Ucraina: Presiuni pe credincioșii români din partea schismaticilor

Author:

Photo: spzh.news

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a întâlnit pe 21 februarie 2019, să discute, printre altele, despre actuala criză bisericească ucraineană. În raportul lor, ierarhii au menționat că sunt preocupați mai ales pentru cele 127 de parohii românești din Bucovina, din vecinătatea României și pentru păstrarea etniei și limbii lor.

În acest scop, Sinodul a decis că „este necesar să se obțină garanții scrise de la autoritățile Bisericii că li se vor acorda oportunitatea să se organizeze într-un vicariat român și să își cultive legătura spirituală cu Patriarhia Română”, menționând că un vicariat ucrainean operează în România din 1990.

Sinodul nu a menționat în mod explicit dacă se referă la autoritățile Bisericii canonice ucrainene aflate sub păstorirea  Mitropolitului Onufrie de Kiev și a toată Ucraina sau la cea schismatică „Biserică Ortodoxă din Ucraina” (OCU) aflată sub conducerea „Mitropolitului” Epifanie Dumenko, sau la ambele, însă schismaticii s-au grăbit să-și anunțe încă de la începutul lunii martie disponibilitatea creării unui astfel de vicariat.

Sinodul Episcopilor OCU a hotărât pe 27 iulie să creeze acest vicariat, deși, până în prezent, nu include niciuna dintre cele 127 de parohii românești. Oricum gruparea schismatică intenționează să schimbe lucrul acesta, prin intermediul tacticilor mârșave cu care ne-am obișnuit deja.

O sursă din Biserica Ortodoxă Română a declarat pentru presa ucraineană Vesti „OCU pune presiuni puternice asupra preoților și mirenilor pentru a umple vicariate române, iar aceasta ar putea duce la crearea unor structuri rivale românești în Ucraina”.

Mișcarea schismatică ucraineană a existat ca grup rival al Bisericii timp de 30 de ani, doar anul trecut a câștigat binecuvântarea Patriarhiei din Constantinopol pentru această existență controversată. Așa cum ierarhii, clericii și credincioșii Bisericii ucrainene au mărturisit de mai multe ori, dacă OCU nu poate presa oamenii și parohiile să li se alăture, oamenii lor vor recurge adesea la confiscarea violentă a bisericilor sau la reînregistrarea ilegală a acestora.

Potrivit sursei românești, diaspora română are de gând să apeleze la București și la Biserica Ortodoxă Română pentru sprijin și să-și declare loialitatea față de Biserica canonică ucraineană.

În urma sesiunii Sinodului Român din februarie, anumite parohii românești din Ucraina au început să-și declare loialitatea față de Hristos în Biserica ucraineană și față de primatul ei, Mitropolitul Onufrie.

Serviciul de presă al Eparhiei Cernăuți a Bisericii ucrainene a mai raportat că România se teme de posibile acțiuni agresive ale OCU asupra diasporei românești din Ucraina.

După cum a explicat reprezentantul presei, românii și ucrainenii care trăiesc împreună în armonie în Bucovina, le-au oferit ajutorul în calitate de colegi, fraților ortodocși, atunci când schismaticii au lansat atacuri fizice împotriva bisericilor lor. El a menționat, în mod special, exemplul recent din satul Mikhalcha, din Regiunea Storozhinetsky, din provincia Cernăuți, unde credincioșii români au venit în ajutorul fraților lor din Biserica Ucrainei, ajutându-i să-și protejeze biserica parohială locală.

El a amintit, de asemenea, tristul incident de la sfârșitul lunii martie, în satul Tovtry din provincia Cernăuți, unde „preoții” din OCU și activiștii aflați în stare de ebrietate au încercat să își însușească o parohie atacându-l fizic pe preot, spunându-i să se întoarcă acasă în România. Nu doar că acest lucru demonstrează ura etnică a unora din OCU, dar și absurditatea acestui lucru, având în vedere că schismaticii nu și-au dat seama că era, de fapt, un etnic ucrainean.

Uimitor, un „preot” al OCU a avut nesimțirea să-i acuze pe românii din Bucovina că au incitat la dușmănie etnică.

„Epifanie și Zorya [purtătorul de cuvânt OCU – Ed.] își manifestă intențiile de a crea un vicariat român, însă pe teren există exemple de „iubire inversă”, a comentat  presa.

Mai mult, după cum observă Vesti, există o agitație în mass-media românească în această privință.

„Comunitatea română știe că în statul ucrainean există o politică de asimilare forțată a minorităților, care a culminat cu legea educației din 2018 și legea privind limba de stat din 2019. Niciun preot român nu a trecut de partea schismaticilor, deși li s-au promis că vor avea permisiunea să slujească în limba română. Cum pot fi crezuți, după ce timp de zeci de ani au arătat contrariul?”, se întreabă Iosif Mihăileanu.

Credincioșii din Bucovina sunt îngrijorați că OCU și susținătorul zelos, guvernatorul interimar Cernăuți, Mikhail Pavlyuk vor înregistra, pur și simplu, parohiile românești la OCU, așa cum a făcut-o de multe ori cu parohiile ucrainene.

traducere de Nicoleta D.

One thought on “Ucraina: Presiuni pe credincioșii români din partea schismaticilor”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X