https://www.youtube.com/watch?v=yHvGfzmVdOI
Dobri Dobrev a fost înmormântat joi în cimitirul bisericii din localitatea natală Bailovo, aşa cum i-a fost dorinţa încă din timpul vieţii. La funeraliile sale a participat Patriarhul Neofit care a venit să-i aducă un ultim omagiu celui supranumit „cerșetorul pentru Hristos”, trecut în veşnicie la vârsta de 103 ani.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Preafericirea Sa a făcut referire la faptul că bunicul Dobri Dobrev este unul dintre cei mai importanţi ctitori ai catedralei „Alexander Nevsky” din Sofia, precum şi al altor biserici din Bulgaria.
Potrivit orthochristian.com, Dobri Dobrev a donat în total peste 60.000 de dolari (aproximativ 100.000 leva) pentru: Catedrala „Sfântul Alexander Nevsky” din Sofia, Biserica „Sfinții Chiril și Metodie” din Satul Bailovo și Mănăstirea Eleshnishki „Adormirea Maicii Domnului” din Estul Sofiei.
Preafericirea Sa a evidenţiat faptul că oamenii „l-au numit Sfântul din Bailevo nu doar pentru donaţiile sale”, ci şi pentru viaţa trăită în credinţa ortodoxă. Patriarhul Neofit a apreciat statornicia sa faţă de Biserică şi a spus că bunicul Dobri a „împlinit poruncile lui Dumnezeu fără a altera măcar o literă din Scriptură şi Tradiţie”, a fost fidel Bisericii şi patriei sale, „neobosit în bunătatea sa”.
Dobri Dimitrov Dobrev s-a născut în 20 iulie 1914. A donat toate proprietăţile și locuia într-o anexă modestă de lângă biserica din Bailovo; a început să străbată zilnic 25 de kilometri până în Sofia, unde cerșea pe treptele catedralelor pentru a ajuta la construirea și restaurarea bisericilor și mănăstirilor din Bulgaria.
Pentru actele de caritate pe care le-a făcut și viața simplă pe care a dus-o, Bunciul Dobri a fost unul dintre cei mai iubiți și cunoscuți oameni din Bulgaria.
A trecut la cele veşnice în 13 februarie 2018.
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace,cu Dreptii Sai,pe robul Sau Dobre!Amin
Sa pastram un moment de reculegere si de inchinare,pomenindu-l pe ,”cersetorul lui Hristos,cum mai era denumit ,„Sfântul din Bailevo”, Dobri Dobrev,plecat la ceruri si inmormantat joi,15 februarie, în cimitirul bisericii din localitatea natală Bailevo, aşa cum i-a fost dorinţa încă din timpul vieţii.
Nesfarsita sa bunatate,altruismul inimii sale generoase,credinta sa nestramutata vie si arzatoare,traiul ascetic si modest ,dragostea fata de aproapele nevoias,aflat in suferinta,sunt virtutile in parte dezvaluite de acest minunat „nebun pentru Hristos”,care a iubit pe Domnul neobosit,indeplinind pana in ultima clipa a vietii poruncile Sale.
Credincios Sfintei Biserici Ortodoxe,neamului sau ,caruia i-a alinat suferinta ,daruind toti banii primiti ,celor nevoiasi ,celor din azile si mai ales Bisericii neamului sau.Nu s-a temut de moarte pentru ca asa cum marturisea,aici nu era fericit,si astepta cu rabdare momentul in care se va intalni cu Cel ,pe care l-a iubit cel mai mult in aceasta lume desarta,Hristos ,Dumnezeul cel in Treime slavit!
Domnul Atotmilostivirii sa-l ierte si sa-i daruiasca coltisorul de rai ,acolo unde bunicul Dobri se va odihni in vesnicie,”bucurandu-se de Domnul”,asa cum le ura tuturor celor pe care ii intalnea,fie ca primea sau nu un banut.Acolo se va ruga Domnului ,implorand Marea si Nesfarsita Sa Mila pentru poporul bulgar,si poate si pentru noi pacatosii,nevrednicii si nevoiasii acestui veac,care nu avem nici pe departe virtutile alesului lui Dumnezeu,Dobre.
36. „Minunat este Dumnezeu întru sfinţii Lui, Dumnezeul lui Israel; Însuşi va da putere şi întărire poporului Său. Binecuvântat este Dumnezeu”(ps.67;36)AMIN
La înmormântarea Moșului Gheorghe Lazăr oare o fi participat și Patriarhul României de-atunci?
La noi episcopii nu se coboară la nivelul prostimii. Poporul e bun in momentul când le umple buzunarele. După aia, la revedere. Dacă ar putea ar pune biruri mai ceva ca statul. Forțează pe preoți să le aducă banul necăjitului.
Iarta-ma dar comentariul tau parca nu isi are locul aici.
Adevarul ii deranjeaza pe unii dintre noi. De ce oare?