Duminica Ortodoxiei. De ce sunt dați anatema ereticii?

Author:
Image result for anatema eretici

1. Ce este anatema? Este un act de autoritate a Bisericii lui Hristos prin care cei vinovati de strambarea adevarurilor Dumnezeiesti, ereticii, sunt condamnati si inlaturati din Biserica. Este modalitatea data de Dumnezeu pentru ca Sfanta invatatura Ortodoxa sa fie pastrata desavarsit curata, fara adaosuri, omisiuni ori rastalmaciri. Este cea mai grea pedeapsa aplicata cuiva care echivaleaza, in ordinea civila, cu pedeapsa cu moartea’’ (Arhidiacon Prof. Dr. Ioan Floca).

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

2. Care este originea anatemei. Ea se gaseste in voia cea sfanta a lui Dumnezeu. Prin scrisul Sfantului Apostol Pavel s-a statornicit lamurit: ,Dar chiar dacă noi, sau înger din cer v-ar vesti altă Evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o, să fie anatema! Precum v-am spus şi mai înainte, şi acum vă spun iarăşi: Dacă propovăduieşte cineva altceva decât aţi primit – să fie anatema!’’ (Galateni 1, 8-9). Sfanta Biserica Ortodoxa exercita aceasta incredintare Dumnezeiasca prin Sinoade sau individual, prin episcopi si preoti, impreuna cu Poporul dreptmaritor.

3. Exista anateme pronuntate nedrept? Da, in decursul istoriei s-au consemnat si asemenea anateme. Este cunoscut cazul cardinalului Humbert care in 1054 a ,,anatemizat’’ Biserica Rasaritului pentru ,,vina’’ de a fi pastrat cu credinciosie Revelatia Dumnezeiasca. Aceasta anatema, nedreapta fiind, nu a produs efecte asupra Bisericii. Dimpotriva, s-a intors impotriva apusenilor, care pana in ziua de azi traiesc in erezii si schisma.

In anul 863 , papa Nicolae I a pronuntat anatema nedreapta impotriva Patriarhului de Copnstantinopol, Fotie. Deznodamantul: papa si urmasii lui au intrat in istorie ca eretici, in vreme ce Fotie este inscris in randul Sfintilor.

4. Care este rezultatul anatemelor pronuntate cu dreptate? Persoanele cazute sub anatema dreapta sunt inlaturate din Biserica si lepadate de la fata lui Dumnezeu.

5. Anatema poate fi ridicata? Da, dar numai in conditiile statornicite de Sfintele Canoane. Intai, cel cazut sub anatema trebuie sa se pocaiasca si sa-si manifeste dorinta de a reveni la bunele randuieli bisericesti. In al doilea rand, anatema poate fi ridicata numai de autoritatea bisericeasca care a pronuntat-o.

Ridicarea anatemelor din 1054 de catre pseudo-patriarhul Constantinopolului Atenagora si papa Paul al VI-lea sunt acte lipsite de valoare, deoarece apusenii s-au afundat in erezii si mai mult, in loc sa se pocaiasca si sa fie reprimiti in Biserica. Prin urmare, papistasii sunt in continuare sub anatema pronuntata in 1054. Fapta celor doi a fost calificata drept un gest ,,de iertare reciproca’’. Fals! Biserica Ortodoxa nu-i putea ierta pe cei ce staruie in erezie si schisma, iar papa n-are nicio autoritate sa ,,ierte’’ Biserica. Pentru ce? Pentru ,,vina’’ de a fi pazit Revelatia Dumnezeiasca neschimbata, in tot sublimul ei?

Pseudo-patriarhul Bartolomeu a ,,ridicat’’ anatema pronuntata de Sinodul Arhieresc al Bisericii Ortodoxe Ruse asupra schismaticului ucrainean Filaret, dupa ce in prealabil o recunoscuse. Actul este nul, deoarece Filaret nu s-a pocait, iar Bartolomeu a uzurpat autoritatea Sinodului rus, cel indreptatit sa-l ierte si sa inlature pedeapsa anatemei.

Exemplele de mai sus ne arata ca acele ,,ridicari’’ ale anatemei au fost ordonate prin ucaz venit din afara Bisericii si amandoua converg spre pregatirea ,,religiei’’ antihristice.

Suntem in Duminica Ortodoxiei, cea care consfinteste biruinta asupra tuturor ereziilor, din toate vremurile si din toate locurile, inclusiv asupra ecumenismului, colectia de erezii contemporane. In mai multe locuri din Romania se va oficia Randuiala slujbei din Duminica Ortodoxiei, prin care vor fi anatemizati de catre Biserica toti ereticii. Aceasta Slujba a fost cenzurata decenii de-a randul in Biserica Ortodoxa Romana si abia in anii din urma am aflat de existenta ei, prin fapta minunata a Parintelui Iustin Parvu, aceea de a reedita Molitfelnicul din 1896. Ierahii ar fi dorit sa fie uitata si pierduta, pentru ca se simt vinovati si se tem de urmarile ei. Inchei cu doua fragmente din Slujba amintita: ,,Inca si  Soboarele Sfintilor Parinti si predaniile si scrierile lor impreuna-glasuitoare cu Dumnezeiasca Descoperire, le primim si le intarim… Precum pe cei care isi cuceresc a lor minte intru ascultarea Dumnezeiestii Descoperiri si care s-au nevoit pentru aceasta, ii fericim si ii laudam; iar pe cei care se impotrivesc acestui Adevar si care nu s-au pocait Domnului, Carele asteapta intoarcerea si pocainta lor, urmand Sfintei Scripturi si Predaniei Bisericii dintru inceput tinandu-ne, ii lepadam si ii dam anatemei’’.

Presbiter Iovita Vasile

2 thoughts on “Duminica Ortodoxiei. De ce sunt dați anatema ereticii?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X