Germania interzice ceasurile smart pentru copii. Agenția Germană de Telecomunicații somează părinții să distrugă ceasurile smart ale copiilor
Agenția germană a interzis vânzarea de ceasuri inteligente pentru copii, descriindu-le drept dispozitive de spionaj.
Anterior, aceeași agenție interzisese o păpușă conectabilă la internet, My Friend Cayla, din aceleași motive.
Organismul de reglementare a telecomunicațiilor germane, Agenția Federală de Telecomuncații, a somat părinții ai căror copii au asemenea ceasuri inteligente să le distrugă
Experții declară că decizia poate „schimba regulile jocului” pentru dispozitivele conectabile la internet.
„Dispozitivele inteligente securizate slab pot permite imixtiunea în viatța private. Asta este cu atât mai îngrijorător când vine vorba de ceasurile de urmărire GPS pentru copii, adică exact acele ceasuri care se presupune că ar trebui să le aducă siguranță”, spune Ken Munro, expert în securitate al Pen Test Partners.
„Există un vid legislativ șocant în privința «internetului lucrurilor», care permite producătorilor mai puțin stricți să ne vândă produse inteligente nesecurizate și periculoase.
Folosirea reglementărilor privind viața privată pentru a interzice asemenea dispozitive schimbă regulile jocului, obligând producătorii să nu se mai joace de-a v-ați ascunselea cu siguranța copiilor noștri,” a mai adăugat el.
Chiar dacă smartwatch-urile pentru copii sunt destul de inutile, marii producători încearcă să atragă cumpărători şi în această nişă prin campanii de marketing bine puse la punct şi atent targetate. Spre exemplu în Germania aceste gadget-uri au avut o creştere spectaculoasă în ultimele luni, însă în mod neaşteptat, autorităţile au anunţat că vor interzice aceste device-uri şi recomandă părinţilor chiar să le distrugă.
Conform Agenţiei Federale de Reţele din Germania, smartwatch-urile dedicate copiilor încalcă intimitatea celor mici (aceştia pot fi oricând urmăriţi de persoane rău intenţionate) şi oferă posibilitatea părinţilor să asculte ce se întâmplă în jurul copiilor, obţinându-se astfel un sistem neautorizat de transmisie.
Agenția declară că deja a luat măsuri împotriva câtorva firme care oferă asemenea ceasuri pe internet.
„Printr-o anumită aplicație, părinții pot folosi aceste ceasuri pentru a asculta fără avertisment ce se aude în mediul ambient din jurul copiilor și de aceea asemenea dispozitive sunt privite ca un sistem neautorizat de ascultare”, spune Jochen Homann, Președintele Agenției de Telecomunicații Germane.
„Potrivit cercetărilor noastre, părinții folosesc aceste ceasuri pentru a-i asculta pe profesori în timpul orelor de curs.”
Agenția a cerut de asemenea școlilor să acorde „mai multă atenție” acestor ceasuri pe care le poartă elevii.
Urmărirea copiilor
Asemenea ceasuri – vândute de o mulțime de furnizori în Germania – sunt destinate în general copiilor cu vârste între cinci și doisprezece ani.
Cele mai multe sunt echipate cu un card SIM și cu o legătură telefonică limitată, fiind reglate și controlate prin intermediul unei aplicații.
În octombrie, Consiliul Consumatorilor din Norvegia (CCN) a raportat că anumite ceasuri pentru copii – inclusiv Gator si GPS for kids – prezentau erori la transmiterea si înregistrarea de date necriptate.
Asta înseamnă că, folosind tehnici de hacking simple, oricine poate urmări mișcarea copiilor sau poate să-i facă să pară că sunt într-o cu totul altă locație decât cea reală.
Nu este încă lămurit dacă decizia agenției germane de a interzice asemenea dispozitive se bazează pe problemele de imixtiune în viața privată pe care le generează sau dacă este cauzată de erori și mai grave pe care CCN sau alții le-au descoperit.
Ambele firme au declarant că au rezolvat problemele de Securitate, Finn Myrstad, șeful departamentului de politici digitale din cadrul CCN a declarat: „Această interdicție trimite un puternic semnal către producătorii de dispozitive destinate copiilor că acestea trebuie să fie mai sigure.”
El a cerut ca asemenea măsuri de securitate sporită pentru astfel de dispozitive să fie adoptate și la nivel european.
Companiile care produc aceste device-uri au fost deja sancţionate şi ameninţate cu alte măsuri dure în caz că vor continua să comercializeze asemenea produse. La rândul lor şcolile au fost somate să interzică utilizarea de smartwatch-uri, iar părinţii vor primi amenzi dacă copiii lor vor fi prinşi purtând un astfel de terminal.
Interesant este că această măsură destul de radicală se aplică doar smartwatch-urilor cu funcţii dedicate copiilor, nu şi celor clasice. Adică copiii pot purta în continuare asemenea device-uri, atât timp cât nu sunt roz şi nu au desene pe ele. Ori sunt ei ciudaţi, ori ne scapă nouă ceva.
informații preluate și de pe http://www.bbc.com, din data de 17 noiembrie 2017