Comunicat al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș
Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), organizaţie civică reprezentativă a celor 400.000 de români din judeţele Transilvaniei de Sud-Est, a adresat Ministerului Apărării Naţionale, în temeiul Legii nr. 544/2001, o solicitare de informaţii privind avizarea monumentelor istorice, care a fost remisă, spre analiză, Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor.
La întrebarea referitoare la maghiarizarea Cimitirului internaţional militar din Sf. Gheorghe, judeţul Covasna, redăm răspunsul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor:
„Referitor la situaţia Parcelei eroilor din Primul Război Mondial din cadrul Cimitirului comunitar Sfântu Gheorghe, precizăm faptul că Primăria municipiului Sfântu Gheorghe ne-a înştiinţat, în anul 2011, despre intenţia de restaurare a necropolei de război, transmiţând în acest sens un proiect. Din acel moment şi până în 2013, între Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor şi autoritatea publică locală s-a purtat corespondenţă, iar instituţia noastră a formulat, în repetate rânduri, observaţii la variantele de proiect retransmise (în special, în ceea ce priveşte inscripţionarea corectă pe însemnele de căpătâi şi pe monumentul central a numelor militarilor români, conform înscrisurilor de arhivă, precum şi referitor la obligativitatea respectării amenajărilor şi formei iniţiale).
În luna aprilie 2013, Oficiul a emis un aviz pentru efectuarea lucrărilor de restaurare a parcelei de onoare, cu termen de execuţie un an de zile (01.04.2013 – 01.04.2014), prin care se preciza obligativitatea efectuării lucrărilor de mutare a construcţiilor a căror simbolistică nu respectă semnificaţia necropolei de război, respectiv monumentul „Mileniului maghiar” şi elementele memoriale executate din lemn sculptat, din perimetrul parcelei de onoare.
Din întregul proiect prezentat spre avizare s-au realizat lucrări numai la monumentul central, pe care au fost inscripţionate nume de militari aparţinând mai multor naţionalităţi, aspect constatat şi cu ocazia misiunilor efectuate în anii următori.
La începutul anului 2018, în presa locală a apărut un articol intitulat „Reabilitarea Cimitirului Eroilor din Sfântu Gheorghe, pe lista proiectelor Centenarului Marii Uniri”. Drept urmare, Oficiul s-a adresat Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe, solicitând detalii în acest sens, însă nu a primit datele referitoare la continuarea proiectului.
În luna aprilie 2019, o delegaţie a Oficiului a desfăşurat o misiune de documentare şi inspecţie a stării de întreţinere şi conservare a mormintelor şi operelor comemorative din judeţul Harghita. Cu acest prilej, la Parcela eroilor căzuţi în Primul Război Mondial, situată în cimitirul comunitar din municipiul Sfântu Gheorghe, s-a constatat faptul că primăria nu a finalizat lucrările prezentate în proiectul transmis spre avizare instituţiei noastre. Monumentul central, deşi a fost restaurat, prezenta semne de erodare; unele însemne de căpătâi erau înclinate, altele lipseau, iar inscripţiile de pe acestea erau ilizibile; de asemenea, se impuneau lucrări de toaletare a gardului viu împrejmuitor, de refacere a bordurilor afundate în pământ, de reparare a stâlpilor laterali, pe unde se realizează accesul în parcelă.
Drept urmare, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a transmis Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe o scrisoare prin care reitera solicitarea privind dispunerea, în regim de urgenţă, a măsurilor care se impun pentru readucerea necropolei de război la o stare demnă de sacrificiul eroilor care au decedat în timpul conflictelor armate”.
FCRCHM solicită Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe să îndeplinească cerinţele legale stabilite de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi să finalizeze în cursul acestui an lucrările de reabilitare a Cimitirului Internaţional al Eroilor din incinta cimitirului comunitar din Sfântu Gheorghe, în vederea sfinţirii de către reprezentanţii tuturor cultelor, în prezenţa ambasadorilor ţărilor ai căror eroi îşi dorm somnul de veci în cimitirul din Sfântu Gheorghe.
Biroul de presă al FCRCHM
Cel mai dureros este faptul ca sunt multe asemenea locuri in Romania si media ascunde asemenea informatii , mai ales cand e vorba de cimitirele eroilor ROMANI din primul razboi mondial . Multe dintre acestea au fost practic vandute dupa 1989 . Chiar si in perioada stalinista cele mai multe au rezistat , dar de cand cu capitalismul , doar banul a contat , nu si eroii . ONPCE stie multe dar nu are voie sa spuna .
Ungurii astia parca ar fi un popor demonizat…
Sânge de barbari…
Pt cei care stiu: Se mai pot elibera pasapoarte care sa NU fie electronice? Pentru Turcia ma intereseaza.