Fanarul ia în considerare acordarea autocefaliei schismaticei „biserici macedoniene”

Author:

Photo: romfea.gr

„Există sentimentul că Patriarhia Constantinopolului va iniția discuțiile formale despre autocefalie” a spus jurnaliștilor, mitropolitul Petru din Prespa-Pelagoniski al schismaticei „biserici ortodoxe macedoniene”, după cum relatează Romfea.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Deși încă nu au existat contacte sau întâlniri oficiale, dorința informală a însuși Patriarhului Bartolomeu pentru a rezolva problema schismei sârbo-macedoniene există deja.

„Există predispoziția Patriarhiei Constantinopolului de a rezolva problema autocefaliei bisericii noastre, într-una din viitoarele sesiuni ale Sfântului Sinod”, a adăugat ierarhul schismatic.

Un alt ierarh al „Bisericii Ortodoxe Macedoniene” și-a exprimat aceeași speranță, in februarie, cum ca Constantinopolul va începe cât de curând procesul de recunoaștere a autocefaliei „Bisericii Ortodoxe Macedoniene”.

Poate că nu este deloc o coincidență nici faptul că secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, deabia a fost în Macedonia de Nord, unde și-a făcut timp să se întâlnească cu conducătorul „Bisericii Ortodoxe Macedoniene”, arhiepiscopul Ștefan de Ohrid și Macedonia. Departamentul de stat sprijină in mod deschis interferenta Constantinopolului în Ucraina, care a fost dublată de sprijinul Statelor Unite ale Americii.

Cu toate acestea, mitropolitul Petru a spus că încă nu este clar ce nume va avea „biserica macedoniană”, ținând cont că patriarhul Bartolomeu, grec de neam, a declarat că nu va recunoaște autocefalia acesteia, atâta timp cât va avea orice versiune a cuvântului „macedonian” în titlul său.

Ierarhul macedonian este conștient și de relațiile tensionate cu Bierisca Sârbă și nu se așteaptă la niciun acord cu sau sprijin din partea acesteia. „Biserica macedoniană” s-a rupt din biserica mamă, Biserica Sârbă, în 1967.

Cu toate acestea, „Biserica Ortodoxă Macedoniana” s-a adresat „Bisericii Ortodoxe Bulgare”, în noiembrie 2017, cerându-i acesteia ajutor pentru a deveni biserică autocefală recunoscută canonic. „Biserica ortodoxă bulgară ” a fost de acord să ajute ceea ce a dus la furia bisericilor din Serbia și Grecia precum si a Patriarhiei ecumenice.

Atunci, „Biserica Ortodoxă Macedoniană” a apelat direct la Patriarhia ecumenică cu scopul de a-și regulariza statutul canonic iar aceasta a raspuns ca va prelua aceasta problema și va lua masurile care se impun „în condițiile esentiale ale respectării puterilor și privilegiilor istorico-canonice ale Patriarhiei ecumenice”.

Cu toate acestea, in octombrie 2018, Patriarhul Bartolomeu, s-a razgandit si a declarat ca nu se va ocupa de problema macedoneana intrucat macedonienii sunt parte a teritoriului canonic al Bisericii Ortodoxe Sarbe si tin de Patriarhia Constantinopolului.

Situatia din Ucraina a aratat insa ca nu exista nimic care sa-l impiedice pe Patriarhul Bartolomeu sa se razgandeasca si sa decida sa intervina.

Protopopul Nikolai Danielevici, seful adjunct al Departamentului pentru Relatii Externe bisericesti ale Bisericii Ortodoxe Ucrainiene, a remarcat dubla ipostaza in care se regasesc actiunile Patriarhului vizavi de situatia din Ucraina pe de-o parte si Macedonia de cealalta parte. Acesta a intervenit pe teritoriul „Bisericii Orotodoxe Ucrainiene” insa a refuzat sa se amestece pe teritoriul „Bisericii Ortodoxe Sarbe” pe de alta parte.

Chiar si in aceasta situatie, posibila interventie a Constantinopolului, pe teritoriul „Bisericii Ortodoxe Sarbe” continua sa fie o amenintare care atarna asupra capetelor ierarhilor sarbi, mai ales dupa ce Biserica Sarba a luat o pozitie dura si de neclintit impotriva actiunilor necanonice ale Constantinopolului in Ucraina.

Inspirata de situatia din Ucraina, acum o alta „biserica” mult mai mica, „biserica ortodoxa muntenegreana” viseaza sa primeasca autocefalia si persecuta constant Biserica Sarba canonica.

Desi in iunie, patriarhul Bartolomeu, a trimis o scrisoare catre presedintele Muntenegrului, indemnand-ul să renunțe la visul sau de a obtine o autocefalie recunoscuta, Patriarhul are toate sansele sa se răzgândească si in acest caz.

Planurile Constantinopolului in privinta „Bisericii Ortodoxe Macedonene” au fost oricum cel mai probabil amânate de esecul proiectului autocefaliei din Ucraina.

2 thoughts on “Fanarul ia în considerare acordarea autocefaliei schismaticei „biserici macedoniene””

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X