UE investește până în 2020 în supercomputere, inteligența artificială și tehnologia BLOCKCHAIN. Acordul a fost semnat de 24 țări membre.ROMÂNIA, Cipru, Croația și Grecia sunt SINGURELE state UE care NU au semnat

Author:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Supercalculatoare de înaltă performanță, capabile de milioane de miliarde de operațiuni pe secundă, și care ar putea fi folosite pentru a dezvolta produse inovatoare ori pentru a depista și preveni boli sau catastrofe naturale.

Inteligența Artificială care ar putea aduce servicii medicale mai bune, transporturi mai sigure și un sector industrial mai competitiv. Tehnologia Blockchain, care stă in spatele monedelor virtuale.

Majoritatea țărilor UE au agreat recent să coopereze și să investească peste 1 miliard de euro până în 2020 pentru a ține pasul cu SUA și China. Țara noastră a rămas printre puținele țări care întârzie să adere la aceste demersuri.

24 de țări membre UE plus Norvegia au semnat marți, 10 aprilie, la Bruxelles o declarație de cooperare în domeniul Inteligenței Artificiale (AI), în încercarea de a ține pasul cu investițiile făcute de SUA și China. România, Cipru, Croația și Grecia sunt singurele state UE care nu au semnat.

În declarația de cooperare în domeniul Inteligenței Artificiale se arată că țările care nu au aderat încă la acest demers o pot face în orice moment.

Un oficial al Comisiei Europene a declarat pentru Euractiv.com că cele patru țări UE care nu au semnat nu s-au opus inițiativei, dar ar putea avea nevoie de aprobări oficiale înainte de semnare.

Aceasta nu este singura inițiativă majoră în IT la care țara noastră întârzie să adere.

Tot marți, 10 aprilie, 22 de țări membre UE (printre care România nu se află) au agreat să sprijine tehnologia blockchain (care stă în spatele monedelor virtuale precum bitcoin). Țările membre UE și membre ale Spațiului Economic European care nu au semnat această inițiativă sunt așteptate  în continuare să adere.

Comisia Europeană a anunțat în luna februarie din acest an că finanțează din 2013 proiecte în domeniul tehnologiei blockchain prin programele de cercetare ale Uniunii Europene PC7 și Orizont 2020. Până în 2020, va finanța proiecte care ar putea fi bazate pe tehnologiile blockchain, în valoare de până la 340 de milioane euro.

 

  • Ce oficiali români au participat la evenimentul Ziua Digitala 2018 când s-au semnat cele două acorduri de cooperare

Aceste două acorduri de cooperare au fost semnate la Bruxelles, cu ocazia evenimentului Ziua Digitală 2018, organizat de Comisia Europeană, la care au participat miniștri și reprezentanți ai statelor UE, precum și reprezentanți ai sectorului industrial, ai mediului academic și ai societății civile.

Secretari de stat din Romania la Digital Day 2018 Foto: Hotnews

Despre intarzierea semnarii acestor acorduri de catre Romania a scris cu o zi in urma si G4Media.ro, care semnaleaza un comunicat al Ministerului Cercetarii în care se arată că secretarul de stat Ciprian Preda a participat la evenimentul Digital Day 2018. In poza apare si secretarul de stat din Ministerul Comunicațiilor, Manuela Catrina.

HotNews.ro a solicitat Ministerului Comunicațiilor să ofere detalii despre prezența oficialilor Guvernului României la Ziua Digitală 2018 și să precizeze motivele pentru care țara noastră nu a semnat încă aceste acorduri de cooperare IT. Vom reveni cu răspunsuri imediat ce le vom primi.

O alta inițiativă majoră la care România nu a aderat încă este EuroHPC – construirea unei infrastructuri de supercalculatoare europene de talie mondială. Inițiativa prevede investiții din partea UE și a statelor membre.

Potrivit Comisiei Europene, EuroHPC – o nouă structură juridică și de finanțare, va crea o infrastructură pentru calculul de înaltă performanță (High-Performance Computing – HPC), pe care o va exploata pe plan european. De asemenea, EuroHPC va sprijini un program de cercetare și inovare pentru dezvoltarea de tehnologii și de mașini (hardware) și aplicații (software) care ar putea fi instalate pe aceste supercalculatoare.

Contribuția UE la EuroHPC va fi de aproximativ 486 de milioane de euro în baza actualului cadru financiar multianual, statele membre și țările asociate alocând și ele o sumă similară. În total, până în 2020 urmează să fie investită o sumă de aproximativ 1 miliard de euro din fonduri publice, iar membrii privați ai inițiativei vor furniza contribuții în natură.

Luna trecută, deputatul PNL Pavel Popescu – secretar al Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor a Camerei Deputaților, a atenționat că Guvernul României, prin ministerul de resort, irosește șansa de a achiesa la proiectul EuroHPC (High-Performance Computing — HPC), deși dispune de una dintre cele mai bune infrastructuri fixe de acces la Internet din Europa Centrală și de Est.

HotNews.ro a adresat astfel mai multe întrebări către Ministerul Comunicațiilor legate de poziția României în legătură cu inițiativa EuroHPC și vă prezentăm mai jos integral întrebările și răspunsurile primite de la Minister.

HotNews.ro: Intenționeaza România să adere la această inițiativă? Daca da, când?

Ministerul Comunicațiilor: Decizia de aderare a României la centrul de cooperare pentru calculul de înaltă performanță, EuroHPC, este deja asumată, aflându-se în circuitul instituțional de avizare. Obiectivul proiectului EuroHPC este de a sprijini financiar și material crearea următoarei generații de infrastructură de calcul și date. Mai concret, obiectivul este de a avea până în 2020 cel puțin două computere pre-exascale, fiind vizată și atingerea performanței exascale complete până în 2023. Al doilea obiectiv este definirea planurilor de testare HPC și pe aplicații big data care vor utiliza aceste supercomputere ăn scopuri științifice, industriale precum și pentru administrația publică.

    HotNews.ro:  Ce costuri sunt la nivel de tara pentru a adera la aceasta initiativa?

Ministerul Comunicațiilor:
Există disponibilitate exprimată de Ministerul Finanțelor Publice și de către Guvern pentru susținerea aderării României la Cadrul de cooperare pentru calculul de înaltă performanță, EuroHPC.

HotNews.ro: Ce beneficii ar putea avea Romania daca va adera la initiativa? Ce fonduri ar putea fi accesate, cum ar putea fi accesate si pentru ce proiecte IT?

Ministerul Comunicațiilor:
Aderarea României la această inițiativă europeană este esențială pentru menținerea âării noastre în cursa economică din era super-vitezei informaționale. Participarea la această inițiativă demonstrează seriozitatea Romîniei și angajamentul său nu numai față de partenerii săi europeni și NATO, dar și față de menținerea avantajului său competitiv, fiind vorba despre susținerea competitivității României în domeniul TIC (precum și stimularea creșterii forței de muncă autohtone specializate) și despre asigurarea promovării cercetării și dezvoltării unei economii care vor fi din ce în ce mai dependente de accesul rapid la informații și puterea de calcul rapidă.

 

 

4 thoughts on “UE investește până în 2020 în supercomputere, inteligența artificială și tehnologia BLOCKCHAIN. Acordul a fost semnat de 24 țări membre.ROMÂNIA, Cipru, Croația și Grecia sunt SINGURELE state UE care NU au semnat”

  1. Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul

    Capitolul 13

    15. Şi i s-a dat ei să insufle duh chipului fiarei, ca chipul fiarei să şi grăiască şi să omoare pe toţi câţi nu se vor închina chipului fiarei.

    16. Şi ea îi sileşte pe toţi, pe cei mici şi pe cei mari, şi pe cei bogaţi şi pe cei săraci, şi pe cei slobozi şi pe cei robi, ca să-şi pună semn pe mâna lor cea dreaptă sau pe frunte.

    17. Încât nimeni să nu poată cumpăra sau vinde, decât numai cel ce are semnul, adică numele fiarei, sau numărul numelui fiarei.

    18. Aici este înţelepciunea. Cine are pricepere să socotească numărul fiarei; căci este număr de om. Şi numărul ei este şase sute şaizeci şi şase.

    Capitolul 14

    9. Şi al treilea înger a venit după ei, strigând cu glas puternic: Cine se închină fiarei şi chipului ei şi primeşte semnul ei pe fruntea lui, sau pe mâna lui,

    10. Va bea şi el din vinul aprinderii lui Dumnezeu, turnat neamestecat, în potirul mâniei Sale, şi se va chinui în foc şi în pucioasă, înaintea sfinţilor îngeri şi înaintea Mielului.

    11. Şi fumul chinului lor se suie în vecii vecilor. Şi nu au odihnă nici ziua nici noaptea cei ce se închină fiarei şi chipului ei şi oricine primeşte semnul numelui ei.

    Ce ziceți, la ‘chipul fiarei’ căreia i s-a dat ‘duh să grăiască’ — se califică Inteligența Artificială sau nu?

  2. 24 de tari au semnat…. se duc habaucii, orbiti de dracu uciga l ar ca sa si bage pielea la focul iadului .
    Un scurtcircuit le ar trebui la astia ca sa fie pirliti precum porcii …
    Sfinte Ilie i ai in primire pe dracii astia fara coarne care imping omenirea la iad in numele ” tehnologiei ”
    Amin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X