Soborul mai-marilor Arhistrategi (Arhangheli) Mihail, Gavriil şi Rafail, şi al tuturor cereştilor puteri celor fără de trup

Author:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Sfântul Arhanghel Mihail, preaîncuviinţatul mai-mare peste cetele puterilor celor fără de trup, şi în Legea Veche şi în cea Nouă a arătat ce este harul Evangheliei, şi arată multe faceri de bine neamului omenesc. Că de vreme ce pizmaşul şi luptătorul mântuirii noastre, înălţându-se s-a mândrit împotriva Ziditorului său şi a zis: „Pune-voi scaunul meu deasupra norilor” şi lăudându-se că „voi fi asemenea cu Cel înalt”, a căzut din cinstea de arhanghel, precum grăieşte Domnul („Văzut-am, zice, pe satana, ca fulgerul din cer căzând”). Asemenea cu el şi ceata ce era sub el, înălţându-se, a căzut. Acest de-a-pururea lăudat, păzind ca o slugă credincioasă credinţa către Stăpânul şi arătând multă nevoinţă spre neamul nostru, a fost rânduit de Atotputernicul Dumnezeu ca să fie mai mare peste cetele înţelegătoare. Că văzând că a căzut vicleanul, a strâns cetele îngereşti şi a zis: „Să luăm aminte: Lăudat-au cu glas pe Domnul tuturor”, ca şi cum ar fi zis: Să luăm aminte noi cei ce suntem zidiţi ce au pătimit cei ce erau cu noi, care până acum au fost lumină, şi acum s-au făcut întuneric.

Pentru aceasta o adunare ca aceasta s-a numit Soborul îngerilor, adică luarea aminte şi înţelegere şi unire. Acesta dar, marele folositor şi de bine-făcător mântuirii noastre, înmulţind şi întinzând spre mulţi multe faceri de bine mântuirii, s-a arătat la mulţi văzându-se. Că s-a arătat lui Avraam şi lui Lot la pustiirea şi pierderea Sodomei. Arătatu-s-a lui Iacov când fugea de fratele său. Mers-a înaintea taberei fiilor lui Israel, când se izbăveau şi au scăpat de robia şi de chinul egiptenilor. Arătatu-s-a lui Valaam, când mergea să blesteme pe Israel. Şi către Iosua al lui Navi a zis, când l-a întrebat: „Eu, Arhistrategul puterilor Domnului, acum am venit”. Acesta a cufundat de tot şi râurile ce se revărsaseră de păgâni asupra aghesmei şi a locaşului de închinare. Se află şi altele multe ce se spun despre el în Sfânta Scriptură. Pentru aceasta şi noi, având pe acesta ajutor şi păzitor vieţii noastre, prăznuim astăzi preacinstitul lui praznic.

Împreună cu Sfântul Arhanghel Mihail, prăznuim astăzi şi pe prea frumosul şi prea veselitorul Arhanghel Gavriil. Pentru că şi acesta multe faceri de bine a făcut neamului omenesc, atât în Legea Veche, cât şi în cea Nouă. Căci în proorocia lui Daniil se pomeneşte însuşi numele lui, când tâlcuieşte Daniil visul ce a văzut pentru împăraţii mezilor şi ai perşilor şi ai elinilor: „Gavriile, zice, fă-l pe acela (adică pe Daniil) să înţeleagă vedenia” (Daniil. 8, 16). Şi iarăşi acelaşi Gavriil a arătat aceluiaşi Daniil că după şaptezeci de săptămâni de ani, adică după patru sute nouăzeci şi şapte de ani, are să vină Hristos. „Şi iată, zice Gavriil, bărbatul pe care l-am fost văzut la începutul vedeniei zburând, s-a atins de mine ca în ceasul jertfei de seară. Şi m-a făcut să înţeleg şi celelalte” (Daniil 9, 21). Acesta este cel care a binevestit femeii lui Manoe că are să nască pe Samson. Acesta este cel care a binevestit lui Ioachim şi Annei că au să nască pe Doamna şi Stăpâna de Dumnezeu Născătoarea.

Iar în Legea Nouă, acesta a binevestit lui Zaharia, stând de-a dreapta altarului tămâierii, că va naşte pe marele Ioan înaintemergătorul. Acesta a hrănit şi pe pururea Fecioara Maria doisprezece ani înăuntru în Sfintele Sfintelor cu hrană cerească. Acesta însuşi, şi cine se îndoieşte? a binevestit Născătoarei de Dumnezeu că va naşte de la Duhul Sfânt pe Fiul şi Cuvântul lui Dumnezeu. Acesta s-a arătat lui Iosif în vis, precum zic mulţi, şi i-a zis să nu se teamă, ci să ia pe Mariam, femeia sa, că ce s-a zămislit într-însa este de la Duhul Sfânt. Acesta s-a arătat şi pastorilor şi le-a binevestit, că S-a născut Hristos Mântuitorul lumii. Acesta şi în vis a zis lui Iosif să ia pruncul şi pe Mama lui şi să fugă în Egipt. Şi iarăşi acesta însuşi i-a zis să se întoarcă în pământul lui Israel. Mulţi însă din sfinţiţii învăţători şi din scriitorii de cântări socotesc că dumnezeiescul Gavriil a fost şi îngerul cel îmbrăcat în veşmânt alb, care, pogorându-se din cer, a răsturnat piatra de pe uşa mormântului lui Iisus, Dătătorului de viaţă, şi a şezut deasupra ei. Şi el a fost cel care a binevestit mironosiţelor învierea Domnului. Şi ca să spunem mai cuprinzător, dumnezeiescul Gavriil a slujit la iconomia tainei întrupării Cuvântului lui Dumnezeu din început până în sfârşit.

Pentru aceasta şi Biserica lui Hristos îl prăznuieşte pe el, împreună cu Arhanghelul Mihail, şi cheamă harul şi ajutorul lui, rugându-i ca prin ajutorul şi rugăciunile lor, şi în veacul de acum să aflăm scăpare de rele, şi în cel ce va să fie să ne învrednicim de bucuria cerească şi de împărăţie. Amin.

Totodată este prăznuit și Sfântul Arhanghel Rafail, inger din ceata arhanghelilor (a opta ceata ingereasca). El este cinstit mai ales ca vindecator al celor bolnavi, calauzitor tainic al celor ce calatoresc si ocrotitor al celor casatoriti, care traiesc in frica de Dumnezeu. Este sarbatorit de Biserica Ortodoxa, impreuna cu Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, in ziua de 8 noiembrie. In limba ebraica, numele sau, compus din cuvintele „Rafa” si „El”, inseamna „Domnul Vindecatorul” sau „Dumnezeu este Cel care vindeca”. Pe langa „Cartea lui Tobit”, in care acest arhanghel indeplineste un rol principal, el mai este amintit si in scrierea apocrifa „Cartea lui Enoh”.

Arhanghelul Rafail este amintit in „Cartea lui Tobit”, din Vechiul Testament, unde este prezentat ca si ocrotitor si indrumator intelept al dreptului Tobie, in drumul sau spre casa lui Raguel, pentru a lua de sotie pe Sara. Cand se descopera pe sine lui Tobie, acest arhanghel spune: „Eu sunt Rafail, unul din cei sapte Sfinti Ingeri, care ridica rugaciunile sfintilor si le inalta inaintea slavei Celui Sfant” (Tobit 12, 15). Sfanta Scriptura da marturie de necontestat despre faptul ca dumnezeiestile puteri ceresti comunica neincetat cu lumea oamenilor. Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie ne descopera care sunt numele celor sapte Sfinti Arhangheli, capetenii ale puterilor ceresti, dupa cum urmeaza: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Iegudiil si Varahiil.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.

5 thoughts on “Soborul mai-marilor Arhistrategi (Arhangheli) Mihail, Gavriil şi Rafail, şi al tuturor cereştilor puteri celor fără de trup”

  1. off topic: Prezenta la vot la referendum:

    I.MITROPOLIA MUNTENIEI ȘI DOBROGEI

    1. Arhiepiscopia Bucureștilor (Arhiepiscop si Mitropolit: Preafericitul Părinte Patriarh DANIEL, Episcop-Vicar: PS TIMOTEI PRAHOVEANUL).

    Prezență la VOT: București – 281.977 participanți / Ilfov – 66.121 (18,93%)

    2. Arhiepiscopia Tomisului (Arhiepiscop: IPS TEODOSIE).

    Prezență la VOT: Jud. Constanța – 90.717 participanți (14,47%)

    3. Arhiepiscopia Targoviștei (Arhiepiscop si Mitropolit :IPS NIFON).

    Prezență la VOT: Jud. Dâmbovița – 124.349 participanți (28,98%)

    4. Arhiepiscopia Argesului și Muscelului (Arhiepiscop: IPS CALINIC).

    Prezență la VOT: Jud. Argeș – 99.890 participanți (18,76%)

    5. Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei (Arhiepiscop: IPS CIPRIAN).

    Prezența la VOT: Jud. Buzău – 89.405 participanți (23,08%) / Jud. Vrancea – 69.966 participanți (22,26%)

    6. Arhiepiscopia Dunarii de Jos (Arhiepiscop: IPS CASIAN).

    Prezența la VOT: Jud. Brăila – 58.628 participanți (20,07%) / Jud. Galați – 91.910 participanți (17,58%)

    7. Episcopia Sloboziei și Calarașilor (Episcop: PS VINCENȚIU).

    Prezența la VOT: Jud. Călărași – 55.353 participanți (21,97%) / Jud. Ialomița – 44.930 participanți (19,34%)

    8. Episcopia Alexandriei si Teleormanului (Episcop: PS GALACTION).

    Prezența la VOT: Jud. Teleorman – 71.362 participanți (22,63%)

    9. Episcopia Giurgiului (Episcop: PS AMBROZIE).

    Prezența la VOT: Jud. Giurgiu – 57.143 participanți (25,43%)

    10. Episcopia Ortodoxă Română Tulcea (Episcop: PS VISARION)

    Prezența la VOT: Jud. Tulcea – 27.706 participanți (14,09%)

    II.MITROPOLIA MOLDOVEI SI BUCOVINEI

    11. Arhiepiscopia Iasilor (Arhiepiscop si Mitropolit: Inaltpreasfintitul TEOFAN; Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor: PS CALINIC BOTOSANEANUL)

    Prezența la VOT: Jud. Iași: 160.043 participanți (20,85%) / Jud. Botoșani: 97.775 participanți (26,82%)

    12. Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților (Arhiepiscop: IPS PIMEN; Episcop vicar: PS Damaschin Dorneanul)

    Prezența la VOT: Jud. Suceava: 184.459 participanți (30,67%)

    13. Arhiepiscopia Romanului și Bacăului (Arhiepiscop:IPS IOACHIM)

    Prezența la VOT: Jud. Neamț: 124.748 participanți (26,63%) / Jud. Bacău: 129.116 participanți (21,34%)

    14. Episcopia Husilor (Episcop:PS IGNATIE)

    Prezența la VOT: Jud. Vaslui: 77.350 participanți (18,89%)

    III. MITROPOLIA ARDEALULUI

    15. Arhiepiscopia Sibiului (Arhiepiscop si Mitropolit: IPS LAURENTIU STREZA; Episcop-Vicar:PS ILARION FĂGĂRĂŞANUL)

    Prezența la VOT: Jud. Sibiu: 56.808 participanți (14,96%)

    16.Arhiepiscopia Alba Iuliei (Arhiepiscop: IPS IRINEU)

    Prezența la VOT: Jud. Alba: 70.989 participanți (22,67%) / Jud. Mureș: 75.391 participanți (15,70%)

    17.Episcopia Ortodoxa Romana a Oradiei (Episcop: PS SOFRONIE)

    Prezența la VOT: Jud. Bihor: 145.543 participanți (28,92%)

    18.Episcopia Covasnei și Harghitei (Episcop: PS ANDREI)

    Prezența la VOT: Jud. Harghita: 29.914 participanți (11,12%) / Jud. Covasna: 15.545 participanți (8,50%)

    19. Episcopia Devei și Hunedoarei (Episcop: PS GURIE GEORGIU)

    Prezența la VOT: Jud. Hunedoara: 86.210 participanți (22,19%)

    IV. MITROPOLIA CLUJULUI, MARAMURESULUI ȘI SĂLAJULUI

    20.Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului (Mitropolit: IPS ANDREI; Episcop-Vicar: PS VASILE SOMESEANUL)

    Prezența la VOT: Jud. Cluj: 113.190 participanți (18,61%) / Jud. Bistrița-Năsăud: 70.730 participanți (26,95%)

    21.Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului (Episcop: Preasfințitul IUSTIN)

    Prezența la VOT: Jud. Satu Mare: 46.942 participanți (14,89%) / Jud. Maramureș: 75.938 participanți (17,78%)

    22.Episcopia Sălajului (Episcop: PS PETRONIU)

    Prezența la VOT: Jud. Sălaj: 43.683 participanți (22,08%)

    V. MITROPOLIA OLTENIEI

    23.Arhiepiscopia Craiovei (Arhiepiscop si Mitropolit: IPS IRINEU)

    Prezența la VOT: Jud. Dolj: 142.195 participanți (24,77%) / Jud. Gorj: 59.842 participanți (19,91%)

    24.Arhiepiscopia Râmnicului (Arhiepiscop al Râmnicului: IPS VARSANUFIE)

    Prezența la VOT: Jud. Vâlcea: 58.312 participanți (17,60%)

    25.Episcopia Severinului și Strehaiei (Episcop: PS NICODIM)

    Prezența la VOT: Jud. Mehedinți: 61.466 participanți (26,28%)

    26.Episcopia Slatinei și Romanaților (Episcop: PS SEBASTIAN)

    Prezența la VOT: Jud. Olt: 100.437 participanți (27,19%)

    VI. MITROPOLIA BANATULUI

    27.Arhiepiscopia Timisoarei (Arhiepiscop şi Mitropolit: IPS IOAN; Episcop Vicar: PS PAISIE LUGOJEANUL)

    Prezenţa la VOT: Jud.Timiş: 114.642 participanţi (18,36%)

    28.Arhiepiscopia Aradului (Episcop: IPS TIMOTEI; Episcop vicar: PS Emilian Crişanul)

    Prezenţa la VOT: Jud.Arad: 83.171 participanţi (21,33%)

    29.Episcopia Caransebesului (Episcop: PS LUCIAN MIC)

    Prezenţa la VOT: Jud. Caraş-Severin: 64.838 participanţi (24,15%)

    VII. MITROPOLIA BASARABIEI

    30.Arhiepiscopia Chisinaului (Arhiepiscop si Mitropolit: IPS PETRU)

    31.Episcopia de Bălți (fostă a Hotinului – Episcop: PS ANTONIE)

    32.Episcopia Basarabiei de Sud (fostă de Cetatea Albă-Ismail – Episcop: PS VENIAMIN)

    33.Episcopia Ortodoxă a Dubăsarilor și a toată Transnistria (fosta Misiunea Ortodoxă Română din Transnistria)

    Prezenţa la VOT: Republica Moldova: 6.052 participanți (din aproximativ 1 milion de cetăţeni moldoveni cu cetăţenie română)

    VIII. MITROPOLIA ORTODOXA ROMANA A EUROPEI OCCIDENTALE SI MERIDIONALE

    34.Arhiepiscopia Ortodoxa Romana a Europei Occidentale (Paris – Arhiepiscop si Mitropolit: IPS IOSIF; Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei: PS MARC NEMȚEANUL)

    Prezenţa la VOT: Franţa: 6.837 participanţi (din aproximativ 300.000 români care trăiesc în Franța)

    35.Episcopia Ortodoxa Romana a Italiei (Roma – Episcop: PS SILUAN; Arhiereu vicar: PS ATANASIE de Bogdania)

    Prezenţa la VOT: Italia: 27.433 participanţi (din aproximativ 1.300.000 români care trăiesc în Italia)

    36.Episcopia Ortodoxa Romana a Spaniei si Portugaliei (Madrid: Episcop: PS TIMOTEI LAURAN; Arhiereu vicar: PS TEOFIL de Iberia)

    Prezenţa la VOT: Spania: 19.502 participanţi (din aproximativ 1.000.000 români care trăiesc în Spania) / Portugalia: 636 participanţi (din aproximativ 39.000 români care trăiesc în Portugalia)

    IX. MITROPOLIA ORTODOXA ROMANA a GERMANIEI, EUROPEI CENTRALE SI DE NORD

    37.Arhiepiscopia Ortodoxa Romana a Germaniei, Austriei și Luxembourgului (Nürnberg – Arhiepiscop si Mitropolit:IPS SERAFIM; Episcop Vicar: PS SOFIAN BRASOVEANUL)

    Participare la VOT: Germania: 10.804 participanţi (din aproximativ 660.000 români care trăiesc în Germania) / Austria: 9.114 participanţi (din aproximativ 107.000 români care trăiesc în Austria)

    38.Episcopia Ortodoxa Romana a Europei de Nord (Stockholm: Episcop: PS MACARIE DRĂGOI)

    Prezenţa la VOT: Suedia: 744 participanţi (din aproximativ 29.500 români care trăiesc în Suedia) / Norvegia: 683 participanţi (din aproximativ 16.600 români care trăiesc în Norvegia) / Danemarca: 876 participanţi (din aproximativ 25.000 români care trăiesc în Danemarca)

    X. MITROPOLIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ A CELOR DOUĂ AMERICI, cu sediul la Chicago.

    39.Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Statelor Unite ale Americii și Episcopia Ortodoxă Română a Canadei (Arhiepiscop si Mitropolit : IPS NICOLAE CONDREA; Episcopul Ortodox Român al Canadei: PS IOAN CASIAN)

    Prezenţa la VOT: Canda: 1.067 participanţi (din aproximativ 240.000 români care trăiesc în Canada) / SUA: 5.128 participanţi (din aproximativ 500.000 români care trăiesc în SUA)

    XI. (40) Episcopia Daciei Felix, cu sediul administrativ în Vârset, în jurisdicția directă a Patriarhiei Române (Episcop locţiitor: PS SILUAN MĂNUILĂ)

    Prezenţa la VOT: fosta Iugoslavie: 171 participanţi (din aproximativ 30.000 români, inclusiv Valea Timocului)

    XII. (41) Episcopia Ortodoxa Romana din Ungaria, (Gyula, în jurisdicția directă a Patriarhiei Române – Episcop: PS SILUAN MĂNUILĂ)

    Prezenţa la VOT: Ungaria: 376 participanţi (din aproximativ 36.000 români care trăiesc în Ungaria)

    XIII. (42) Episcopia Ortodoxă Română a Australiei și Noii Zeedande (Melbourne, în jurisdicția directă a Patriarhiei Române – Episcop: PS MIHAIL FILIMON)

    Prezenţa la VOT: Australia: 382 participanţi (din aproximativ 15.000 români care trăiesc în Australia) / Noua Zeelandă: 15 participanţi (din aproximativ 2.300 români care trăiesc în Noua Zeelandă)

    XIV. Vicariatul Ortodox Ucrainean (Sighetul Marmatiei, în jurisdicția directă a Patriarhiei Române)

    Prezenţa la VOT: 240 participanţi (din aproximativ 51.000 români care trăiesc în Ucraina)

    http://www.rostonline.ro/2018/10/quo-vadis-biserica-ortodoxa-romana/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X