Au fost descoperite osemintele a cinci mărturisitori din temnițele comuniste la Târgu Ocna

Author:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

În urma celei de-a VI-a campanii de săpături arheologice coordonată de domnul Marius Oprea, istoric și arheolog din cadrul Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, s-au descoperit în cimitirul Parohiei Poieni, două morminte comune. Acestea adăposteau nu mai puțin de cinci trupuri ale deținuților din Penitenciarul Spital-Târgu Ocna, informează tgocna.ro.

Cu acest prilej a fost săvârșită o slujbă de pomenire a martirilor și deținuților politici, de către părintele protopop Ioan Bârgăoanu, părintele Andrei Turcu, împreună cu parohul acestei biserici, preotul Cristian Mazilu.

Au fost ușor de identificat osemintele celor cinci deținuți, deoarece ei erau îngropați în secret, în gropi comune, fără o pregătire necesară așa cum se cade fiecărui creștin, fiind lipsiți chiar și de slujba înmormântării. Aceste rămășițe au fost supuse unei expertize arheologice, urmând să se facă și expertiza criminalistică și medico-legală pentru a se putea identifica numele fiecăruia.

Trebuie amintit faptul că printre deținuții care au pătimit în Penitenciarul Spital-Târgu Ocna se numără, arhimandritul Gherasim Iscu , Valeriu Gafencu , Preotul Ilie Lăcatușu , Pr. Constantin Voicescu și mulți alți clerici.

Osemintele au fost înhumate într-un cimitir parohial situat în apropierea penitenciarului, lângă biserica ortodoxă cu hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena aflată în Parohia Poieni, pe str. Crizantemelor.

În Penitenciarul Tîrgu Ocna, potrivit surselor documentare existente în arhive, au fost încarcerate 843 de persoane condamnate pentru delicte politice, în perioada 1950-1964. Dintre cei peste 800 de deținuți politici, 73 și-au găsit sfârșitul în temniță.

Morții au fost îngropați într-un cimitir parohial aflat în apropierea penitenciarului. Trupurile persoanelor decedate au fost depuse în gropi individuale sau comune, fără sicriu și fără ca mormintele acestora să aibă vreo cruce ori alt semn distinctiv la căpătâi.

În timp, cimitirul s-a extins, astfel că în ultimii ani noile gropi apărute au afectat multe dintre mormintele deținuților. Primele cercetări arheologice în zonă au avut loc în 2011 și 2013. Atunci, cercetătorii au descoperit, în urma săpăturilor, 22 de morminte. Alte 20 de morminte au fost descoperite în cursul anului 2018. În cazul a 13 din cele 42 de morminte, arheologii au ajuns la concluzia că aparțineau foștilor deținuți politici.

Rămășițele pământești sunt însă dificil de identificat. De aceea, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc face apel la urmașii celor care au murit în Penitenciar să contacteze autoritățile, în vederea identificării persoanelor decedate.

“Rămășițele pământești recuperate în cursul cercetărilor anterioare la care se adăuga și cele care se vor mai descoperi în campaniile următoare, intră în circuitul legal al expertizelor medico-legale și antropologice, toate investigațiile trebuind să conducă în cele din urmă la stabilirea identității acestor victime prin efectuarea testelor comparative de ADN. Din păcate, reamintim că multe din mormintele deținuților politici au fost distruse în decursul timpului de înmormântările ulterioare, iar pentru recuperarea acestora nu se mai poate face nimic. Multe dintre victimele care au murit în acest penitenciar au rude și urmași care, de la căderea oficială a regimului comunist, așteaptă din partea autorităților statului adoptarea unor măsuri reale și efective care să conducă la descoperirea și recuperarea osemintelor acestor oameni, care au zăcut zeci de ani în morminte anonime. Acţiunea de la Târgu Ocna are o dimensiune recuperatorie, memoria fiind, așa cum se știe, ultima formă de justiție omenească posibilă. Cazul deținuților politici morți în penitenciarul de la Târgu Ocna și a locului unde aceștia au fost îngropați face obiectul unui dosar de cercetare penală, deschis la Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție ca urmare a unei sesizări depuse de IICCMER”,  se arată într-un comunicat al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

Din echipa de cercetare fac parte arheologi din mai multe judeţe ale ţării, iar întreaga acţiune va fi supravegheată îndeaproape de un procuror militar.

7 thoughts on “Au fost descoperite osemintele a cinci mărturisitori din temnițele comuniste la Târgu Ocna”

  1. Unde sunt cei care i-au omorat pe acesti detinuti politici? Ce pensii primesc acesti ucigasi de la statul roman?
    De ce nu sunt canonizati acesti martiri?
    Raspunsul vine ca de la sine: Si astazi avem in fruntea tarii aceeasi conducere ca pe timpul regimului comunist. Toti isi dau mana, inclusiv varful BOR, la calcarea in picioare a neamului romanesc. Daca la laici se mai poate intelege departarea de Dumnezeu, la clerici nu se poate admite vreo scuza. Din ceea ce se vede, conducerea politica a tarii a dat mana cu BOR si acest tandem isi continua drumul nestingherit catre imparatia lui Antihrist. Politicul si-a ales dinainte vreme pe cel care sa le faca planurile sau care sa nu-i deranjeze in persoana actualului patriarh. Iar Dumnezeu a ingaduit aceasta alegere pentru invartosarea inimii preotimii care alearga dupa averi. Se intampla exact ca in zicerea: ” Cum e poporul de credincios asa si conducatorul”.
    Se vede destul de limpede ce fel de preoti avem, din aceea care nu mai slujesc adevarului ci patriarhului ales de masoni.
    La ce ne putem astepta din partea unor astfel de slujitori? La nimic bun.
    Sa ne intarim cat mai avem timp, caci diavolul le va cere lucruri noi celor care au pactizat cu el, lucruri care or sa ne vizeze pe noi. Aceasta concluzie este una destul de logica avand in vedere cui slujim fiecare dintre noi. Dar biruinta, asa cum Maica Domnului i-a transmis in vedenie lui Valeriu Gafencu in noaptea de Craciun pe cand era in temnita, este a Fiului ei, adica a lui Hristos. Daca traim in Hristos atunci biruinta va fi a noastra, iar de nu, atunci va fi a acelora care traiesc in El. Iar biruinta poate fi asemenea cu cea a Sfantului Mare Mucenic Gheorghe.
    Tuturor mantuire!

    1. Mi-a atras atentia ceva in cartea „Sfintii inchisorilor” editata de curand la Petru Voda, ceva anume legat de viata si de trecerea la Domnul a Parintelui Dimitrie Bejan, un fapt ce are legatura cu subiectul de fata(martirii inchisorilor comuniste).
      Parintele Bejan, care a fost prigonit aproape 50 de ani, cifra care reiese adunand anii de detentie cu anii de dupa detrntie, ceea ce ne da mult de gabdit, a cerut in testament:”SA NU I SE PREDICE SI NICI FLORI SA NU SE ARUNCE LA INMORMANTAREA LUI”
      De ce credeti ca a cerut asa ceva? Raspunsul are legatura cu anii de prigoana de dupa inchisoare cand nimeni nu i-a intins vreo mana de ajutor. Si atunci de la cine sa primeasca slujba? Biserica l-a parasit inainte de a muri. Dar oare acea Biserica se mai poate numi Biserica Ortodoxa Romana? Nicidecum. De aceea nu a acceptat sa i se slujeasca si bine a facut.
      Acelasi lucru se va intampla si cu noi cei ingraditi de erezie. Sa-i urmam exemplul Parintelui Dimitrie Bejan. Iar florile nu le-a primit si din smerenie de la unii iar de la altii din acelasi motiv ca in cazul slujbei de inmormantare.
      Doamne ajuta!

      1. Confunzi predica / discursul cu slujba de inmormantare.

        Cum sa ceara parintele Dimitrie sa nu i se faca slujba?

        Ai grija! Gandirea schismatica naste monstri.

        1. Da, imi cer scuze, nu despre slujba e vorba, ci despre predica. Predica si florile nu le-a ingaduit Parintele Bejan. De ce oare?
          Doamne ajuta!

  2. In temnitele comuniste erau si infractori criminali etc pentru voi toti care au fost acolo sant marturisitori frumos. Stiti voi exact unde au fost ingropati cei care chiar au aparat ortodoxia? Pentru ca sunt sigur ca comunistii nu lea pus cruce nici nu a scris numele pe ea. Mai terminati doar Dumnezeu ii stie care sant si care nu pentru ca nu orice os gasit acol este marturisitor sa fim realisti.

    1. Nu am spus va toti cei din inchisori au fost sfinti, dar pe sfinti de ce nu-i canonizeaza? Pentru ca a-i canoniza nu corespunde masurii credintei lor. Acestia toti care nu au intrerupt pomenirea ierarhilor semnatari in Creta, sunt pastori platiti care nu-si pun viata pentru oile lor. Se vede clar care e interesul acestor pastori platiti:BANUL. Cand interesul va fi slujirea lui Hristos atunci ii vor canoniza. Dar mai intai trebuie sa se modifice ceva in structura BOR.
      Doamne ajuta !

  3. Noi nu știm dacă rămășițelor găsite sunt ale unor creștini ortodocsi, că poate au aparținut unor greco-catolici.
    Nici Biserica Rusă nu considera autentice rămășițelor țarului Nicolae al II-lea și ale familiei sale, deși acelea chiar au fost autentificate de oamenii de știință prin analizele probelor de ADN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X