Chris Hughes, care a fondat în Facebook în urmă cu 15 ani împreună cu Mark Zuckerberg şi alţii, în perioada în care erau studenţi la Harvard, crede că Guvernul american ar trebui să dezasambleze platforma social media.
„Este timpul pentru scindarea Facebook” prin separarea reţelei de socializare – activitatea sa iniţială – de aplicaţiile Instagram şi WhatsApp, scrie, într-un articol publicat de The New York Times, Chris Hughes, cofondator al grupului Facebook, pe care între timp l-a părăsit.
Hughes susţine că Zuckerberg deţine „o putere necontrolată”, ceea ce reprezintă un fapt fără precedent şi total contrar spiritului american.
„Mark este o persoană bună. Dar sunt furios că această concentrare a lui pe creştere l-a făcut să sacrifice securitatea pentru clicuri”, a scris Hughes. „Sunt îngrijorat că Mark s-a înconjurat de o echipă care îi consolidează părerile şi nu i le contestă”, adaugă el.
În acelaşi articol, Hughes cere Comisiei Federale pentru Comerţ şi Departamentului de Justiţie să oblige Facebook să facă din Instagram şi WhatsApp companii separate şi să interzică Facebook să facă achiziţii timp de câţiva ani.
„Mark Zuckerberg nu poate repara Facebook, dar guvernul nostru poate”, a mai scris el. „Aspectul cel mai problematic al puterii Facebook este controlul unilateral al lui Mark asupra discursului. Nu există precedent privind abilitatea lui de a monitoriza, organiza şi chiar cenzura conversaţii a două miliarde de oameni”, arată fostul partener al lui Zuckerberg.
O nouă agenție federală pentru companiile de tehnologie
Chris Hughes crede că, pe lângă solicitarea către Facebook de a renunţa la Instagram şi WhatsApp, Congresul ar trebui să creeze o nouă agenţie federală care să reglementeze companiile de tehnologie. O astfel de agenţie ar putea fi mandatată să protejeze datele personale şi să creeze „instrucţiuni pentru un discurs acceptabil în social media”.
Concret, Chris Hughes propune ca Instagram şi WhatsApp să fie în viitorul apropiat separate de Facebook. Aceste aplicaţii ar putea fi eventual cotate la bursă.
Hughes arată că această scindare nu ar implica niciun cost pentru autorităţile americane şi ar permite oferirea „celor mai ridicate standarde de protecţie a vieţii private” graţie concurenţei.
Chris Hughes a precizat că şi-a vândut partea de Facebook în 2012 şi că nu investeşte direct în nicio companie social media.
Mark Zuckerberg „a creat un Leviatan care elimină spiritul întreprinzător şi limitează alegerea consumatorilor”, afirmă Hughes, care este membru al Institutului Roosevelt şi al Economic Security Project, ce militează pentru instaurarea unui venit minim pentru subzistenţă în SUA.
Reţeaua de socializare online americană, care în ultimii ani a cumpărat aplicaţiile Instagram şi WhatsApp, atrage 2,7 miliarde de utilizatori lunar. Grupul a raportat un profit de 2,43 miliarde de dolari în primul trimestru din 2019.
Guvernul American (CIA) a creat Facebook, iar acum tot lor li se cere ajutorul sa il „repare”…..mi se pare corect 🙂
Iar desfiinteaza astia fakebook, lasand 2,7 miliarde de dependenti IN SEVRAJ? Pai de-abea ce a ajuns o putere mondiala, dupa ce au bagat miliarde si miliarde de dolari in el, abea au inceput sa invete cum sa manipuleze „turma” ca sa influenteze alegerile (personal cred ca nici nu se influenteaza alegerile ci opiniile oamenilor, gandirea; la alegeri… „conteaza cine numara voturile”, nu cati voteaza sau cum voteaza), abea au invatat sa „apese pe buton” si sa iasa vreo 30.000 prin Piata Universitatii din Bucuresti sau vreo 70.000 prin Piata Victoriei (iar presa sa sara cu cifra de 200.000) scandand „ce li se spune” (jos cu aia, sus cu ceilalti: jos coruptii PSD, sus coruptii PNL, ca aia sunt mai buni), iar acum, pentru ca asa zice ‘nea cutare asta (si altii ca el), or sa inchida pravalia, opresc serverele… si o sa fie liniste si pace, IAR EI NU VOR MAI AVEA CONTROL TOTAL ASUPRA MASELOR „ca nu e frumos”!!
OARE?…
Unde n-ar baga Dumnezeu un duh de dihonie intre ei?!”risipeste Doamne sfaturile lor”.