Rata natalității din Coreea de Sud a ajuns o scădere record de 0,96
Scăderea sub unu ar putea duce pentru prima dată la tăierea pensiilor și la declinul economic
Rata fertilității din Coreea de Sud este de așteptat să scadă la un nivel record în acest an, pregătind țara pentru o serie de probleme, care includ pensii insuficient finanțate, creșterea datoriei și declinul economic.
Numărul mediu de copii născuți de o femeie la vârsta reproducerii se va situa la un nivel scăzut de 0,96 în acest an, scăzând sub o unitate pentru prima dată în istorie, potrivit unui studiu comandat de ziarul Chosun Ilbo.
O astfel de rată scăzută a fertilității se întâlnește în mod normal numai în timpul războiului, a declarat Lee Chul-hee, profesor de economie la Universitatea Națională din Seoul și unul dintre autorii studiului.
„În mod sigur va fi un șoc psihologic în rândul poporului coreean”, a spus el. „Aceasta va influența probabil ceea ce este considerat a fi un număr ideal de copii și ar putea duce la scăderea ratei chiar mai mult.”
Lee Chul-hee a avertizat că sistemele de asistență socială, cum ar fi asistența medicală și pensiile, se vor confrunta cu neajunsuri pe măsură ce populația va îmbătrâni și vor fi mai puțini oameni care să le plătească pentru a le sprijini.
Sălile de clasă ar putea, de asemenea, să se elibereze din cauza faptului că mai puțini copii frecventează școlile, iar armata sud-coreeană, unde toți bărbații sunt recrutați pentru a face față amenințării din Coreea de Nord, ar putea să nu mai aibă suficient personal.
Este o tendință cu care se confruntă națiunile bogate din întreaga lume, dar care s-a manifestat foarte repede în Coreea de Sud. Rata fertilității la nivel mondial este de așteptat să fie de două nașteri per femeie până în 2100, cu puțin sub nivelurile de înlocuire, conform previziunilor ONU.
Rata natalității din Coreea de Sud a scăzut din anii 1960. În urma unei înmulțirii rapide a copiilor după războiul coreean din 1950-53, guvernul a lansat o campanie care încuraja femeile să nu aibă mai mult de doi copii.
Statutul femeilor din Coreea de Sud, o societate profund patriarhală, este un factor important al acestei tendințe, alături de înrăutățirea perspectivelor de angajare pentru tineri și creșterea prețurilor la proprietăți. Femeile se căsătoresc și fac copii mai târziu în viață, sau deloc, de teama de a fi negate de la promovare și de a face față discriminării la locul de muncă.
Vârsta medie pentru femeile din Coreea de Sud care se căsătoresc pentru prima dată este de 30,2 ani, conform cifrelor de la ministerul egalității de gen și a familiei, de la 24,8 ani în 1990. În medie, femeile au primul lor copil la 31,6 ani.
Când cifra a fost lansată în martie, un cercetător de la corpul oficial Statistică Coreea a spus: „Dacă o femeie are primul copil când are 32 de ani, devine dificil să ai mai mult de doi copii”.
Guvernul a încercat să inverseze tendința cu puțin succes. Autoritățile au cheltuit între 2006 și 2018, 153 trilioane de won (106 miliarde de lire sterline), potrivit cifrelor adunării naționale, privind măsurile destinate să încurajeze mai multe nașteri. Aceste eforturi includ îngrijirea gratuită a copiilor până la vârsta de cinci ani, plățile în numerar pentru femeile însărcinate și sprijinirea cluburilor de tineret.
Lee Bong-joo de la Universitatea Națională din Seoul a spus: „Aceasta se apropie de nivelurile dezastrelor.
„Concentrarea doar pe îngrijirea copiilor nu va fi eficientă în viitor; creșterea egalității de gen în casă și la locul de muncă este cea mai bună soluție, dar acest lucru va dura mult timp”.
El a sugerat subvenții guvernamentale pentru locuințe pentru cuplurile tinere, abordând agresiv discriminarea de gen cu care se confruntă noile mame și eliminând stigmatul asociat gospodăriilor cu un singur părinte.
Dar chiar și aceste măsuri ar putea să nu fie suficiente. Numărul total al copiilor născuți anul trecut a fost de 357.000, în scădere de la 493.000 cu un deceniu în urmă, și chiar dacă rata fertilității începe să crească, aceasta va fi între un număr mic de femei care se tot diminuează.
Lee Chul-hee a declarat: „Viteza în declinul copiilor născuți în fiecare an este mai importantă decât rata fertilității – care va produce probleme reale în economie și societate”.
Sa nu uitam ca nasterea este un proces firesc, natural. In conditiile in care oamenii au tendinta de a trai intr-o lume artificiala (iar Coreea de Sud este printre cele mai avansate din acest punct de vedere) ajung in situatia de a face din ce in ce mai putine lucruri firesti, inclusiv sa dea nastere la copii.
Pe de alta parte, pe masura ce va avansa tehnologia, va fi nevoie de mult mai putini oameni. In afara celor din varf majoritatea va consta dintr-o multime de oameni dispensabili care vor trai de azi pe maine. Cine isi va asuma asigurarea lor cu cele necesare mai ales ca nu vor folosi la nimic? Vor fi priviti ca niste paraziti care au cerinte fara sa ofere nimic in schimb. Deja a inceput sa se practice eugenia. Atunci va deveni regula.
Cred insa ca astfel de „reglaje” se vor face mult mai repede. Razboiul si multe molime de laborator vor „rezolva” in curand situatia „suprapopularii”.
Poate au nevoie de niste ”refugiati”. Ca sa mai fie distrusa inca o cultura pe pamantul asta.