Consimțământul sexual: legea nu stabilește o limită de vârstă
Asociațiile pentru protecția copiilor regretă că legea nu este mai clară.
Subiect de controversă, sursa unei dezbateri aprinse de peste un an, cerința referitoare la o vârstă minimă de consimțământ sexual a fost într-un final înlăturată. O perioadă fiind apărată de guvern, prezumția de neconsimțămând a copiilor sub 15 ani, este marea lacună a proiectului de lege privind violența sexistă și sexuală, votat miercuri de Adunarea Națională.
O „dezamăgire“ pentru majoritatea asociațiilor de protecție a copilului, care considerau orice penetrare a unui copil să fie considerat viol, fără ca victima să trebuiască să demonstreze „violență, amenințări, constrângere sau surpriza“ așa cum trebuie să facă astăzi. Joi, mai multe grupuri, Consiliul francez al Asociațiilor pentru Drepturile Copilului a emis o declarație exprimandu-si „indignarea“ împotriva abandonarii „a ceea ce urma să fie măsura cheie a proiectului de lege.“
Inițial, guvernul a promis să includă în Codul Penal o limită de vârstă a prezumției de „non-consimțământ” a minorilor la un act sexual
Președintele Asociației Victimelor care au suferit traume, Muriel Salmona evocă „o trădare” a guvernului. „Această modificare a fost destinată pentru a corecta un defect major al Codului Penal, care definește violul pentru adulți, în același mod ca și pentru copii, chiar dacă acestea nu pot avea consimțământul,“ a spus cu indignare psihiatrul.
Inițial, guvernul a promis să includă în Codul Penal o limită de vârstă a prezumției de „non-consimțământ” a minorilor la un act sexual. O poziție care a urmat două decizii judecătorești de profil înalt au evidențiat această zonă gri a dreptului penal: în septembrie și noiembrie 2017, a doi bărbați, 28 și 30, au scăpat de urmărirea penală pentru viol, după ce au avut relații sexuale cu fete de 11 ani.
Un „text de cetățean”
La începutul anului 2018, dezbaterea nu mai era dacă măsura ar fi inclusă în proiectul de lege, ci de la ce vârstă ar trebui să se aplice această prezumție:
13 sau 15 ani? Marlène Schiappa, secretar de stat pentru egalitatea între femei și bărbați, a lansat o „consultare publică națională” și a reunit mai mulți medici și magistrați pentru a ajunge la un consens. În final s-a decis vârsta de 15 ani.
Pentru secretarul de stat, absența unei definiții a vârstei de consimțământ sexual nu diminuează relevanța proiectului de lege
Dar, la sfârșitul lunii martie, într-un aviz consultativ, Consiliul de Stat a alertat guvernul cu privire la riscul de neconstituționalitate a prezumției de neconsimțământ. Măsura ar putea, într-adevăr, să submineze prezumția de nevinovăție dacă sarcina probei se bazează pe acuzat. „Eu nu sunt un specialist in drept constituțional”, spune Marlène Schiappa, care vorbește despre proiectul ei de lege drept „textul unui cetățean. Presupunem că el evoluează constant”.
Pentru secretarul de stat, lipsa definiției unei vârste de consimțământ sexual nu diminuează puterea legii. Astfel, aceasta face trimitere la articolul 2, care prevede că „reținere morală sau surpriză asupra unui minor sub 15 ani poate rezulta din abuzul de ignoranță a victimei care nu are maturitatea sau discernământul necesar să consimtă aceste acte „.
Prin urmare, această dispoziție ar lăsa judecătorului o mare parte a interpretării. O măsură „inutilă” pentru asociațiile de ajutor pentru copii, care subliniază dificultatea pentru ofițerii de poliție sau magistrați de a pune la îndoială un copil pe baza consimțământului acestuia. „Cu această prevedere, atunci când un minor sub vârsta de cincisprezece ani va fi abuzat sexual de un adult, se va presupune că a fost viol”, a spus Marlene Schiappa. Înainte de a concluziona: „Scopul este îndeplinit. Dar nu cu aceleași cuvinte ca la începutul discuțiilor. ”
Ultraj, hărțuirea digitală: această violență este sancționată
#BalanceTonPorc și alte #MeToo vor avea acum omologul lor legislativ. Miercuri seara, Adunarea Națională a votat în favoarea proiectului de lege împotriva violenței sexiste și sexuale. Pe lângă noile dispoziții care consolidează reprimarea abuzului sexual asupra minorilor, textul prevede unele dispoziții noi privind hărțuirea sexuală și morală.
Aceste măsuri, considerate insuficiente de către o parte din stânga (Franța rebelă) și dreapta (republicanii) ar trebui să afecteze multe femei, din moment ce, potrivit Insee, una din șapte femei a suferit o formă de agresiune sexuală cel puțin o dată în viața. Hărțuirea acoperă multe realități diferite. A fost, prin urmare, o chestiune de adaptare a arsenalului represiv la aceste forme de violență. Scopul? Ajută victimele și pedepsește făptașii acestor crime, care „vor ști mai multe despre urmărirea penală la care sunt expuși”, potrivit textului.
- Prima noutate, apariția în Codul penal al conceptului de „ofensă sexistă“, a considera faptul de a impune unei persoane orice cuvinte sau comportamentul unei conotații sexuale sau sexiste considerate tratamente umilitoare sau degradante. Făptașii acestor fapte pot fi condamnați la mai multe sancțiuni, variind de la o amendă (750 la 3000 de euro) la educarea împotriva sexismului și conștientizarea egalității între femei și bărbați.
● Hărțuirea sexuală, care trebuie distinsă de ofensa sexuală, în special prin natura ei repetitivă, este unul dintre elementele acestui proiect de lege. Din această perspectivă, textul este clar și descrie hărțuirea sexuală ca fiind „utilizarea oricărei forme de presiune gravă pentru scopul real sau aparent de a obține un act de natură sexuală, efectuată în beneficiul autorului faptelor sau în beneficiul unui terț. Este pedepsită cu doi ani de închisoare și o amendă de 30.000 de euro.
- De asemenea, a apărut condamnarea în lege a „upskirting“. O practică pe scară largă între voyeuri care implică filmarea sau fotografierea sub fustele unor femei, de multe ori, și apoi distribuirea acestor imagini pe internet. Pedeapsa pentru un asemenea comportament este de doi ani închisoare și amendă de 30.000 de euro. Expunerea sexuală rămâne, între timp, condamnată din 1994 până la 15.000 de euro amendă și un an de închisoare.
- Hărțuirea digitalăva fi pedepsită de acum: Articolul 3 din proiectul de lege se va adresa mai direct utilizatorilor și își propune să denunțe hărțuitorii cibernetici care publică cuvinte sexiste și violente rostite împotriva unei personae vizate.
Ei vor fi pedepsiți cu închisoare de trei ani și cu o amendă de 45.000 de euro. „Internetul nu este o zonă fără de lege, cei care hărțuiesc nu se mai pot ascunde în spatele protecției oferite de un ecran“ , a declarat vineri Cabinetul
Secretarului de Stat Marlene Schiappa.
Pedofilia e ca si venita. Pe cand necrofilia? S-asa iadul e pe pamant, nu mai e in cele mai de jos ale pamantului.
https://ro.sputnik.md/International/20180812/21166466/willie-dille-olanda-suicid.html
Minunata lume nooua este …. astazi: http://www.mediafax.ro/life-inedit/o-persoana-transsexuala-este-in-stare-de-soc-dupa-o-experienta-neplacuta-avuta-la-imbarcarea-intr-una-vion-17410850?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mediafax%2FQddx+%28Mediafax_ALL%2
Foarte tare: amenzi astronomice pentru vorbe aruncate aiurea, dar nu şi pentru pedofilie.