„Rochii și împletituri?” Revoltător, manual lansat în Germania cu instrucțiuni pentru a identifica copiii cu înclinații de extremă dreaptă în grădinițe
O broșură de consiliere de 60 de pagini pentru grădinițele germane îi instruiește pe profesori să identifice și să se ocupe de copiii din familiile „de extremă dreaptă”. Criticii spun că încurajează spionajul și echivalează îmbrăcămintea cu naționalismul.
Manualul, intitulat „Inegalitatea și educația timpurie”, a fost publicat de un ONG anti-rasist, Fundația Amadeu Antonio si a fost cofinanțat de Ministerul Federal al Afacerilor Familiale.
Ghidul este conceput pentru a ajuta personalul grădiniței să descopere și să se ocupe de copiii de la familiile de extremă dreaptă, în urma „creșterii semnificative a mișcărilor populiste de dreapta” din Germania, a scris ministrul federal al afacerilor familiale, Franziska Giffey in introducerea broșurii.
Broșura sugerează că personalul ar trebui să fie avertizat de opinii de extrema dreapta expuse de copii și de părinții lor. Acesta oferă sfaturi despre cum să acționați în diferite scenarii. De exemplu, ce să facem dacă un copil desenează swastici în grădiniță și spune că este „un lucru bun” la domiciliu.
Profesorii sunt sfătuiți să fie în căutarea rolurilor de gen. Ar trebui să fie clarificat „în ce măsură stilurile autoritare și stereotipurile de gen limitează posibilitățile copiilor și complică dezvoltarea lor”, se spune în manual.
Ghidul conține „indicii” care pot ajuta la identificarea copiilor care ar putea aparține familiilor de extremă dreaptă. Unul dintre astfel de semne este descris ca: „Fata poartă rochii și panglici, ea este îndreptată să ajute la activitățile de acasă, în timp ce băiatul se confruntă cu provocări fizice puternice și exerciții.” Profesorii sunt sfătuiți să țină conversații față în față cu părinții în astfel de cazuri.
Abordarea broșurii a fost criticată nu numai de către Alternativa de Dreapta pentru Germania (AfD), ci și de politicienii de la coaliția de guvernământ. Deputatul creștin-democrat al Uniunii (CDU), Christoph Bernstiel, a declarat că este „de necrezut” că „o broșură finanțată de contribuabili identifică fete care poartă îmbrăcăminte și haine ca potențial „naționaliste”.”
Criticii susțin că broșura îi încurajează pe profesori să spioneze părinții copiilor, ceea ce va semăna cu atmosfera amară a Germaniei socialiste pre-reunificate.
Ministrul de Stat al Culturii din Saxonia, Christian Piwarz (CDU), a avertizat împotriva utilizării manualelor. „Este inacceptabil să legăm aspectul copiilor de opiniile politice ale părinților lor”, a spus oficialul.
„Trăim într-o țară liberă. Nu trebuie să lăsăm profesorii să examineze și să corecteze opiniile politice ale părinților”.
Ministrul federal al familiei, între timp, se afla în fața manualului. Franziska Giffey a susținut că toate exemplele incluse în ghid sunt „bazate pe cazuri adevărate” din „munca de consiliere pe termen lung” care se ocupă de familiile naționaliste.
„Principiul de bază este că nu este sarcina statului să verifice modul în care trăiesc părinții și ceea ce cred ei”, a explicat Ministerul Familiei, însă scopul manualului este de a ajuta pur și simplu personalul în combaterea xenofobiei.
Editorul manualului, Fundația Amadeu Antonio, și-a apărat abordarea, spunând că profesorii au fost recunoscători pentru broșură și au considerat că este util.
ONG-ul a arătat că a primit aproximativ 500 de atacuri de ură datorită reacției. În unele dintre mesaje, criticii dezlănțuiți au denunțat această broșură ca fiind „stalinista în natură” și amintesc de metodele Stasi, agenția spionilor șefilor din Germania de Est din perioada comunistă.
Manualul a fost, de asemenea, blocat online. Un comentator a sugerat că hârtia „risipită” pe ghid ar trebui reciclată, iar banii câștigați sa fie cheltuiti pe materiale de îngrijire „de valoare” , cum ar fi cărțile de limbă germană pentru copiii migranți. Alții au numit manualul „absurd” și se asociază cu cenzura și „manipulările”.
„Care ar fi semnalele din partea părinților de stânga sau nu este nimeni interesat de asta?” un utilizator Twitter remarcat.