‘Tocmai am semnat decretul pentru organizarea unui referendum privind abrogarea celui de-al optulea amendament la Constituţie, autorizând Parlamentul să legifereze această problemă. Referendumul va avea loc pe 25 mai’, a anunţat Eoghan Murphy, ministrul irlandez al Locuinţelor şi colectivităţilor locale, potrivit unui mesaj difuzat pe Twitter.
Organizarea referendumului a fost aprobată de cele două camere ale Parlamentului irlandez, care au votat o lege în acest sens. Senatul irlandez a adoptat miercuri textul de lege cu 40 de voturi pentru şi 10 împotrivă.
Eoghan Murphy a precizat că secţiile de vot vor fi deschise de la 07.00 până la 22.00, pe 25 mai, şi a cerut irlandezilor să se înscrie pe listele electorale în termen legal, până la 8 mai.
Interdicție din ’83
Organizarea referendumului a fost o promisiune a premierului Leo Varadkar, venit la putere în iunie, care a apreciat legea referitoare la această problemă drept ‘prea restrictivă’.
Avortul a fost considerat ilegal în Irlanda, dar interdicţia sa nu a fost introdusă în constituţie decât în 1983, după ce a întrunit 67% din sufragii în cursul unui referendum.
Cel de-al optulea amendament la Constituţia Irlandei garantează ‘dreptul la viaţă’ al embrionului ţinând cont de ‘dreptul egal la viaţă al mamei’.
Excepţia la această interdicţie – riscul de deces pentru mamă – a fost adăugată în 2013. Totuşi, violul, incestul sau malformaţia fătului nu sunt considerate motive legale de avort şi o astfel de intervenţie constituie o infracţiune pasibilă cu pedeapsa de până la 14 ani de închisoare.
Mii de irlandeze merg în fiecare an în străinătate, în special în Regatul Unit, pentru a face întrerupere de sarcină în condiţii legale.
Votul va avea loc cu câteva săptămâni înainte de vizita Papei Francisc în Irlanda cu ocazia Întâlnirii Mondiale a Familiilor, pe 25 şi 26 august la Dublin, relatează Agerpres.
Nația aceasta de defranati va vota pentru. Cea mai urata națiune pe care am întâlnit pe pământ pana acum. Oameni fără nici o valoare. Zerouri peste zerouri
Nu organizeaza si un referendum in urma caruia primul ministru sa sufere un „tratament” asemanator, adica sa fie executat (eventual chiar rupt in bucati de viu) si apoi incinerat? De ce nu? Daca dreptul la viata e relativ si poate fi anulat prin referendum?!