„Uitați de scurgerea de date de la Facebook”: China colectează date direct din creierul lucrătorilor la scară industrială
Proiectele de supraveghere susținute de guvern implementează tehnologia de citire a creierului pentru a detecta schimbările în stările emoționale ale angajaților de pe linia de producție, militare și la conducătorii trenurilor de mare viteză
La prima vedere, linia de producție de la Hangzhou Zhongheng Electric arată ca oricare alta.
Muncitori echipați în uniformă care produc echipamente sofisticate pentru telecomunicații și alte sectoare industriale.
Dar există o mare diferență – muncitorii poartă șepci pentru a-și monitoriza undele cerebrale, date pe care managementul le folosește apoi pentru a ajusta ritmul de producție și a optimiza fluxurile de lucru, potrivit obiectivelor companiei.
Compania a spus că ar putea crește eficiența globală a lucrătorilor prin manipularea frecvenței și duratei timpilor de întrerupere pentru a reduce stresul mental.
Hangzhou Zhongheng Electric este doar un exemplu de aplicare pe scară largă a dispozitivelor de supraveghere a creierului pentru a monitoriza emoțiile oamenilor și alte activități mentale la locul de muncă, potrivit oamenilor de știință și companiilor implicate în proiectele susținute de guvern.
Ascunși în căștile de siguranță sau în pălăriile uniforme, acești senzori wireless ușori monitorizează constant undele cerebrale ale utilizatorului și transmit datele către computerele care folosesc algoritmi de inteligență artificială pentru a detecta vârfuri emoționale, cum ar fi depresia, anxietatea sau furia.
Tehnologia este folosită pe scară largă în întreaga lume, însă China a aplicat-o la scară fără precedent în fabrici, în transportul public, în companiile de stat și în armată pentru a crește competitivitatea industriei de producție și pentru a menține stabilitatea socială.
De asemenea, aceasta a exprimat îngrijorarea cu privire la necesitatea reglementării pentru prevenirea abuzurilor la locul de muncă.
Tehnologia este, de asemenea, utilizată la Hangzhou Zhejiang Electric Power, unde a sporit profitul companiei cu aproximativ 2 miliarde de yuani (315 milioane dolari SUA), de la lansarea din 2014, potrivit lui Cheng Jingzhou, un oficial care supraveghează programul de supraveghere emoțională.
„Nu există nici o îndoială cu privire la efectul său”, a spus Cheng.
Laboratorul de arme din China scanează călătorii cu tehnologie de rachete
Compania și aproximativ 40.000 de angajați gestionează rețeaua de alimentare și distribuție a energiei electrice pentru locuințe și întreprinderi din toată provincia, o sarcină pe care Cheng le-a spus că a reușit să o facă la standarde mai înalte datorită tehnologiei de supraveghere.
Dar a refuzat să ofere mai multe detalii despre program.
Zhao Binjian, un manager al companiei Ningbo Shenyang Logistics, a declarat că compania folosește dispozitivele în principal pentru formarea de noi angajați. Senzorii creierului au fost integrați în căștile de realitate virtuală pentru a simula diferite scenarii în mediul de lucru.
„Aceasta a redus în mod semnificativ numărul de greșeli făcute de lucrătorii noștri”, a spus Zhao, din cauza „unei înțelegeri mai bune” între angajați și companie.
Dar el nu a spus de ce tehnologia era limitată la cursanți.
Compania a estimat că tehnologia a ajutat la creșterea veniturilor cu 140 de milioane de yuani în ultimii doi ani.
Unul dintre principalele centre de cercetare din China este Neuro Cap, un proiect guvernamental central finanțat de supravegherea creierului la Universitatea Ningbo.
Programul a fost implementat în mai mult de o duzină de fabrici și întreprinderi.
Jin Jia, profesor asociat al științei creierului și psihologiei cognitive la școala de afaceri a Universității din Ningbo, a declarat că un angajat extrem de emoțional într-un post-cheie ar putea afecta o întreagă linie de producție, punând în pericol siguranța proprie, precum și cea a altora.
„Când sistemul emite un avertisment, managerul îi cere muncitorului să ia o zi liberă sau să se mute la un post mai puțin critic. Unele locuri de muncă necesită concentrare ridicată. Nu există loc pentru o greșeală”, a spus ea.
Jin a spus că muncitorii au reacționat inițial cu frică și suspiciune față de dispozitive.
„Au crezut că le putem citi mintea. Acest lucru a cauzat disconfort și rezistență la început”, a spus ea.
„După un timp, s-au obișnuit cu dispozitivul. Arăta și simțea exact ca o cască de siguranță. Îl purtau toată ziua la lucru.
Jin a spus că, în prezent, tehnologia Chinei de citire a creierului era similară cu cea din Vest, dar China era singura țară în care au existat rapoarte de utilizare masivă a tehnologiei la locul de muncă. În Statele Unite, de exemplu, aplicațiile au fost limitate la arcași care încearcă să-și îmbunătățească performanțele în competiție.
Cantitatea fără precedent de date de la utilizatori ar putea ajuta sistemul să îmbunătățească și să permită Chinei să depășească concurența în următorii câțiva ani.
Pietonii neatenți sub supraveghere în Shenzhen, vor fi în curând pedepsiți prin mesaje text
Cu o viteză și o sensibilitate îmbunătățite, dispozitivul ar putea deveni chiar și o „tastatură mentală” care să permită utilizatorului să controleze cu mintea un computer sau un telefon mobil.
Echipa de cercetare a confirmat că dispozitivul și tehnologia au fost utilizate în operațiile militare ale Chinei, dar au refuzat să furnizeze mai multe informații.
Tehnologia este, de asemenea, utilizată în medicină.
Ma Huajuan, medic la Spitalul Changhai din Shanghai, a declarat că unitatea lucrează cu Universitatea Fudan pentru a dezvolta o versiune mai sofisticată a tehnologiei pentru a monitoriza emotiile pacientului și pentru a preveni incidentele violente.
În plus față de șapca cu senzori, o cameră specială captează expresia facială a pacientului și temperatura corpului. Există, de asemenea, o serie de senzori de presiune plantați sub pat pentru a monitoriza schimbările în mișcarea corpului.
Împreună aceste informații diferite pot oferi o estimare mai precisă a stării psihice a pacientului „, a spus ea.
Integrarea supravegherii în masă și a noilor tehnologii digitale este neplăcută
Ma spuse ca spitalul a salutat tehnologia si spera ca ar putea avertiza personalul medical in legatura cu o potentiala izbucnire violenta a unui pacient.
Ea a spus că pacienții au fost informați că activitățile creierului lor vor fi sub supraveghere, iar spitalul nu va activa dispozitivele fără acordul unui pacient.
Deayea, o companie de tehnologie din Shanghai, a declarat că dispozitivele de monitorizare a creierului au fost purtate regulat de către conducătorii de tren care lucrează la linia de cale ferată de mare viteză Beijing-Shanghai, una dintre cele mai aglomerate de acest gen din lume.
Senzorii, construiti in marginea palariei soferului, ar putea masura diferite tipuri de activitati ale creierului, inclusiv oboseala si pierderea atentiei cu o acuratete de peste 90%, potrivit site-ului companiei.
Dacă șoferul a adormit, de exemplu, șapca ar declanșa o alarmă în cabină pentru a-l trezi.
Zheng Xingwu, profesor de conducere la Universitatea Aviației Civile din China, a declarat că China ar putea fi prima țară din lume care va introduce dispozitivul de supraveghere a creierului în cockpituri.
Cele mai multe accidente la liniile aeriene au fost cauzate de factorii umani, iar un pilot într-o stare emoțională perturbată ar putea pune un întreg plan în pericol, a spus el.
Singura armă a Chinei în cursa Inteligenței Artificiale este populația sa imensă, constată studiul
Punerea șepcii cu senzori înainte de decolare ar oferi companiilor aeriene mai multe informații pentru a determina dacă un pilot era pregătit să zboare, a spus Zheng.
„Influența guvernului asupra companiilor aeriene și a piloților din China este probabil mai mare decât în multe alte țări. Dacă autoritățile se hotărăsc să aducă dispozitivul în cabină, nu cred că pot fi oprite”, a spus el.
„Asta înseamnă că piloții ar putea avea nevoie să-și sacrifice o parte din viața privată din motive de siguranță publică”.
Qiao Zhian, profesor de psihologie managerială la Universitatea Normală din Beijing, a declarat că, în timp ce dispozitivele ar putea face întreprinderile mai competitive, tehnologia ar putea fi abuzată de companii pentru a controla mintea și pentru a încălca intimitatea, ridicând spectrul de „poliție a gandurilor”.
Confruntările cu privire la confidențialitate sunt transmise pe site-ul chinez
Poliția gândirii a fost poliția secretă în romanul lui George Orwell, Nineteen Eighty-Four, care a investigat și a pedepsit oamenii pentru gânduri personale și politice care nu au fost aprobate de autorități.
„Nu există nicio lege sau reglementare care să limiteze utilizarea acestui tip de echipament în China. Angajatorul poate avea un stimulent puternic să utilizeze tehnologia pentru un profit mai mare, iar angajații sunt, de obicei, într-o poziție prea slabă pentru a spune nu”, a spus el.
„Vânzarea datelor de pe Facebook este destul de rea. Supravegherea creierului poate duce abuzul de confidențialitate la un nivel cu totul nou. ”
Deputații ar trebui să acționeze acum pentru a limita utilizarea supravegherii emoțiilor și pentru a oferi lucrătorilor mai multă putere de negociere pentru a-și proteja interesele, a spus Qiao.
„Mintea umană nu ar trebui să fie exploatată pentru profit”, a spus el.