În scurt timp, trupurile omenești vor deveni, în sens tare, pașapoarte: scanările retinei și ale irisului, precum și camerele speciale care indentifică mersul și postura unui om vor înlocui documentele oficiale.
Matthew Longo, asistent universitar la Facultatea Leiden de Științe Politice, autorul lucrării „Politica frontierelor: suveranitate, securitate și cetățean după 11 septembrie” susține că dacă ar fi vorba doar de o tranziție de la hârtie, la digital, ar fi bine.
În schimb, preferințele guvernelor pentru datele biometrice, la trecerea unei granițe, reprezintă o schimbare îngrijorătoare din cauza neclarității privind modul în care aceste date sunt folosite.
„Distincția dintre verificare și identificare este una importantă – mai ales în contextul biometriei și al abuzului de date personale. Deși ne referim frecvent la pașapoarte ca la o formă de identificare, ceea ce fac cu adevărat însă este verificarea. În mod normal, dacă pașaportul și persoana se potrivesc, acel om este invitat să treacă granița. În caz contrar, este supus unui interogatoriu, de obicei într-o cameră prost luminată, aflată după colț. Problema nu este cine ești, per se (n.r. în sine); problema este mai curând nepotrivirea cu informațiile conținute în pașaport”, susține Matthew Longo.
Vor ști totul despre noi
Identificarea este, de fapt, crearea unei identități, opinează Matthew Longo. În zilele noastre, asta înseamnă inserarea datelor biometrice ale unei persoane într-un profil digital, care poate include informații legate de comportament, de reputație, inclusiv informații colectate de perețelele sociale.
Această turnură, de la verificare la identificare, poate părea subtilă, dar are riscuri enorme. Astăzi, când un polițist de frontieră te verifică, nu verifică doar că ești cine pretinzi că este, ci îți întocmește un dosar de identificare – și asta ar putea include o sugestie făcută autorităților despre cum ar trebui să te trateze, mai susține profesorul.
În cele din urmă, înlocuirea pașapoartelor fizice cu forme de identificare digitale reprezintă o provocare pentru conceptul de „cetățenie”. Ceea ce nu se discută niciodată este faptul că acestea pot schimba criteriile prin care călătorii au voie să intre și să plece dintr-o țară.
Ce este Biometria
Biometria cumulează tehnologiile care identifică o persoană / autentifică identificarea unei persoane pe baza caracteristicilor fizice sau chiar comportamentale. Dezvoltarea biometriei s-a petrecut în ritm amețitor, de la tehnologii bazate pe amprenta digitală, la cele bazate pe recunoașterea irisului, recunoașterea facială sau chiar a ritmului biologic ori pe caracteristici comportamentale precum trăsături specifice mersului unei persoane. Pentru că suntem în era vitezei și a simplificării, autentificarea biometrică a devenit din ce în ce mai comună, inclusiv în sistemele de acces în instituții sau în spații publice ori private, dar și în comerț.
Se va ajunge la acele „fete de piatra” din profeție…