John Donohue si Steven Levitt au publicat prin 2000 un eseu exceptional (de bolnav) prin care ne-au lamurit pe toti ca in urma legalizarii avortului in USA rata criminalitatii a scazut cu pana la 50%. Premizele sunt ca infractorii provin din familii destramate, mame singure, si, cum avortul a fost legalizat, efectul a fost ca s-a taiat izvorul celor care urmau sa comita infractiuni.
In 1973 in urma Roe vs Wade avortul a fost legalizat dar limitat pana la al treilea trimestru de sarcina dar Planned Parenthood (vs Casey) a avut o contributie grandioasa in alt proces prin care a extins dreptul mamelor de a-si intrerupe sarcina pana la data viabilitatii fetale – Ce nevinovat spus, zici ca sunt instructiuni la jocul de Lego! Mai ca devine stiintific cu termenii astia (adica predictibil si repetitiv, ca astea sunt atributele unui experiment stiintific).
Anterior acestei silogism (despovarator pt constiinta) excretat de cei doi “savanti” a existat o alta explicatie denumita in sociologie “Broken Window”. In esenta NYPD incurajeaza simtul civic al populatiei: sa curete strazile, sa spele trotuarele, sa repare spatiile vandalizate. Asta creaza un sentiment al proprietatii care trebuie aparata si reparand efectele pungasiilor minore vor elimina conditiile pentru ca marile crime sa apara in viitor.
Dar nu! “Stiinta si cele mai noi descoperiri” au spus ca metoda a fost o risipa de resurse, infractionalitatea urma sa scada oricum pt ca s-au legalizat avorturile. Sa urmarim firul logic.
# Premisa 1: Copiii nascuti din mame singure sunt mai predispusi sa devina infractori
# Premisa 2: Femeile singure care raman insarcinate nu ii mai nasc pt ca e legal sa renunte
# Concluzie: Scade baza de recrutare pt infractionalitate
Avortul este privit deci, ca un fel de invatatura de minte: ai ramas o data, te-ai vindecat, de acum inainte baga-ti mintile-n cap, marita-te si fa copii in familie.
Insa, Socialmente punand problema, introducerea avortului genereaza o si mai mare iresponsabilitate a partenerilor. Data fiind aceasta supapa a reversibilitatii situatiei partenerii vor continua sa “repare greseala” pana cand mama se va hotari sa nasca. Datele USA arata ca procentul de copii nascuti din concubinaj a crescut de la o medie de 5% din totalul sarcinilor intre 1965 – 1969 pana la 16% doua decenii mai tarziu (1985 – 1989) cu o incidenta de pana la 50% in unele populatii (urbane) de culoare.
Pentru cei care vor cifre la care sa se refere procentele, in USA nasterile au crescut constant din 1970 de la aproximativ 3.000.000 la peste 4.000.000 in 1990 deci baza de recrutare pt potentialii delicventi a fost mult mai mare decat anterior lui 1973 cand rata criminalitatii era sus.
Mai departe, Statistic vorbind: In Canada legile englezesti de dinainte de independenta pedepseau avortul cu streangul. Primul Ministru Pierre Elliot Trudeau (va suna cunoscut? Pai da, odata cu pasarea genelor in uterul doamnei Trudeau a pasat si traseul profesional al ne-nascutului Justin, actualmente Prim de Canada) influenteaza acceptarea primei intreruperi de sarcina, pe motive medicale in 1969. Din 1989, ca si in USA in 1973, totul la liber si se elimina toate restrictiile.
Totusi, comparand seriile infractionalitatii pana in 1990 se constata aceeasi scadere semnificativa. Deci cele doua variabile statistic nu sunt convergente atunci cand se ia in calcul populatia martor, de test. Scaderea infractionalitatii trebuie atunci pusa in relatie cu alt vector – nivelul de educatie, bunastarea, nivelul de trai (nu ma repet, sunt chiar diferite, poti fi bogat si sa ai un nivel de trai ca un amarat, din cauza stresului) si nu cu avortul care in aceeasi perioada era inexistent in Canada.
Concluziile sunt evidente, “stiinta” a comis-o din nou, nu din greseala ci pentru a putea fi invocata concluzia abortiva ca un zeu intangibil in procesul de animalizare si lobotomizare a norodului progresist.