznice. Nu aveam aer, mă sufocam, foarte nasol.”
„Am venit cu el de afară. Cred că tot din Italia. Nevasta mea a făcut o formă uşoară. Dar toţi au fost contaminaţi. Şi nepoţii şi copiii”
https://www.exquis.ro/dumitru-dragomir-am-avut-coronavirus-anul-trecut/
Va multumesc ca a-ti avut invitat un specialist de marca ,…in persoana d-lui prof.dr….urmaresc cu atentie evolutia pandemiei la nivel intern si international si diferentele de manifestare se vad de departe, in functie de cultura, de abordare a statului si nu in ultimul rand de interventiile serviciilor de sanatate.sunt de parere cu zonele urbane au fost cele mai afectate in lume,…la noi, pare putin pe dos,…datorita deplasarilor de forta de munca in afara,…zonele rurale apropiate de centre urbane au avut o contaminare rapida.Consider ca in Romania situatia nu este scapata de sub control, evolutia pandemiei ne-a gasit nepregatiti si datorita multiplelor lipsuri din spitale, clinici,..medicina de sanatate,…Bugetul sanatatii din ultimii ani,…se simte acum din plin.Am incredere ca lucrurile vor merge intr-o directie buna mai ales ca deja se vede ca se trece de la interventie asupra unui pacient,…la dedicatie.Statul pe ultima suta de metrii face achizitii de aparatura si materiale necesare,..pentru a nu amplifica criza economica,mai mult decat este,…din pacate mai avem o perioada buna pana la revenirea la normal. In privinta restrictiilor de circulatie cred ca la 1 Mai 2020 ar trebui relaxate.
Cu respect, din Bucuresti,Berceni,…14,04,2020/23,12
Acum am inteles de ce acest mare jurnalist Marius Tuca a fost dat ani in urma pe linie moarta de la tv de elite.
E inca un roman adevarat cu suflet si verticalitate jurnalistica , incorutibil
NU am vazut pe tv vreo invitatie a prof.Astarastoae sa-si spuna cuvantul,opinia…
Sa va tina universul si divinitatea cea adevarata in viata imbelsugata fericita si cu sanatate
atat pen dl.Astarastoae si Tuca Marius
Ave