Decizie șocantă a statului român. I-a suspendat pensia pe trei ani unei tinere cu scleroză multiplă, pentru că a câștigat 260 de lei din publicarea unei cărți. Cazul a fost prezentat pe pagina de Facebook a tinerei, Laura Florescu, și a devenit viral, deputatul USR Tudor Pop anunțând că va analiza alături de colegii din Comisiile de Sănătate și Muncă oportunitatea modificării legii, astfel încât și persoanele pensionate pe caz de boală să poată presta diferite activități profesionale, permițând astfel un venit cumulat.
„M-am crezut isteață, destul de isteață încât să traduc filme și să scriu o carte. Ei, bine, se pare că nu-s. Îs o proastă, pentru că tre să dau toți banii înapoi, ba chiar dublu”, mărturisește Laura Florescu.
„Din 2014 trăiesc cu 39 de lei pe lună, ajutor de handicap și o pensie de boală de 400, respectiv 520 de lei, fără drept de muncă.
M-am crezut isteață, destul de isteață încât să traduc filme și să scriu o carte. Ei, bine, se pare că nu-s. Îs o proastă, pentru că tre să dau toți banii înapoi, ba chiar dubu”, a scris Laura pe pagina de Facebook.
Tudor Pop scrie că, pentru tânăra bolnavă de scleroză multiplă, șirul nedreptăților a început în anul 2016, când o Comisie de Sănătate din cadrul DGASPC Suceava a decis în mod straniu că boala ei este reversibilă, încadrând-o la ajutor de handicap gr. 3. Adică 39 de lei pe lună, fără bilete de tren. Plus cei 520 de lei.
Ulterior, în vara lui 2016, Laura a semnat un contract cu o editură, urmând să primească 10% din vânzările unui volum de poezii scris de ea și intitulat „Poezii pentru văduve”.
„Gestul ăsta extrem i-a adus în cont în luna iunie a acestui an fabuloasa sumă de 260 de lei contra a 200 de exemplare vândute. Între timp, Casa de Pensii Suceava s-a autosesizat și i-a trimis Laurei o decizie de suspendare a pensiei. Cum ziceam, statul vigilent se grăbește să îndrepte abuzul și să-și recupereze cei 520 de lei aferenți lunii iunie, lună în care au intrat cei 260 de lei în contul Laurei. Până atunci, Laura este obligată să trăiască cu cei 39 lei pe lună plus o datorie de 520 de lei. Încă o dovadă de incluziune socială și de empatie din partea statului român”, explică Tudor Pop decizia autorităților.
Deputatul USR spune că va depune o dublă interpelare atât la Ministerul Muncii, cât și la Ministerul Sănătății și va cere o anchetă care să analizeze criteriile după care un bolnav de SM a fost trecut de la gr.2 la gr. 3 ajutor de handicap. În plus, va analiza alături de colegii din Comisiile de Sănătate și Muncă oportunitatea modificării legii, astfel încât și persoanele pensionate pe caz de boală să poată presta diferite activități profesionale, permițând astfel un venit cumulat.
Laura Florescu, despre exercițiile de recuperare fizică: „Ca să ajungi să te întinzi două minute trebuie să mergi în fiecare zi 2 ore cu microbuzul până la Suceava, în Câmpulung Moldovenesc nu există centreu de recuperare”.
Laura scrie pe Facebook că banii pe care i-a câștigat din publicarea cărții i-a folosit pentru a-și achiziționa aparate pentru exerciții de recuperare fizică. Și asta pentru că în orașul ei nu există un centru de recuperare, astfel că trebuie să meargă două ore cu microbuzul până la Suceava.
„Pentru oamenii care se întreabă în ce am investit banii din donații, i-am investit în sănătatea mea pentru că în Câmpulung Moldovenesc nu există recuperare, ca să ajungi să te întinzi două minute trebuie să mergi în fiecare zi 2 ore cu microbuzul până la Suceava. Așa că am luat problema în propriile mâini și picioare, cum s-ar zice”, a scris ea pe Facebook.
Nenorocitii!
Mai vor niste bani