Chinezii doresc să elaboreze un proiect de schimbare a vremii care să le asigure mai multe ploi pentru agricultură. Sistemul este creat dintr-o reţea de camere de ardere a combustibilului solid care pot fi utilizate în producerea iodurii de argint, compus cu o structură similară gheţii care poate fi folosită în alimentarea norilor.
Odată instalat, sistemul are potenţialul de a creşte nivelul de precipitaţii cu 100 de miliarde de metri cubi pe an. Zeci de mii de camere de ardere vor fi instalate pe Podişul Tibetan într-o încercare de a creşte cantitatea de precipitaţii pentru o zonă de trei ori mai mare decât aria Spaniei care este de aproximativ 500.000 de kilometri pătraţi, scrie Interesting Engineering.
Este cel mai mare proiect de schimbare a vremii din întreaga lume şi a fost dezvoltat de Aerospace Science and Technology Corporation din China.
Camerele pot rămâne în funcţiune luni de zile fără să fie nevoie de întreţinere, emiţând vapori şi dioxid de carbon.
O astfel de tehnologie, studiată şi de Rusia şi Statele Unite, poate fi folosită şi în scopuri militare, pentru a creşte şansele unei vremi capricioase (secetă, inundaţii sau alte dezastre).
„Modificare vremii în Tibet este o inovaţie critică pentru a rezolva lipsa apei în China. Va reprezenta o contribuţie importantă nu doar pentru dezvoltarea Chinei şi a prosperităţii lumii, ci şi pentru bunăstarea întregii rase umane”, a precizat Lei Fanpei, preşedintele corporaţiei.
Multe detalii cu privire la proiect sunt ţinute secret. Ce nu este secret este riscul modificării vremii, mai ales într-o zonă atât de întinsă. O cantitate mai mare de precipitaţii poate da peste cap atât clima, cât şi ecosistemele adaptate la un anumit nivel de umiditate.
Chinezii au deja o astfel de instalatie de modificare a vremii , la fel ca SUA, Rusia etc. este High Frequency Active Auroral Research Program (HAARP) , pentru versiunea chineza mai multe detalii pe https://lordlangerz.wordpress.com/tag/chinese-haarp-facility/
HAARP este operationala de cel putin 30 de ani.