Premierul Slovaciei, Robert Fico, a ameninţat miercuri după-amiază că va impune restricţii pentru importurile din alte ţări europene, ca urmare a scandalului iscat în jurul calităţii alimentelor vândute în ţările central şi est-europene, printre care se numără şi România. Vocile critice din aceste state acuză că produsele comercializare sunt inferioare prin comparaţie cu alimente similare vândute în ţările din vestul Europei.
Robert Fico a precizat că este vorba de o problemă serioasă şi că va discuta cu omologii din Cehia, Polonia şi Ungaria în jurul numeroaselor plângeri pe care le-a înregistrat.
Dacă executivul european nu ia nicio acţiune împotriva multinaţionalelor ce comercializează produse de o calitate inferioară, dar cu acelaşi preţ, în ţările central şi est-europene, atunci Fico ameninţă că va introduce restricţii pentru importurile din alte ţări ale Uniunii Europene.
”Trebuie să ne apărăm, nu putem să acceptăm aşa ceva”, a declarat Fico.In acelaşi timp, premierul a atras atenţia şi asupra calităţii inferioare a balsamului de rufe şi a cafelei din Slovacia. Orice boicot asupra produselor dintr-o altă ţară europeană ar reprezenta o violare a regulilor competiţiei economice din Uniunea Europeană. În aceste condiţii premierul slovac a atras atenţia că va fi forţat să acţioneze, dacă problema este ignorată în continuare de către reprezentanţii Comisiei Europene.
Ca ultimă măsură, acesta ia în considerare o iniţiativă cetăţenească, care a strâns deja un milion de semnături în Slovacia. Un oficial european a precizat că va face tot ce îi stă în putere pentru a lupta împotriva alimentelor cu dublu standard din Europa.
La începutul anului, ministrul ceh al Agriculturii s-a plâns că un brand de ice tea are cu 40% mai mult extract de ceai în Germania decât în Cehia. De asemenea, autoritatea maghiară pentru siguranţa alimentelor a descoperit că o pastă tartinabilă de ciocolată are o calitate superioară în Austria.
Jurnaliştii polonezi s-au întrebat dacă este vorba de un ”rasism alimentar” între ţările din Europa.
Deşi companiile sunt libere să comercializeze alimente cu ingrediente diferite în ţările europene, atât timp cât acestea sunt etichetate corect, ele sunt obligate să demostreze corectitudine faţă de consumatori în ţările UE.
Un purtător de cuvânt al executivului european a explicat că dovezile nu sugerează până în acest moment o încercare sistematică a producătorilor şi multinaţionalelor de a comercializa produse de calităţi diferite în ţările din Uniunea Europeană.
Așa ar trebui să facă și Romania.