Reuters

Poliţia din Hong Kong a folosit marţi tunuri cu apă pentru a dispersa demonstranţii adunaţi în apropierea sediului guvernului local, informează dpa.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Pe insula Hong Kong, zeci de mii de oameni au sfidat o interdicţie dictată de poliţie şi au ieşit pe străzi pentru a-i cere şefei executivului local, Carrie Lam, să dea curs revendicărilor lor privind reforma care au rămas în mare parte aceleaşi de la începerea protestelor, în luna iunie.

Furia manifestanţilor este îndreptată şi contra Beijingului, care celebrează marţi 70 de ani de regim comunist printr-o mare paradă militară.

Anterior, poliţia a lansat grenade cu gaze lacrimogene către manifestanţi în districtul Kowloon, unde aveau loc demonstraţii de amploare mai mică.

Un protestatar a fost împușcat în piept de forțele de ordine în cursul unui miting desfășurat marți la Hong Kong, cu ocazia aniversării a 70 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze, informează publicația The South China Morning Press, citând o sursă neprecizată, preluată şi de mediafax.

Bărbatul a fost împușcat de poliție într-un incident violent produs în zona străzii Hoi Pa din zona Tsuen Wan.

Protestatarul împușcat este în stare critică, potrivit autorităților medicale din Hong Kong, care au precizat că alte 14 persoane au fost rănite până acum în cursul protestelor desfășurate marți.

Protestele din Hong Kong au început în 9 iunie după adoptarea unei legi care ar fi permis extrădarea pe scară largă către China continentală. Ulterior, actul normativ a fost suspendat.

După mai multe săptămâni de proteste, Carrie Lam a cedat în faţa uneia dintre revendicările demonstranţilor, anunţând la 4 septembrie retragerea integrală a proiectului de lege contestat.

Totuşi, Lam nu a reuşit să reducă nemulţumirile demonstranţilor care solicită crearea unei comisii de anchetă independente cu privire la violenţele poliţiei şi la reforma electorală.

Fosta colonie britanică, revenită în 1997 sub jurisdicţia Chinei, este de zeci de ani scena unor turbulenţe politice masive, pe fondul îngrijorării generate de amestecul tot mai mare al Beijingului în afacerile sale interne.