Un grup de cercetători finanțați de Mark Zuckerberg testează dispozitivele cerebrale implantabil, ca parte a unei cercetări de 5 miliarde de dolari, pentru a pune capăt bolilor
- CEO-ul Facebook Mark Zuckerberg și soția sa medic pediatru, Priscilla Chan, au vândut 29 de milioane de acțiuni Facebook pentru a obține 5 miliarde de dolari pentru un program ambițios de cercetare biomedicală numit Chan Zuckerberg Initiative (CZI).
- Finanțat parțial de CZI este Chan Zuckerberg Biohub, care are angajați oameni de știință de la Universitatea Stanford, UC Berkeley și UC San Francisco.
- Cercetătorii, care includ și un cercetător Biohub, studiază pe primate un dispozitiv cerebral implantabil wireless, numit pe scurt ”Wand”.
- Publicat în ajunul Anului Nou, primul lor studiu detaliază modul în care Wand înregistrează, stimulează și întrerupe mișcarea în timp real.
Mark Zuckerberg a vândut aproape 30 de milioane de actiuni Facebook, pentru a finanta un proiect ambițios de cercetare biomedicală, numit Chan Zuckerberg Initiative (Inițiativa Chan Zuckerberg), cu scopul de a vindeca toate bolile, într-o generație.
O inițiativă mai puțin cunoscută în legătură cu programul de 5 miliarde de dolari include lucrări pe interfețe creier-mașină, dispozitive care în esență traduc gândurile în comenzi. Un proiect recent este un implant cerebral wireless, care poate înregistra, stimula și perturba mișcarea unei maimuțe în timp real.
Într-o lucrare publicată în foarte citata revistă științifică Nature, în seara de Anul Nou, cercetătorii detaliază un dispozitiv cerebral wireless, implantat într-o primată, care înregistrează, stimulează și modifică activitatea creierului în timp real, simțind o mișcare normală și oprind-o imediat. Unul dintre aceștia este un cercetător al Chan Zuckerberg Biohub, un grup de cercetare medicală non-profit, finanțat parțial de Inițiativa Chan Zuckerberg.
Oamenii de știință se referă la interferență ca fiind ”terapie”, deoarece este concepută pentru utilizare în tratarea unor boli, cum ar fi epilepsia sau Parkinson, prin oprirea unei crize sau a unei alte mișcări perturbatoare chiar de la început.
”Dispozitivul nostru este capabil să monitorizeze creierul, în timp ce oferă terapia, așa că știi exact ce se întâmplă”, a declarat Rikky Muller, coautor al noului studiu, pentru Business Insider. Profesor de informatică și inginerie la UC Berkeley, Muller este, de asemenea, un cercetător al CZ Biohub.
Aplicațiile interfețelor creier-mașină au luat o mare amploare: în timp ce unii cercetători se concentrează pe folosirea lor pentru a ajuta persoanele cu leziuni ale măduvei spinării sau alte boli care afectează mișcarea, alții au scopul de a le vedea transformând modul în care toată lumea interacționează cu laptopurile și cu smartphone-urile. Atât o divizie a Facebook, denumită anterior Building 8 (Clădirea 8), cât și o companie fondată de Elon Musk, numită Neuralink, au declarat că lucrează la aceast ultim scop.
Muller a afirmat că cercetarea sa de la Biohub este izolată de alte lucrări privind interfețele creier-computer, realizate la Facebook.
Programul Building 8, secret notoriu al companiei, a suferit recent o remaniere, care a inclus distrugerea etichetei Building 8 și trecerea proiectelor sale experimentale la divizii noi. La începutul acestui an, Business Insider a raportat exclusiv faptul că directorul programului a ajutat la crearea unei banderole care transforma cuvintele în vibrații inteligibile.
Un dispozitiv cerebral care modifică automat comportamentul
În articolul lui Muller, ea și o echipă de cercetători din Berkeley și o firmă nou-înființată Cortera, cu activitate în domeniul dispozitivelor medicale, au detaliat cum au folosit un dispozitiv pe care îl etichetează ”Wand” pentru a opri o maimuță să facă un comportament pentru care a fost instruită. În acest caz, comportamentul implică mutarea unui cursor pe o țintă de pe un ecran, utilizând un joystick, și menținerea acolo pe țintă, pentru o anumită perioadă de timp.
Plasat pe capul maimutei, dispozitivul fara fir Wand, de mărimea unei palme, este conectat direct la creier. De acolo, a fost capabil să înregistreze, să stimuleze și să modifice comportamentul maimuței în timp real.
Wand ar putea ”simți” când primata era pe punctul de a mișca joystick-ul și ar opri această mișcare cu un semnal electric orientat, trimis în partea dreaptă a creierului său, a spus Muller. Și din moment ce mașina era wireless, maimuța nu avea nevoie să fie închisă fizic sau atașată de nimic, pentru ca dispozitivul să funcționeze.
”Acest dispozitiv schimbă jocul, în sensul că ai putea avea un subiect care se miscă complet liber și [dispozitivul] ar ști în mod autonom, sau automat, când și cum să-i întrerupă mișcările”, a spus Muller.
Vrem ca oamenii să facă lucruri nebunești, lucruri pe care alți oameni nu le-ar încerca
Wand ar putea avea într-o zi aplicații pentru o serie de afecțiuni care afectează mișcarea (numită și abilități motorii), inclusiv leziunile spatelui și epilepsia.
”Chiar acum putem lua o anumită funcție motorie, simțim că se întâmplă și o perturbăm”, a spus Muller.
Aceasta este o îndepărtare mare față de dispozitivele actuale, care de obicei necesită mai multe bucăți de echipament voluminos și pot fie să simtă mișcarea, fie să o perturbe, la un moment dat. Dispozitivul lui Muller le face simultan. Pentru a face acest lucru, utilizează 128 de electrozi sau conductori, plasați direct în creierul primatei – aproximativ de 31 de ori mai mulți electrozi decât dispozitivele creier-computer de astăzi, care sunt limitate la 4-8 electrozi.
”Cred că acest dispozitiv deschide posibilități pentru noi tipuri de tratamente”, a spus Muller.
Muller este, de asemenea, cofondator și președinte al consiliului de administrație al Cortera, care a primit finanțare nerambursabilă din partea Agenției pentru Proiecte de Cercetare Avansată în Domeniul Apărării (DARPA) și a Institutului Național de Sănătate. Lucrarea sa pe interfețe creier-mașină este doar o componentă a unui set mai larg de proiecte [dezvoltate] sub umbrela CZ Biohub.
Joe DeRisi, copreședintele Biohub și profesor de biofizică la UCSF, a declarat pentru Business Insider că inițiativa urmărește să contribuie la susținerea proiectelor de cercetare efectuate de oamenii de știință locali, la construirea unor dispozitive medicale importante, care altfel nu ar exista și la ”depășirea limitelor”.
”Vrem ca oamenii să facă lucruri nebunești, lucruri pe care alți oameni nu le-ar încerca ”, a spus DeRisi.
”Vrem ca oamenii să facă lucruri nebunești, lucruri pe care alți oameni nu le-ar încerca ”, a spus DeRisi.
Iată cu ce gând se fac cercetări! Iată în slujba cui îşi pun talantul dăruit de Dumnezeu! Iată cum un dispozitiv implantat în creier poate sa ne lipsească de mântuire!