Butoiul cu pulbere din Golful Oman. SUA-Iran la un pas de conflict armat

Author:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Armata americană a făcut publică o înregistrare despre care susține că arată cum Garda Revoluționară din Iran îndepărtează o mină neexplodată din peretele unui petrolier avariat în atacul din Golful Oman, de joi.

Relaţia dintre Statele Unite şi Iran stă pe un butoi cu pulbere. Oficialii americani au distribuit pe lângă video-ul care, susțin ei, demonstrează implicarea Iranului în atac, o fotografie care ar arăta mina neexplodată înainte de a fi înlăturată din petrolierul japonez.

În atacul, numit suspect de oficialii iranieni, a fost avariat și un petrolier norvegian. SUA a acuzat Iranul că se află în spatele atacului asupra celor două nave, iar Iranul a respins categoric acuzațiile.

În urm incidentului, Statele Unite au trimis o altă navă de război în Golful Oman, deși au anunțat că nu au niciun interes să se angajeze într-un nou conflict din Orientul Mijlociu.

SUA denuță Iranul și la ONU 

Ambasadorul Statelor Unite la ONU, Jonathan Cohen, le-a spus celorlalţi 14 parteneri din Consiliul de Securitate cu prilejul unei reuniuni solicitate de urgenţă de Washington, că toate elementele indică Iranul ca fiind responsabul de acest atac.

El a intrat în detalii cu privire la tipul de bombe utilizate şi acţiunea “sofisticată”. “Dacă nu reacţionăm, sunt posibile alte atacuri”, a adăugat el, citat de diplomaţi.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a anunțat joi în cursul unei declaraţii oficiale că: “Guvernul Statelor Unite consideră că Republica Islamică Iran este responsabilă de atacurile comise în Marea Oman”.

Reacția Rusiei după ce SUA au acuzat Iranul 

Cu prilejul reuniunii ONU, toate ţările şi-au exprimat îngrijorarea joi seară în faţa accentuării tensiunilor. Mai multe ţări au cerut “o anchetă independentă” asupra ultimului atac.

Rusia a subliniat că “nu trebuie să ne precipităm asupra concluziilor”, potrivit unei surse diplomatice.

Cum s-a produs atacul din Golful Oman și cine este de vină 

Două petroliere, unul norvegian şi altul japonez, au fost atacate joi dimineaţă în Golful Oman. Echipajele celor două nave au fost evacuate de urgenţă şi momentan nu se cunosc cauzele exacte ale incidentului survenit pe fondul tensiunilor dintre Washington şi Teheran. Iniţial s-a spus că nava niponă ar fi fost lovită de o torpilă, dar armata SUA vorbește de mine magnetice.

În urmă cu câteva săptămâni, alte atacuri au vizat patru nave, în largul coastelor Emiratelor Arabe Unite.Statele Unite au atribuit incidentele Iranului, care a negat însă orice responsabilitate.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite va organiza vineri o reuniune de urgenţă pe tema atacurilor. Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a îndemnat la calm şi a cerut evitarea oricăror ”provocări” în regiune.

Cu o lună în urmă, au avut loc deja atacuri împotriva a patru nave, între care trei petroliere, în largul Emiratelor Arabe Unite (EAU), acte pentru care Washingtonul a acuzat Teheranul. Iranul a dezminţit orice implicare.

“Suspect este puţin pentru a descrie ceea ce se pare că s-a întâmplat joi dimineaţă”, a transmis ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif, remarcând că atacurile, dintre care unul a vizat o navă japoneză, au avut loc în timp ce premierul nipon Shinzo Abe se întâlnea pentru “discuţii amicale” cu liderul suprem iranian, ayatollahul Khamenei.

Bloomberg: Iranul NU are de câștigat nimic din atacuri și va fi învinovățit oricum

Într-o analiză publicată de Bloomberg, jurnalistul Julian Lee explică faptul că Iranul nu are prea multe din câștigat din atacurile asupra nevelor din Golf. Cu toate acestea, chiar dacă este sau nu responsabil, Teheranul va suferi de pe urma acestora.

Petrolierul Front Altair transporta 75.000 de tone de țiței din Abu Dhabi în Japonia. A doua navă implicată în atacul de joi, Kokuka Courageous, ducea metanol din Arabia Saudită în Singapore.

Acuzaţiile americane  sunt lipsite de fundament, a afirmat vineri Iranul, acuzând la rândul său Washingtonul de “sabotaj diplomatic”, relatează Reuters.

“Faptul că SUA au profitat imediat de ocazie pentru a lansa alegaţii împotriva Iranului fără să existe vreo dovadă întemeiată sau circumstanţială în acest sens arată clar că (Washingtonul şi aliaţii săi arabi) au trecut la planul B: cel al sabotajului diplomatic şi al disimulării #TerorismuluiEconomic împotriva Iranului”, a scris pe Twitter ministrul de externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif.

Acuzaţiile lansate de şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo sunt “lipsite de fundament”, se subliniază într-un comunicat al Ministerului iranian al Afacerilor Externe.

“A acuza Iranul pentru accidentele suspecte şi nefericite cărora le-au căzut victimă petroliere pare să fie cea mai simplă soluţie pentru dl Pompeo şi celelalte autorităţi americane”, notează în comunicat purtătorul de cuvânt al MAE de la Teheran, Abbas Moussavi.

Acesta insistă că, dimpotrivă, Iranul, care este “responsabil cu asigurarea securităţii în strâmtoarea Ormuz”, a venit ”în ajutorul” navelor avariate şi le-a “salvat” echipajele.

Prețul petrolului a urcat după atacuri

Cotaţia barilului de petrol a crescut joi cu peste 4%, după atacuri. Prin strâmtoarea Ormuz trece aproape o cincime din petrolul mondial, adică aproximativ 17,2 milioane de barili pe zi.

5 thoughts on “Butoiul cu pulbere din Golful Oman. SUA-Iran la un pas de conflict armat”

  1. Iranienii au luat mina neexplodată si au vazut ca pe ea scrie Made in USA! Asta se cheama furt al unei proprietati a marinei americane. Sa vedem daca o vor inapoia lui Trump, ca sa scape de razboi.

  2. Atentie de unde preluati stirile. Pro tv nu este un post profesionist si nici credibil. Prezinta aiuritor o pozitie pro-americana.

    La fel o face si Bloomberg care nici nu stie pavilionul, ce transporta si unde unde se deplasa primul petrolier.

    – The Front Altair, a 250 meter long crude oil tanker under the flag of the Marshal Islands, came from the United Arab Emirates and was on was on its way to Taiwan. Its load of 75,000 tons of naphta caught fire and the crew had to abandon the ship.
    – The second attacked ship is the Kokuka Courageous, a 170 meter long tanker flagged by Panama. It was coming from Saudi Arabia and on its way to Singapore. The ship has its hull breached above the water line, but its load of methanol seems to be intact.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X