Regele Mihai a murit

Author:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Ziare com: Regele Mihai a murit 

 

Regele Mihai a murit, marti, la varsta de 96 de ani.
Regele Mihai se afla la resedinta sa din Elvetia si s-a stins din viata la ora 13:00, ora Romaniei. Casa Regala a anuntat de mai multe saptamani ca starea sa de sanatate „paleste”. De 1 decembrie, principesa Margareta a anulat calatoria cu trenul regal de Ziua Nationala si a plecat in Elvetia.
Casa Regala a anuntat, insa, ca „la capataiul regelui a stat pana in ultima clipa, Alteta Sa Regala Principesa Maria”. In schimb, principesa Margareta, custodele Coroanei, va sustine, la ora 19:00, o declaratie de presa.
Casa Regala anunta ca programul exact al funeraliilor va fi facut public miercuri, insa descrie pasii ce vor fi facuti. Astfel, trupul neinsufletit al regelui va fi depus in Holul de Onoare al Castelului Peles, iar apoi pentru doua zile in Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Slujba de inmormantare va avea loc la Catedrala Patriarhala iar inmormantarea la Curtea de Arges, in Noua Catedrala Arhiepiscopala si Regala, acolo unde a fost inmormantata si regina Ana.
Incepand de miercuri, cei care doresc pot scrie mesaje in cartile de condoleante ce vor fi deschise, timp de 40 de zile, la Castelul Peles, la Palatul Regal din Calea Victoriei si la Palatul Elisabeta. Totodata, toti cei care vor sa depuna flori, jer be sau coroane o pot face incepand de miercuri la Palatul Regal din Calea Victoriei, in fata intrarii principale.
Regele Mihai I era ultimul monarh din tarile Europei de Est. Pe 25 octombrie a implinit 96 de ani.
Cancerul care l-a fortat sa se retraga din fruntea Casei Regale
Pe 2 martie 2016, Casa Regala anunta ca Regele Mihai I al Romaniei sufera de cancer si leucemie si a decis sa se retraga din viata publica, iar principesa Margareta preia prerogativele sale.
Mai exact, diagnosticele puse atunci de medici au fost carcinom epidermoid metastazant si leucemie cronica, monarhul fiind supus unor interventii chirurgicale.
Casa Regala a anuntat in perioada ce a urmat ca regele se simte mai bine dupa tratament, insa el nu a mai ajuns de atunci in Romania, nici macar la inmormantarea sotiei sale, regina Ana, care a murit pe 1 august 2016.
Regele Mihai, de doua ori suveran al Romaniei, 50 de ani in exil
Regele Mihai nu a fost doar una dintre cele mai importante personalitati istorice ale Romaniei, ci si ale lumii de astazi.
Biografie: Regele Mihai, de doua ori suveran al Romaniei, 50 de ani in exil si mesajul pentru tara sa
Regele Mihai a avut doua domnii, in perioadele 1927-1930 si 1940-1947. Ajuns pe tron la 5 ani si 9 luni, regele a fost obligat sa abdice pe 30 decembrie 1947, intercaland domnia tatalui sau, Carol al II-lea, care a abdicat dupa un deceniu pe tron.

Pe 23 august 1944, maresalul Ion Antonescu a fost arestat, dupa o lovitura de stat si dupa intrarea fortelor sovietice in Romania, iar pe 6 martie 1945, regele Mihai a fost nevoit sa numeasca un guvern la presiunile sovieticilor, care era dominat de Partidul Comunist Roman. Prim-ministru a fost numit Petru Groza.
Dupa ce a cunoscut-o pe viitoarea sa sotie, printesa Ana de Bourbon-Parma, la nunta viitoarei regine Elisabeta a II-a a Marii Britanii, in noiembrie 1947, regele Mihai a fost obligat sa abdice luna urmatoare si a trait in exil, la Versoix, in Elvetia.
Casatoria cu viitoarea regina Ana a Romaniei a avut loc in luna iunie 1948, cei doi avand cinci fiice, principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia si Maria.
Cetatenia romana i-a fost retrasa pentru aproape jumatate de secol, din 1948 pana in 1997, perioada in care a trait in Elvetia si in Marea Britanie. Pentru a-si intretine familia, regele a fost pilot de curse comerciale.
Mergand pe repede inainte, mai mult de patru decenii, ajungem la prima aniversare a executiei sotilor Ceausescu. De Craciunul anului 1990, regele si membri ai familiei regale au fost intorsi de politie din drumul spre Manastirea Curtea de Arges, pe autostrada Bucuresti – Pitesti, fiind nevoiti sa revina pe aeroport si sa paraseasca tara, cu toate ca initial regele primise o viza pentru 24 de ore.
In 1992, regele a revenit in tara, a mers la Manastirea Putna si a fost primit cu foarte mare simpatie in Bucuresti. Cu ocazia Pastelui din acel an, se estimeaza ca aproape un milion de oameni au iesit in strada pentru a-l vedea pe monarh, insa acestuia i s-a interzis apoi sa intre in Romania pana in 1997, la un an dupa ce Ion Iliescu a pierdut puterea, in fata lui Emil Constantinescu. Atunci, regele a primit din nou cetatenia romana.
Si in 1994 regele Mihai a fost intors de pe aeroport, cu cateva zile inainte de a implini 73 de ani, neputand sa primeasca viza, iar in anul 1995 nu a primit acceptul sa intre in tara, fiind invitat de Emil Constantinescu la inmormantarea fostului lider taranist Corneliu Coposu.
In anul 2001, are loc reconcilierea lui Ion Iliescu cu regele Mihai, caruia presedintele de atunci i se adreseaza cu „sire”, iar familiei regale ii este retrocedata o parte din proprietati.
Un deceniu mai tarziu, au avut loc doua momente de sentimente opuse pentru regele Mihai si familia regala. Intai, pe 22 iunie 2011, presedintele Traian Basescu si-a atras destule antipatii, dupa ce l-a atacat pe regele Mihai, despre a carui abdicare a spus ca a fost „un act de tradare nationala” si ca „a fost sluga la rusi”. Casa Regala a preferat sa nu raspunda sefului statului. Ulterior, Basescu n-a participat la discursul regelui din Parlament, pe 25 octombrie din acelasi an, cu ocazia implinirii de catre rege a varstei de 90 de ani.
„Nu putem avea viitor fara a ne respecta trecutul. (…) Coroana regala nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare a independentei si suveranitatii noastre. (…)
Cinismul, interesul ingust si lasitatea nu trebuie sa ne ocupe viata. Romania a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre servite responsabil si generos. (…) Am servit natiunea romana de-a lungul unei vieti lungi si pline de evenimente, unele fericite si altele nefericite.
(…) Nu trebuie uitate si pamanturile luate. Este dreptul lor sa decida daca doresc sa traiasca in tara noastra. Juramantul meu a fost facut si continua sa fie valabil pentru toti romanii, ei sunt toti parte a natiunii noastre. Sta doar in puterea noastra sa facem tara statornica, prospera si admirata in lume. Nu vad Romania ca pe o mostenire, ci ca pe o tara luata cu imprumut de la copiii nostri. Asa sa ne ajute Dumnezeu!”, a spus atunci regele Mihai.

 

42 thoughts on “Regele Mihai a murit”

  1. A murit mai dinainte de a muri regina Ana. De aceea n-au mai arătat nimic despre el încă înainte de moartea reginei Ana. Adevărul este ca untdelemnul în amestec cu apa, iese când nu te aștepți deasupra. Nimeni nu a avut access la rege în ultimii (cam) doi ani, decât membrii familiei care știau toți despre ce este vorba. Care să fi fost interesul, cei în viață ai familiei regale ar trebui să știe. Numai că adevărul ne-a cam fost ascuns ceva timp, iar adevărul nu trebuie ascuns NICIODATĂ pentru că nu-i creștinește. Asta-i părerea mea despre acest subiect. Doamne ajută-ne să rămânem întru adevărul Tău !

  2. Va urma o luna intreaga de „liniste” politica si juridica. Acum e momentul sa treaca toate laturile de legi naziste. Cine sa le mai dezbata public ???? Atentie mare !!

    1. cum se spune, despre morti, numai de bine, Dumnezeu sa il ierte;
      insa eu cu putinele mele carti citite pricep ca acest tanar de sange nu romanesc a tradat tara si alianta din care faceam parte la vremea aceea, a intors armele in toiul luptei, ceea ce unii zic ca a dus la schimbarea soartei razboiului iar la noi sigur a adus bolsevismul si urmatorii 50 de ani de comunism de care nu mai scapam nici acum, gresesc cu ceva ?

  3. E un moment dureros pentru Romania. Se inchide, fara un final fericit, un capitol de istorie scris cu sange si se „desavarseste” „opera” inceputa la 30 decembrie 1947.
    Dumnezeu, pentru rugaciunile Maicii Sale, sa pazeasca aceasta tara. Nu mai avem pe pamant rege uns din mila lui Dumnezeu.
    Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace!

      1. Da, generalul Antonescu nu trebuia lasat in mana comunistilor, dar e foarte greu ca la 23 de ani neimpliniti sa conduci o tara aflata in razboi.

        Conform articolului

        http://m.jurnalul.ro/scinteia/istoria-comunismului/ion-antonescu-si-inaltele-ratiuni-de-stat-21317.html

        s-ar fi incercat comutarea pedepsei capitale (care nici macar nu era prevazuta de codul penal), dar sovieticii ar fi amenintat cu represalii.
        Tot in articol scrie „executia a avut girul Uniunii Sovietice, Statelor Unite si Angliei” si „diplomatul american stia acest lucru cu doua zile inainte ca sentinta sa fie pronuntata oficial. ”

        Asta ca sa ne cunoastem mai bine „prietenii”. „Prieteni” atunci, „prieteni” acum.

    1. Mihai nu a fost uns rege și e și corect să nu fi fost uns. Nu poți unge speța jidănească urcată la scaunul domniei de masonerie.
      Nici Carol I, nici Ferdinand, nici Mihai, nici Carol al II-lea, nimeni din Hohenzollerni nu au fost unși la domnie de Biserica lui Hristos.

      1. corect …f buna observatia….ma pregateam sa scriu ca pe jidani nu trebuie sa-i planga nici un roman…caci existenta lor este ” croita” sa fie catastrofala pentru crestini in general ….si romani in special…

        casta asta de” regi” jidani sa dispara pentru totdeauna….

        din pacate a ramas inca un nucleu de ” regi” jidani care inca sunt la butoane ( jidanul basescu si jidanul constantinescu)…

        si astia sunt mai caini decat jidanii ” germani”

      2. Regele Mihai avea ascendenta in familia imperiala rusa, atat pe linie paterna cat si materna.
        Conform unor marturii, in 1940 a fost uns cu Sf. Mir si i s-a pus coroana de catre Patriarhul Nicodim.

      3. Daca a fost botezat ortodox si nu s-a lepadat de Hristos, cat se poate de legitim sa fie uns.
        Din ce spune Realitatea TV, a fost uns de doua ori: prima data dupa abdicarea lui karol al II lea, si a doua oara de PF Nicodim in 1940.

        Ungerea de PF Nicodim poate vi verificata…

  4. REGELE MIHAI A TRECUT LA DOMNUL, ESTE TITLUL CORECT, DACA IL POSTAM PE UN SITE ORTODOX AUTENTIC. NU REGELE MIHAI A MURIT. ATENTIE FRATE ADMINISTRATOR ORTODOX INFO!

    1. Ami pare rău, dar siteurile ortodoxe nu sunt promenadă pt trădători de neam și de țară, tot ceea ce putem sa facem este sa zicem că Dumnezeu sa il ierte

      1. Daca ești ortodox autentic, vei spune că a trecut la Domnul. Daca ești doar cu numele, vei spune că a murit.Dumnezeu să-l ierte!

        1. SAVONAROLA

          Sau s-a dus in iad.

          Biserica Ortodoxa invata ca moartea este despartirea sufletului de trup

          De inviere ai auzit?

          Dar de moartea a doua?

          1. DRAGA REDACTOR ORTODOX INFO,
            NOI NU AVEM DE UNDE STII DACA MS REGELE MIHAI SE VA DUCE IN RAI (LOC DE BUCURIE VESNICA) SAU LA IAD (LOC DE OSANDA VESNICA). CEI CARE IMPARTASESC CU ADEVARAT VALORILE ORTODOXIEI, SI SUNT CREDINCIOSI AUTENTICI, NU DOAR CU NUMELE, STIU CA MOARTEA NU EXISTA PENTRU CA MOARTEA ESTE DOAR O TRECERE SPRE O ALTA STARE DE EXISTENTA. CAND MERGEM LA BISERICA, SA APRINDEM LUMANARI IN MULTE LOCURI, VOM GASI SCRIS VII SI ADORMITI. ASA ESTE CORECT SPUS , NU VII SI MORTI, CUM MAI VEDEM, DIN PACATE SCRIS PRIN ALTE LOCURI. APRINDEM LUMANARI PENTRU SUFLETELE CELOR CARE NU MAI SUNT INTRE NOI, SAU II SCRIEM PE POMELNIC, NESTIIND EXACT UNDE S-AU DUS, DAR NU SCRIEM MORTI, SAU DECEDATI CI ADORMITI. ASA ESTE DIN PUNCT DE VEDERE ORTODOX SA TE EXPRIMI CORECT! SI SE MAI SPUNE CA OAMENII CAND PLEACA DE PE ACEASTA LUME, SE DUC LA MOARTE (IAD), SAU LA VIATA(RAI). IN CONCLUZIE, PENTRU UN ORTODOX E DE EVITAT EXPRESIA: A MURIT CUTARE. SPUI MAI BINE: A TRECUT LA DOMNUL, SAU A TRECUT LA CELE VESNICE, SAU A ADORMIT INTRU DOMNUL, ETC. EU ASA AM INVATAT SI ASA VOI SPUNE DE FIECARE DATA INDIFERENT DE PERSOANA CARE A PLECAT PE LUMEA CEALALTA, FIE EA REGE SAU CERSETOR, EROU SAU TRADATOR, DREPT SAU PACATOS. DUMNEZEU NE VA JUDECA PE FIECARE IN PARTE SI VA STABILI DACA MEGEM LA MOARTE SAU LA VIATA. EU ATAT AM AVUT DE SPUS SI SPER CA M-AM FACUT INTELES. PANA ATUNCI, SPOR IN CELE BUNE SI MANTUIRE ITI DORESC!

  5. „Regele mihai era casatorit cu o papistasa nu?”
    Cred ca de asta nu este bine.. Restu maimutoilor din frunte care nu sunt casatoriti cu papistase?
    Urmaresc de ani pe saccsiv , dar genul de comentarii nu aduc nimic bun.

  6. Nu avem de unde stii. Mintea noastra omeneasca este limitata.Doar Dumnezeu stie cine se va mantui si cine nu. Doar El cunoaste inimile oamenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X