Începând cu vara aceasta, Rusia pune la punct o bază de date biometrică pentru servicii financiare, a menționat într-o declarație Banca Centrală a Rusiei într-un comunicat de presă.
Sistemul, deși opțional, va extinde accesul la operațiunile bancare permițând clienților să-și deschidă conturi fără a fi nevoiți să viziteze o sucursală bancară. Toate acestea fac parte dintr-un efort de „digitalizare” a serviciilor financiare. Legiuitorul a menționat că datele vor fi stocate cu acordul persoanei.
Totuși conținutul bazei de date biometrice este cel puțin îngrijorător.
Baza de date va incorpora imagini faciale, înregistrări vocale și, în cele din urmă, scanări ale irisului și amprente.
Având în vedere atacurile cibernetice constante împotriva corporațiilor, inclusiv a agenției Equifax de aici din SUA, ce a fost amenințată în septembrie că dacă nu plătește în Bitcoin, hack-erii se vor răzbuna, a aduna toate datele fizice de identitate într-un singur loc dă naștere la scenarii de groază. Mai ales acum cu moda de a folosi date biometrice (amprente și recunoaștere facială) pentru a debloca telefoanele mobile.
(n. trad. – agenția de credite Equifax a fost penetrată de hakeri care au furat datele bancare și de identitate – conturi, parole, date biometrice etc – a peste 143 de milioane de clienți din SUA și 400 000 din Marea Britanie, amenințând că va posta toate datele pe internet dacă nu vor primi o răscumpărare de 2,6 mil. $).
Imaginați-vă că cineva vă fură informațiile biometrice bancare – acum au întreaga dumneavoastră identitate și libertatea de a accesa telefonul și alte servicii ce folosesc amprenta și fața pentru identificare, ca și cum ați fi dvs. acolo. Asta dă naștere la șantaje datorită accesului la toate informațiile, istoricul și fotografiile private.
Acest efort biometric este susțiunt de către Rostelecom, deținut de către stat, și Sberbank PJSC ce a fost selecționat să administreze baza de date, relatează Bloomberg.
Luna trecută PJSC a achiziționat 25% dintre acțiunile unei companii numite VisionLabs ca prim pas către construirea unei platforme biometrice pentru identificare facială, vocală și de retină.
Președintele Rostelecom este Sergei Ivanov, fost agent KGB ce a fost șeful de cabinet al președintelui Vladimir Putin până anul trecut și face parte din cei sancționați de SUA pentru anexarea Crimeei în 2014.
Legea va intra în vigoare la șase luni după ce este promulgată. Baza de date poate fi extinsă pentru utilizarea de către organizații de microfinanțare și servicii guvernamentale, a adăugat banca centrală.
Rusia nu este singura țară ce intenționează să implementeze o bază de date biometrică. China s-a transformat de asemenea într-un coșmar Orwellian.
Ministrul chinez de securitate publică, ce supravechează baza de date, a acumulat informații biometrice aparținând a peste 40 de milioane de persoane, se relata în 2015. Țara comunistă deține cea mai mare baza de date de informatii ADN din lume potricit unui raport publicat de către Human Rights Watch (HRW) anul acesta. În comparația, în SUA indexul ADN național al FBI cuprinde 12,7 milioane de profile ale infractorilor.
„Uriașa colecție de ADN a puternicei poliții chinezești, efectiv îi lipsește pe cetățeni de protecția confidențialității sau de un sistem judiciar independent, fără abuzuri”, a declarat Sophie Richardson, directorul HRW din China. „China evoluează spre sistemul Orwellian la nivel genetic.”
Un raport ulterior publicat luna aceasta a dezvăluit că se derula chiar și un program ce colecta date biometrice – inclusiv amprente, scanări ale irisului, grupa sanguină și ADN – de la milioane de cetățeni din 6 regiuni din Xinjiang în 2017, sub pretextul unui program de sănătate publică ce oferă examinare medicală.
Asta nu e totul. Potrivit organizației, guvernul chinez colectează de asemenea înregistrări vocale pentru a realiza o bază de date națională biometrică vocală.
Grupul a declarat că autorițățile colaborează cu iFlytek, o companie chineză ce produce 80% din tehnologia de recunoaștere din țară, pentru a lansa un sistem de supraveghere ce poate identifica automat voci vizate în convorbirile telefonice.
“Guvernul chinez a colectat timbrele vocale a zeci de mii de persoane fără prea multă transparență în privința programului sau legile ce reglementează cine poate fi vizat și cum urmează să fie folosită informația”, a spus Sophie Richardson, directoare în China. “Autoritățile pot utiliza datele necorespunzător cu ușurință într-o țară cu o lungă istorie de monitorizare necontrolată și represalii împotriva criticilor.”
Aici în SUA DHS plănuiește of bază de date biometrică de recunoaștere facială și instaurarea Homeland Advanced Recognition Technology (HART) menit să stocheze identitățile a 500 de milioane de oameni, inclusiv mulți cetățeni americani în sistem.
Fără îndoială HART va fi conectat la NGI (Next Generation Identification System), deținut de FBI. FBI utilizează sistemul pentru anumite cazuri penale.
Precum este detaliat pe site-ul FBI:
- Sistemul de Fotografii Interstatal conține 23 de milioane de fotografii frontale ce pot identifica suspecți fără intervenție umană.
- Registrul Indivizilor de Interes Special (RISC) permite agenților de pe teren să identifice rapid suspecți și persoane reținute căutând într-un registru de persoane sub urmărire, agresori sexuali, teroriști cunoscuți sau suspectați, și alte persoane de interes special.
- Sistemul Național al Amprentei Palmare este o bază de date de amprente digitale și palmare ce poate fi cercetată la nivel național.
- Serviciul Rap Back notifică agențiile asupra activității indivizilor în urma “procesării inițiale și retenția tranzacțiilor civile sau infracționale.” Serviciul poate “notifica agențiile de activități ulterioare pentru indivizi înscriși în serviciu. Incluzând un proces rapid de confirmare a eligibilității indivizilor aflați în poziții de încredere și notificarea utilizatorilor a activității infracționale a indivizilor eliberați condițional sau pe cauțiune.”
- Recunoașterea Irisului este “disponibilă să ofere poliției o nouă unealtă de a determina identitatea rapid și precis.”
Facebook a utilizat de mult timp un software de recunoaștere facială pentru a-și identifica utilizatorii ce își încarcă fotografii și oferă recunoaștere facială ca o metodă de a verifica dacă un utilizator este într-adevăr cine pretinde că este.
În prezent Fundația Frontierei Electronice lucrează cu organizații asociate pentru a se opune buletinelor naționale obligatorii și bazelor de date biometrice. Potrivit site-ului EFF, numărul țărilor ce au introdus buletine biometrice este în creștere, incluzând aici Argentina, Belgia, Columbia, Germania, Italia, Peru și Spania.
Lista va include în curând Rusia, SUA, și alte țări din Uniunea Europeană. Dreptul la viața privată va înceta să mai existe dacă lăsăm lucrurile așa și va deveni doar o amintire. Precum a spus Benjamin Franklin, “Cei ce renunță la libertate pentru siguranță, nu merită nici libertate, nici siguranță.”
Si tu …Putin?!!Vaaai ,dar nu cred,sunt uluit ,eu credeam ca Putin e …ala pe cal alb si facator de bine ,dar e…inainteamergatorul diavolului,sub o alta forma de vrajitorie si sub o alta metoda satanica de inselare a celor care inca astepta solutii omenesti de la oameni-demon,precum acest kgb-ist malefic,partas la planul jidanesc de insemnare mondiala a lumii cu semnul fiarei.Mare grija la cei care cred si isi pun nadejdea in ,,binele” facut de oamenii- stapani lu’2018,indiferent de cine sau de unde vin ei.Toti sunt dusmanii lui Dumnezeu si ai oamenilor ,pe fata sau serpeste si vicleneste ,prin inselatorie.
se apropie cu pasi marunti si repzi spusele sf. PARINTI