(Natural News) Centrala nucleară japoneză Fukushima Daiichi a fost pusă în funcțiune în 1971 și a fost una dintre cele mai mari centrale din lume până când dubla catastrofă naturală din martie 2011 a provocat al doilea cel mai grav accident nuclear din istorie.
Operatorul centralei, Tokyo Electric Power (Tepco), a făcut tot posibilul pentru a izola acumularea de ape subterane contaminate, dar rapoarte recente indică faptul că au pierdut efectiv războiul.
Soluția necesară a fost să stocheze 1 milion de tone de apă toxică în 1.000 de rezervoare de șantier, dar compania a avertizat acum că va rămâne fără depozite de rezervoare până la jumătatea anului 2022. Soluția propusă? După ce a făcut tot posibilul pentru izola apa din cauza toxicității sale, Tepco insistă acum că poate fi diluată în siguranță, fiind drenată în mare.
Ce a declanșat dezastrul nuclear de la Fukushima?
Așa cum a explicat Encyclopedia Britannica, mai întâi zona Fukushima a fost zguduită de un cutremur cu magnitudinea de 9,0. Apoi, două zile mai târziu, un tsunami masiv de 50 de metri a făcut apropiere de mal, în dauna generatoarelor de rezervă ale centralei. Cele trei reactoare care funcționau la acel moment au fost oprite cu succes, dar pierderea de putere cauzată de avarierea generatorului a făcut ca sistemele de răcire ale reactoarelor să eșueze în câteva zile. Temperaturile ridicate rezultate au determinat supraîncălzirea combustibilului tijelor, care a început să se topească, eliberând radiații.
Muncitorii au pompat apă rece de mare și acid boric în unități pentru a încerca să le răcească, dar s-a descoperit mai tărziu, că o parte din materialul topit, a cauzat găuri mari în partea inferioară a vaselor, expunând parțial materialul nuclear.
Natural News a raportat anterior:
Chiar dacă dezastrul nuclear de la Fukushima a avut loc în urmă cu șapte ani, deșeurile radioactive au continuat să se acumuleze pe măsură ce apa subterană curge printre clădirile reactorului distrus devenind contaminată. Acest lucru creează un uimitor 160 de tone de apă contaminată în fiecare zi.
În timp ce dispozitivele de purificare utilizate de Tokyo Electric Power Company (TEPCO) elimină cea mai mare parte a materialelor radioactive, un izotop radioactiv de hidrogen cunoscut sub numele de tritiu nu poate fi îndepărtat, iar apa contaminată cu tritiu continuă să creeze mari probleme.
De ce guvernul susține că a arunca apa în ocean este o idee bună?
Oficialii atât din Tepco, cât și din guvernul japonez insistă acum că, din moment ce tritiul există în natură, aruncarea acestei ape în ocean este o soluție perfect sigură pentru această problemă.
„Singura opțiune va fi să-l scurgeți în mare și să-l diluați”, a spus Yoshiaki Harada, un politician japonez, la un buletin de știri care a avut loc recent la Tokyo. „Guvernul va discuta despre acest lucru, dar aș dori să îmi expun părerea personală.”
Potrivit The Guardian, studiile recente au descoperit că ar fi nevoie de aproximativ 17 ani pentru a atinge nivelurile de contaminare suficient de scăzute pentru a îndeplini standardele de siguranță ale uzinei.
Pescarii locali și-au exprimat furia pentru că apa toxică ar putea să fie aruncată în ocean, iar Coreea de Sud și-a exprimat îngrijorarea cu privire la impactul potențial asupra reputației industriei sale de pescuit.
Între timp, există dovezi că radiațiile de la Fukushima provoacă deja daune animalelor și vieții marine, cât mai departe de coasta de vest a Statelor Unite:
- multe tipuri diferite de animale au fost găsite cu răni deschise și pierderi de blană;
- un număr mare de lei de mare au murit în mod inexplicabil;
- populația somonului roșu este în continuă scădere atât în Canada, cât și în Alaska;
- pe litoral, s-au găsit pești care sângerează de la branhii, ochi și burtă, fără niciun motiv aparent;
- oamenii de știință au detectat niveluri neobișnuit de ridicate de cesiu-137 în plancton în Pacific;
- s-a constatat că tonul roșu a fost contaminat cu radiații; și
- oamenii de știință din Canada au descoperit niveluri extrem de ridicate de radiații nucleare în probele prelevate dintr-o varietate de pești.
Imaginează-ți consecințele nefaste, dacă Tepco începe să arunce activ apa contaminată direct în ocean!
La Cernavoda se arunca in Dunare titriu. Titriu e un atom de hidrogen instabil si e adevarat ca se dezintegreaza in cativa ani 20, dar are anumite proprietati care il fac foarte usor de asimilat in compusi organici. Este un gaz, este un foarte puternic combustibil, prin ardere se va transforma in vapori de apa radioactiva. Titriul exista si este creat in mod natural in straturile suiperioare ale atmosferei, dar in cantitati foarte mici.
Orice centrala nucleara deverseaza titriu.
*tritriu